≫ 

55. rođendan Jašara Ahmedovskog: Od malog Šabana do velike zvezde (PLEJLISTA)

Jašar nije postao lekar kao otac, ali, i kao pevač leči milione, i pesmama i urbanim manirima

  • 2

- Voleo sam Šabana još kao klinac. Kad sam počeo da pevam u Sarajevu, jedne noći, sasvim slučajno, sretnem u kafani Šabana, koji je sa Kodićem i ekipom  svratio posle koncerta. Moje društvo zamoli Šabana da me čuje, on pristane i oduševi se na prvu kako ga "skidam" u originalu - seća se Jašar svojih pevačkih početaka.

Imao je  sreću da upali još sa prvim singlom PGPRTB-a iz 1980. i Šabanovim pesmama "Ružo moja najmiliji cvete" i "Sudbina je moja u rukama njenim". Pesme su se zavrtele na svim radio stanicama, pa i u kultnom filmu "Sok od šljiva".

- Iako sam imao samo dve snimljene pesme, gurnuli su me na koncerte. Sećam se, na stadionu u Zenici pevam pred 15000 ljudi. Otpevam dve svoje, a publika me ne pušta sa bine. Meni neprijatno zbog drugih kolega, al' sam morao da pevam i njihove pesme. Posle koncerta prilaze obožavsteljke, pitaju za mene, a ja rumenim od stida. A tek kad sam video sebe na omotu... okitili me ko'  božićnu jelku.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Diskos Official

Sa Šabanom i njegovom ekipom (Rade Vučković, Mirko Kodić, Miodrag Ž. Ilić, Miki Jovičić, Novica Kostić) prelazi u Jugodisk za vreme urednikovanja Novice Negovanovića. Za Jugodisk objavljuje dva singla i četiri albuma sa mnogo hitova: "Verujem u tebe", Kad odrastem ženiću te", "Zaboravi broj mog telefona", "Jednoj ženi za sećanje dugo", "Samo jednom voleo sam ja", "Budi majka Aliju", "Srećo moja, zlato moje", "Ti pripadaš samo meni", "Još te volim", "Živeli smo nekad srećno", "Svirale su dve gitare", "Sad miluješ nekog drugog", "Ceo grad je plakao za nama", "Življe malo tamburaši", "Dečak zaljubljeni"...

Posle zasićenja sa Šabanom '86. poželeo je nešto novo, Južni vetar i Mileta Basa. Igrom sudbine prvo upoznaje Novicu Uroševića. Sa "ujka Noletom" od  '87. do '91. snima četiri albuma za Diskos i mnogo hitova: "Ko to tamo peva", "Pomiri me sa najdražom", "Zar je moralo tako", "Ćerka čika Smaje", "Eno dole kod zlatara",  "Pamtim savet oca svoga", "Zabraniću suzama", "Oko, crno oko", "Jagnje moje malo", "Ti si jedina", "Što nas druže ostavljaš", "Luduj sine samo nek si živ", "Ne mešaj se u moj život", "Voleću te do smrti", "A to nije to"...

Početkom 90-ih sa dve godine mlađim bratom ulazi u Južni vetar. Ipče izdaje svoje prvo i poslednje južnovetrovsko izdanje, a Jašar nastavlja saradnju sa Miletom Basom i posle bratove pogibije - "Kad sveća dogori", "Moj bagreme beli", "Kad naše uvenu staze", "Tamo si ti"...

Novogodišnji program TV Pink, Jašar Ahmedovski Jašar Ahmedovski, Foto: A. Nalbantjan

Teško je podneo Ipčetovu tragediju.

- Tek u svom najvećem bolu shvatio sam koliko je malo pravih prijatelja. Tada sam definitivno raščistio sa estradnim folirantima - kaže Jašar za Muzičku apoteku.

I Jašarov otac je lepo pevao, narocito sevdah i Safeta u originalu. Otac mu je bio i prvi učitelj u rodnom Prilepu, tako da je već  sa sedam godina zapevao na priredbama, a već od devete godine počeo da peva na festivalima. Poslušao je oca i upisao medicinu u Sarajevu. Nije postao lekar kao otac, ali, i kao pevač leči milione, i pesmama i urbanim manirima.

Priznaje da je Šaban uspeo da ga zarazi pesmom, ali ne i pecanjem.- Ja sam voleo samo spremljenu ribu, a nisam imao strpljenja da sedim i čekam da zagrize. Ne pecam, ali plivam kao riba - veli Jašar za Muzičku apoteku.

Ponosi se što je u prvom timu pevača romskih svadbi širom sveta.I danas, u 55-oj, krasi ga osmeh kao na prvoj ploči.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    24. decembar 2019 | 07:52

    Hahaha čovek na prvom albumu ima više hitova nego što će svi Grandovci ikad imati.

  • kokolino

    24. decembar 2019 | 10:52

    jedan od najboljih pevaca bivse Juge.-.Jasar, Saban, Halid i Serif!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA