≫ 

Muzička apoteka: Petar Tanasijević - tri godine od odlaska velikog stvaraoca (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2
Zilha Armenulic i Petar Tanasijevic - Znas li duso - (Audio 1966) Zilha Armenić i Petar Tanasijević Foto: Promo

Petar Tanasijević, još od polovine prošlog veka, spada u klasike narodne muzike.

Mnogi profesionalni muzičari bili su zatečeni saznanjem da pesme - "Jutros mi je ruža procvetala", "Imam, nano, dva dilbera", "Svrati, devojko, u moj vinograd", "Idu putem dvoje, ne govore", "Da li znadeš, sunce milo" (Divlje ruže) , "Od izvora dva putića", "Oj, meseče, zvezdo sjajna", "Đurdija" - nisu izvorne, nego novokomponovane pesme jednog darovitog čoveka, nastale od 50-ih do 70-ih godina prošlog veka.

Petar Tanasijević je rođen 1932. u Smederevskoj Palanci, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Rano je počeo da svira gitaru i peva stare izvorne pesme. U Perinoj rodnoj kući i zavičaju mnogi su bili muzikalni, što bi rekao narod - imao se na koga umetnuti.

U komšiluku, u Ratarima kod Mije Krnjevca, okupljala se narodnjačka svita - Drago Kec, Vita Životić, Jovica Petković, Obren Pjevović, Dragiša Nedović, Mića Stojanović... Pridružio im se i Pera sa kvartetom gitara. U tom kraju i u tom muzičkom jatu nastale su mnoge antologijske pesme, bez ikakve reklame i želje za profitom.

Sredinom pedesetih Tanasijević upisuje i završava književnost na Filološkom fakultetu i polaže audiciju za radio pevača, kod "surovog" Carevca. Car ga je primio uz napomenu: "Jes' da malo zavrćeš, al' lepo pevaš". Snimio je što solo, što u duetu sa bratom Draganom, stotinak trajnih snimaka. U to vreme se pevalo i snimalo uživo, nije bilo magnetofona.

Tanasijević je anonimnu kafansku pevačicu Zilhu Armenulić izvukao iz kafane i snimio sa njom nekoliko ploča. Tako je Zilha postala velika Silvana.

Petar Tanasijević je životne priče pretvarao u stihove i note. Vraćajuci se po kiši sa ovcama, spazio je jednu ružu kako kisne sama. Dok je stigao kući, nastala je pesma "Divlje ruže". Za legendarne "putiće" inspiraciju je našao u tazbini na Kordunu. Ispod kuće izvor, a šurak i komšinica vode ljubav, pa im teško da se rastanu, svako svojim putićem.

Tako je stvarao Petar Tanasijević. Komponovao je samo ono što je želeo i osećao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA