≫ 

Srećno doba narodnjačke ćirilice: Diskosova 1982.

Diskos je baš te godine obeležio 20 godina postojanja i objavio oko 300 novih pesama

  • 2
Muzička apoteka Printskrin: Youtube

Dve godine posle smrti "besmrtnog" maršala pevalo se: "Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo". Rad je bio "oslobođen", pa je i slobodnog vremena bilo napretek. Radio, ne radio - imaš sigurnu platu.

Radnici, seljaci i "poštena inteligencija" bejahu na slatkim mukama kako da iskoriste svakodnevno slobodno vreme. Religija beše nepoželjna i, umesto crkvene sabornosti, razvijala se samoupravna solidarnost. Zajedno raditi u pogonu i kancelariji, jesti u kantini, putovati na fabričke ekskurzije, slušati na radiju "Vreme sporta i razonode",  "Pozdrave, želje i čestitke"...

Radio, ne radio - svira ti radio! Da bi radio svirao, trebalo je pesama; da bi se pesme puštale, trebalo je gramofonskih ploča.

1982. je, verovatno, vrhunac jugoslovenske diskografije, naročito najnarodnjačkije produkcije - Diskosa. Male ploče su prestale da se štampaju i prelazi se na dugosvirajuće vinile na 33 obrtaja sa desetak pesama.

Diskos je baš te 1982. obeležio 20 godina postojanja i objavio oko 300 novih pesama.

Ljuba Aličić, Milanče Radosavljević Ljuba Aličić/Printskrin: Youtube

U godini jubileja pojavljuje se ploča Mitra Mirića, najtiražnijeg pevača Diskosa svih vremena, sa 8 pesama Novice Uroševića: "Dobro jutro rekoh zori", "Na kafu nam ne dolaziš više", "Šta će mi krivci", "Pustite je da živi kraj mene", "Ljubiću te, neće dugo proći", "Doviđenja, društvo staro", "Što se nisi za mene udala", "Zar sam tako brzo zaboravljen". Novica Urošević iste godine objavljuje još nekoliko izdanja za Diskos: Kemal Malovčić, Ljuba Aličić, Šerif Konjević, Senad Milanović, Milka Todorović, Zorica Marković...

Diskosovi pevači nisu imali reklamu na televiziji, ali su grmeli na radio stanicama. Dvojke su bile zakon, a ljubavni jadi gotovo jedini problem Jugoslovena. Radnici su imali više slobodnog vremena nego Diskos pesama. Srceparajući narodnjaci nepogrešivo su pogađali tadašnju publiku. Neke su lečili, neke su tešili, nekima su i kratili muke.

Evo i pesama:

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bv@

    8. oktobar 2019 | 09:58

    E danas je najbolji izbor. Bravo Gorane. Samo stare dvojke da se ne zaboravi. Ulepšao si nam dan ..

  • Nedeljko

    22. april 2022 | 03:07

    Predivno vreme da se vratiti može...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA