Love&Live: Saša Matić je novi kralj sevdalinki - Kraj tanana šadrvana (Azra)

Srpski muzički velikan otpevao jednu od najlepših ljubavnih pesama koju je još 1851. napisao Hajnrih Hajne, preveo Aleksa Šantić, a po kojoj je Džoni Štulić dao ime svom bendu "Azra"

  • 0

Kada poslušate kako je, bez ikakvih priprema i proba izveo jednu od najstrarijih ljubavnih pesama shvatićete zašto u našem naslovu stoji da je Saša Matić novi kralj sevdalinki.

Srpski muzički velikan postao je deo velikog muzičkog projekta Telegrafa, bio je gost u našem Love&Live studiju, gde je za svoju i vašu dušu uživo otpevao neke svoje stare, pomalo zaboravljene hitove u potpuno novom akustičnom aranžmanu, a između ostalih na Saletovom repertoaru našla se i pesma "Kraj tanana šadrvana", jedne od najlepših sevdalinki ikad napisanih.

ŠANTIĆ PREVEO PESMU IZ 1851.

"Kraj tanana šadrvana" je pesma koja je nastala prevođenjem pesme „Azra“ (nem. Der Asra) koju je davne 1851. godine napisao Hajnrih Hajne. Autor prevoda ove pesme je Aleksa Šantić, koji je preveo ovu pesmu 1923. godine i objavio u svojoj knjizi prevoda pesama Hajnriha Hajnea pod nazivom „Iz Hajneove lirike“. Pesmu Azra su prevodili pored Šantića i Vladimir Nazor, Dobriša Cesarić i Safvet-beg Bašagić. Mnogobrojni kompozitori su komponovali muziku inspirisani ovom pesmom. Prvi je muziku uz ovu pesmu komponovao Karl Lev, a zatim i Anton Rubinštajn.

Hajnrih Hajne Foto: WIkipedia

LEGENDA O PLEMENU AZRA

Postoji stara legenda o tome da u Jemenu postoji staro pleme koje se zove Azra (devica). Ukoliko mladićima iz tog plemena nije dozvoljeno ili nije moguće da ostvare svoju ljubav prema voljenoj, oni odlaze u pustinju ili u rat da bi što pre umrli zaljubljeni jer ne žele da žive bez ljubavi. Ova legenda je ostavila snažan utisak na Hajnriha Hajnea i inspirisala ga da napiše pesmu Azra. Na arapskom poluostrvu postoji provincija Asir, na jugozapadu Saudijske Arabije a naziv ove provincije znači nedostižni.

KAKO JE DŽONI ŠTULIĆ NAZVAO BEND "AZRA"

Pesmu Kraj tanana šadrvana su pevali mnogobrojni pevači i pevačice kako narodnih pesama tako i ostalih muzičkih žanrova. Među najpoznatijima su Himzo Polovina, Jadranka Stojaković, Beba Selimović, Hanka Paldum, Branimir Džoni Štulić, Zaim Imamović, Saša Lošić Loša i mnogi drugi. Po nazivu ove Hajneove pesme je Branimir Džoni Štulić nazvao rokenrol muzički bend Azra koji je predvodio.

ŠTA JE ŠADRVAN?

Šadrvan je vrsta javne česme koja se gradi u dvorištu džamija, medresa, tekija, karavan-saraja, hanova i u javnim kupatilima sa osnovnom svrhom da omogući istovremeno obredno umivanje većem broju ljudi, ali i da deluju dekorativno. Šadrvani potiču iz Persije a preko Arapa i Turaka su dospeli i na Balkansko poluostrvo.

Branimir Džoni Štulić Printskrin: Youtube/PETROVICPETAR

Saleta Matića na akustičnoj i bas gitari u ovom nastupu pratila su dva jednako vrhunska muzičara: Daniel Rablovsky i Mihael Horvat.

Zapratite Youtube kanal Telegraf music , uživajte i uskoro očekujte nove i stare velike hitove i nove vrhunske muzičare i pevače. Samo uživo. Samo akustično. Samo jako i dobro. Jer muzika je ljubav - Love&Live!

Telegraf music

NAPOMENA: Poštujte autorska prava, poštujte izvođače i izdavače, kupujte legalna muzička izdanja. Love&Live realizuje se uz podršku OFPS-a, SOKOJ-a i Unije diskografa Srbije i Sky musica.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA