≫ 

Svetske zvezde koje su sav svoj novac dali ili će pokloniti u humanitarne svrhe, a ne svojoj deci

Njih nisu promenili ni slava, ni milioni i milijarde na računu, sačuvali su ono ljudsko u sebi i teže ka tome da pomognu onima kojima je to neophodno

  • 1
Bil Gejts, Ashton Kutcher, mila kunis, Mark Zakerberg Ešton Kučer (gore levo), Mila Kunis (gore desno), Mark Zakerberg (dole levo), Bil Gejts (dole desno) Foto: Guliver/Paul Morigi/Getty Images, Profimedia/Zuma Press, Shutterstock, Tanjug/AP

Sa bogatstvom od više miliona, pa čak i milijardi dolara, mnoge zvezde su odlučile da svoj novac ostave humanitarnim organizacijama, nakon što umru, prenosi Insider.

Neki od njih kažu da ne žele da unište život svoje dece ostavljajući im toliki novac i da je bolje da ga poklone onima kojima je neophodan.

Bil i Melinda Gejts, Majkl Blumberg, Džordž Lukas, Ted Tarner i Voren Bafet su potpisali “Zavet dobročinitelja”, što znači da su se obavezali da će većinu svojih bogatstava koje zarade tokom života ili nakon smrti, pokloniti u dobrotvorne svrhe.

Ipak, oni nisu jedini koji su se odlučili na ovaj korak.

Kirk Daglas je većinu svog bogatsva, koje iznosi 61 milion dolara, dao u dobrotvorne svrhe

Daglas je odlučio da svoj novac ostavi fondaciji “Daglas”, koju je osnovao 1964. godine, sa svojom ženom. Novac je dodeljen mnogim dobrotvornim organizacijama, uključujući “Sinaj templ” iz Los Anđelesa, Pozorište “Kirk Daglas” u Kalver Sitiju, Dečju bolnicu u Los Anđelesu i Univerzitet “ Sent Lorens”.

Niko od njegove dece, uključujući i glumca Majkla Daglasa, nije dobio ništa. Ipak, nije kao da je Majklu to i potrebno jer ima oko 300 miliona dolara.

Kirk Daglas Douglas Kirk Daglas Foto: Tanjug/AP

Džoan Kraford je malu sumu novca raspodelila među članovima porodice i prijatelja, a većinu je dala dobrotvornim organizacijama

Kada je Džoan Kraford umrla 1977. godine nije ostavila ništa dvoma od svoje četvoro dece. U svom testamentu ona je rekla: - Moja namera je da u ovo ne uključim svog sina Kristofera, ni svoju ćerku Kristinu, iz razloga koji su im dobro poznati.

Njen zategnut odnos sa ćerkom opisan je u popularnim memoarima njene ćerke, “Najdraže mamice”.

Umesto toga, popularna glumica je ostavila većinu svog novca humanitarnim organizacijama kao što su: “Američko udruženje mišićne distrofije” , “Američko udruženje obolelih od kancera” itd.

Porodica Džejmsa Brauna ostala je u šoku kada je saznala da će njegovo bogatstvo biti poklonjeno deci iz Džordžije i Južne Karoline

Usled niza porodičnih sporova i pravnih pitanja, volja Džejmsa Brauna je bila osporavana godinama. “Kum soula” želeo je da deo njegovog bogatstva ode u dobrotvorne svrhe za finansiranje školarina za decu kojima je to neophodno.

Kako su mediji tada preneli, najveći deo imovine trebalo je da se da organizaciji “Aj fil gud trast”, koju je on postavio za raspodelu školarina za decu iz Južne Karoline, gde je rođen i decu iz Džordžije, gde je živeo veći deo svog života.

Milijarderi Bil i Melinda Gejts obavezali su se na to da će većinu svog novca dati u humanitarne svrhe

Bil Gejts koji je, prema Forbsovoj listi, vredan 108 milijardi dolara, obećao je da će većinu svog bogatstva dati u humanitarne svrhe. Zajedno sa Vorenom Bafetom stvorio je i potpisao “Zavet dobročinitelja” koji ohrabruje poznate ličnosti i izuzetno bogate ljude da većinu svog novca doniraju u dobrotvorne svrhe.

Gejtsovi su poznati po tome što nisu razmazili svoju decu. Bil je jednom prilikom rekao: - Nije nikakva usluga ostaviti deci ogromne količine bogatstva. To uništava sve što bi mogli učiniti sami, kreirajući sopstveni put.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on

Majkl Blumberg veruje da je bolje da ostavi bogatstvo humanitarnim organizacijama, nego svojoj deci

Blumberg, koji je vredan oko 64 milijardi dolara, poznat je po svojim brojnim donacijama i takođe je potpisao “Zavet dobročinitelja”.

U jednom pismu on je obrazložio razloge iz kojih sav novac ostavlja dobrotvornim organizacijama, a ne svojoj deci:

- Ukoliko želite da uradite nešto dobro za svoju decu i pokažete im koliko ih volite, najbolja stvar koju možete uraditi je da podržite organizacije koje će kreirati bolji svet za njih i njihovu decu – napisao je političar.

Majkl Blumberg Michael Bloomberg Majkl Blumberg Foto: Tanjug/AP

Voren Bafet daće samo jedan odsto svog bogatstva porodici

Bafet planira da da jedan odsto bogatstva svojoj deci. Možda to zvuči malo, ali jedan odsto njegovog bogatstva koje iznosi 82,3 milijarde dolara je 82,3 miliona dolara. Dakle, svakako će biti obezbeđeni do kraja života.

Umesto da sve ostavi porodici, on je stvorio “Zavet dobročinitelja” sa Bilom i Melindom Gejts i ostalih 99 odsto bogatstva daće u dobrotvorne svrhe.

Sajmon Kauel sav svoj novac planira da ostavi organizacijama koje podržavaju “decu i pse”

Bivši sudija šou programa “Američki idol”, poznat po svojoj strogosti, biće jednako strog i prema svom sinu.

U jednom intervjuu Sajmon je rekao: - Ostaviću svoj novac nekome. Verovatno dobrotvornim organizacijama za decu  ipse. Ne verujem u prenošenje sa generacije na generaciju.

Sajmon Kauel Sajmon Kauel Printskrin: Youtube/X Factor Global

Bernard Markus će, takođe, svoje bogatstvo pokloniti u humanitarne svrhe

Prema Forbsovoj listi, osnivač Kućnog depoa, vredan je 6,3 milijardi dolara. On planira svoj novac da ostavi fondaciji “Markus”. Zapravo, do 90 odsto “svega što ostane od njegovog bogatstva ići će ovoj fondaciji”.

Markus je, takođe, izjavio: - Imam sve kuće koje su mi potrebne. Živim veoma dobro. Sve za šta sada živim je to da nađem prave stvari u koje ću uložiti svoj novac, što će mi zauzvrat vratiti dobre emocije i učiniću nešto dobro za ovaj svet.

Nedavno je donirao 250 miliona dolara akvarijumu u Džordžiji i donirao je milione “Markus” centru za autizam.

Džordž Lukas će pokloniti bar polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe

Lukas je još jedna ekstremno bogata zvezda koja je potpisala “Zavet dobročinitelja” i koja, takođe, veruje u to da pre treba dati novac u dobrotvorne svrhe, nego svojoj porodici.

Nedavno je zaradio 4 milijarde dolara od prodaje Lukasfilma Dizniju i čitavu sumu je založio za jednu organizaciju za obrazovanje.

Džeki Čen planira da barem polovinu svog bogatstva pokloni u dobrotvorne svrhe

Čen planira da ostavi svoje bogatstvo vredno 370 miliona dolara dobrotvornim organizacijama, umesto svom sinu Džejsiju.

On je i objasnio zašto ne želi bogatstvo da ostavi sinu: - Ukoliko je sposoban, može sam zaraditi novac. Ukoliko nije, onda će samo trošiti moj novac.

Elton Džon je rekao da ne želi da uništi život svojoj deci ostavljajući im čitavo bogatstvo

Džon je oduvek bio izuzetno human, a to planira da nastavi i nakon svoje smrti. Osnovao je “Elton Džon AIDS” fondaciju 1992. godine i od tada je prikupljeno 400 miliona dolara.

Ima dvoje dece sa mužem Dejvidom Farnišom, Zaharija i Elijata. Ipak, oni neće naslediti njegovo bogatstvo.

Džon je još 2016. godine izjavio da će on i njegov muž pratiti Bafetov model tako što će ostaviti deci tek toliko novca koliko im je dovoljno da budu osigurani, a ostatak će donirati.

- Još uvek radimo na detaljima i trudimo se da nađemo balans – rekao je pevač.

Kompozitor Endru Lojd Veber planira da sav svoj novac ostavi pozorišnoj zajednici

Britanski kompozitor koji je komponovao Fantoma iz opera, vredan je 1,07 milijardi dolara, koje planira da pokloni pozorišnoj industriji za koju veruje da je zaslužna za njegov uspeh. Rekao je da on i njegova žena žele da vide “kako se pozorište širi i da ohrabre sve mlade umetnike i kompozitore.”

Ešton Kučer i Mila Kunis planiraju da poklone većinu svog novca, nakon smrti

Oni zajedno imaju oko 265 miliona dolara i planiraju sve da poklone, umesto da ostave svojoj deci.

U jednoj epizodi podkasta Daksa Šeparda, Kučer je rekao: - Ne uspostavljam poverenje sa svojom decom. Završiće se tako što ćemo sav novac pokloniti u dobrotvorne svrhe i razne stvari.

Meri Osmond smatra da bi ostavljanje bogatstva deci bilo “medveđa usloga” i umesto toga želi da ga pokloni dobrotvornim organizacijama

Ona je nedavno gostovala u jednoj emisiji i tada je rekla da ništa neće ostaviti svojoj deci, nakon svoje smrti. Umesto toga, planira da donira novac u humanitarne svrhe.

- Možete videti dosta bogatih porodica u kojima deca ne znaju šta da rade i samo upadaju u nevolje, zato ću ih pustiti da budu ponosni na ono što su stvorili, a ja ću svoje dati u dobrotvorne svrhe – rekla je Meri.

Mark Zakerberg će, takođe, sav novac dati dobrotvornim organizacijama

U objavi na Fejsbuku 2015. godine, osnivač Fejsbuka i njegova žena, Prisila Čen, saopštili su da  svoje bogatstvo vredno 82,6 milijardi dolara neće ostaviti svojim ćerkama Meks i Avgust, već će 99 odsto svega donirati.

Ova objava bila je upućena upravo njihovim ćerkama i pisalo je: - Želimo da odrastate u boljem svetu nego što je ovaj naš. Mi ćemo odraditi svoj deo kako bismo to omogućili, ne samo zato što vas volimo, već i zato što imamo moralnu odgovornost prema svim budućim generacijama.

Mark Zakerberg Mark Zakerberg Printscreen: Youtrube/ABC News

Ted Tarner planira da svu svoju zaradu ostavi organizaciji za zaštitu životne sredine i Fondaciji Ujedinjenih nacija

Osnivač Se En Ena planira da donira svoje 2,1 milijarde dolara dobrotvornim organizacijama koje će za cilj imati poboljšanje životne sredine u Ujedinjenim nacijama.

Tarner je, takođe, potpisao “Zavet dobročinitelja”, a u pismu je napisao: - Gledajući unazad, da imam priliku da živim svoj život ispočetka, postoje stvari koje bih uradio drugačije, ali jedina stvar koju nikada ne bih promenio jeste moje poklanjanje u dobrotvorne svrhe.

Video: Trenutak u kom muzičar Amadeus benda stavlja 4.000 evra na krilo Milana koji se bori za život

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    5. mart 2020 | 21:37

    Svaka cast sto ostavljaju alu se pitam kako se bre zarade tolike pare???? Ne znam kakav posao da je na svetu,mnoooogo je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA