HRVATI OTKRIVAJU: Ovo su najveći muzički kradljivci na Balkanu! (VIDEO)

Hrvatski književnik i muzički kritičar Anđelo Jurkas objašnjava kako su od drugih izvođača pesme "pozajmljivali" Bregović, Huljić, Štulić, Bora Čorba, "Prljavo kazalište", Bajaga i mnogi drugi

  • 13

Ko je krao čitave pesme, ko prepevao, a ko samo pozajmio poneki akord iz numera stranih izvođača, možete da saznate iz trilogije "Najveći muzički lopovi Balkana" koju je sastavio hrvatski muzički kritičar i književnik Anđelo Jurkas!

On je veoma detaljno objasnio gde su sve inspiraciju za svoje velike hitove nalazili Goran Bregović, Tonči Huljić, "Prljavo kazalište", Bora Đorđević, Branimir Džoni Štulić, Bajaga i mnoge druge zvezde.

U okviru projekta "Bez cenzure" Jurkas, koji je pisao za brojne muzičke listove i internet portale, objavio je tri video klipa u kojima se iscrpno bavi originalnim izvorima čitavog niza hitova koji su obeležili nekadašnju jugoslovensku scenu.

U uvodu, Jurkas objašnjava da "naši muzičari često "zaborave" da potpišu pravog autora ili se prosto naslone na nečiju melodiju".

Ako vam nije jasno kakva to tajna veza postoji između Gorana Bregovića i bendova "Bad Company" i "Van Halen", Tončija Huljića i sastava "Led Zeppelin", "Riblje čorbe" i grupa "ZZ Top" i "Lynyrd Skynyrd", kako je "Plavi orkestar" otkrio "Primal Scream" i koliko svi poznati autori vole Čaka Berija, pogledajte snimke koje je Anđelo Jurkas postavio na Jutjubu.

Naravno, nisu zaboravljeni ni Džoni Štulić, Davor Gobac, Bajaga, Severina, "Hladno pivo", "Zabranjeno pušenje"...

(Telegraf.rs/ izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 000

    28. januar 2014 | 18:11

    Otkrio toplu vodu, svaka cast!

  • Dalibor

    28. januar 2014 | 18:18

    Vi Srbi sa zapada kazete da smo mi nesto ukrali,vi ste sve ukrali od nas i promenili,cak i jezik kojim govorite

  • dinky

    28. januar 2014 | 19:28

    jao kad mi ovi internet blogeri krenu sa "svojim" teorijama povraćam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA