≫ 

Sećanje na Kvaku: Srcelomac koji je oplakivao pesmu (PLEJLISTA)

Narodna muzika ima srcelomca nad srcelomcima - Boru Spužića Kvaku, koji je svaku svoju pesmu proživeo i otplakao

  • 7

Pre 85 godina, tačnije 10. novembra 1934. u Orahovcu, u pukoj sirotinji, rođen je Velibor Spužić, peto od šestoro dece majke Olge i oca Todora.

Po izbijanju rata 1941. sa porodicom se seli u Ćićevac gde je primio prvi bič sudbine - hronični konjuktivitis i "čmičke". Od tada su Borine oči celog života bile vlažne, tužne, sanjive i pospane.

1945. u dečjij igri, pentrajući se na orah, pao je i iščašio kuk i zauvek ostao sa levom nogom kraćom za dvadesetak centimetara. Svoju tužnu sudbinu opevao je u pesmi "Nesrećno detinjstvo".

Od 50-ih se trajno nastanio u Požarevcu, postao član KUD-a "Abrašević" i dobio nadimak "Kvaka" ( i zato što gega poput patke - "kva-kva", i zato što je mangup - fakin).

Prvi kafanski angažman je usledio 1953. u "Dunavu" u Velikom Gradištu. Kupuju mu harmoniku koju otplaćuje pevanjem i sviranjem. Tako je počela velika kafanska karijera ovog vanredno muzikalnog i nesrećnog čoveka. Govorio je: "Ja sam u životu stekao dve diplome u kafani - psihologije i muzičke akademije. Prvu diplomu nosim u srcu i očima, a drugu u glasu, tako da niko ne može da mi ih ukrade".

Bora Spužić Kvaka Bora Spužić Kvaka Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Pravo iz kafane munjevito ulazi u diskografiju. Veliki Buca Jovanović se oduševio Kvaletovim nastupom u Domu vojske u Pančevu. 1968. snima svoj prvenac sa Bucinim pesmama: "Pođimo u krčmu staru", "Oj Dunave plavi", "Dođi ublaži bol srca mog", "Kad dođe dan". Iste 1968. u Sokobanji se prvi i jedini put održava takmičenje i za prvu harmoniku i za prvi glas Jugoslavije. Odlukom stručnog žirija pobedila je Anica Jocić, radio pevač. Usledila je provala zvižduka iz desetak hiljada grla. Žiri je morao da čuje glas publike koja je aklamacijom izabrala Kvaleta. Legendarni spiker Branko Surutka proglasio je pobedu Bore Spužića pesmom "Ako draga sretneš majku moju" autora Buce Jovanovića. Svoj meteorski uspon krunisao je prvom nagradom stručnog žirija 1969. na Ilidži pesmom "Sviraj cigane" Selvera Pašića.

1970. proglašen je muškarcem godine u "Čiku", najpopularnijem časopisu tog doba.

Bivalo je srcelomaca i pre i posle Kvake. Doduše, oni koji ne vole narodnjake pogrdno ih zovu kukumavkama. Kvakinom kukanju se verovalo. Safet ga je poredio sa Rej Čarlsom. Tereza Kesovija je govorila: "Ne bih se usudila da pevam posle Kvake, bilo bi me sramota!" Na koncertima je najčešće i pevao na kraju i tako je skoro svaki nastup pretvarao u solistički koncert.

Pričao mi je Milanče Radosavljević kako je Kvale je znalački punio šatre, naročito bravurama na dudulajci. Kad mu dosadi pevanje kod jednog šatordžije, ode kod drugog. Kad ga pobesneli gazda pita gde je nestao, Kvale bi šeretski odbrusio: "Otišao sam samo da proverim koliko me narod voli!"

Biblija ima Pesmu nad pesmama, narodna muzika ima srcelomca nad srcelomcima - Boru Spužića Kvaku, koji je svaku svoju pesmu proživeo i otplakao.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    11. novembar 2019 | 11:29

    ,,Nikom o tebi ne mogu da pricam,niko za tebe ne sme da zna...." Kvaka legenda❤

  • JS

    11. novembar 2019 | 10:42

    Legenda zivi vecno.

  • Boža zemunac

    12. novembar 2019 | 09:55

    Dane i dane, noći i noći, lice mi tvoje mira ne da, Dosta je samo da sklopim oči, već si kraj mene blistava sva. Nikom za tebe ne mogu da pričam, niko za tebe ne sme da zna, stojim na uglu prosjaku sličan, ljubavi željan u noći bez sna..... JEDNA OD NAJLEPŠIH PESAMA. VEČNA SLAVA BORI SPUŽIĆU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA