≫ 

Sećanje na Omera Pobrića: Sevdalija plemenitog i modernog kova (PLEJLISTA)

Mnogo je svirao, aranžirao i orkestrirao, a komponovao tek poneku, ali vrednu: "Zašto me ostavljaš ti", "Majko, srećan ti rođendan (Ćazim Čolaković), "Putuj vjetre " (Savet Isović), "Gde se dvoje vole, suvišan je treći" (Nada Obrić)

  • 2

- Sevdah je duhovno muzička prepoznatljivost nas Bosanaca. I sevdah je rezultat bonluka i lijepog života. Nema sevdaha u ovom paklenom tempu života. Ciklična tragičnost ovih prostora uništavaju u nama i oko nas sevdah - govorio je Omer Pobrić, za prijatelje Omeraga (1945 - 2010).

Omer ni sam ne zna kako je kada počeo da svira. Kaže da je sa pesmom i harmonikom rastao u krilu majke Zlate u rodnom Tešnju. Dolaskom u Sarajevo nastavlja muzičko opismenjavanje u KUD "Slobodan Princip Seljo". Stigao je i da apsolvira na Prirodno matematičkom fakultetu, stigao je i da sluša Šerbu u restoranu "Topola", da postane njegova druga harmonika. Postao je i spoljni saradnik Radio Sarajeva, svirao sa svojim orkestrom "Selo veselo", "Subotom uveče", "Bosanski teferič", "Bosanski Mevlud"...

- Čuj bolan, ja spoljni saradnik, a svirao sam unutra - filozofira Omer.

Omer je gajio i umetnički i intelektuelni pristup sevdahu. Svirajući drugu harmoniku u Šerbinom ansamblu, čuvao je autentičnost bosanske pesme na najvišem nivou. Proučavajući do tančina istorijat svake tradicionalne narodne pesme, u svojoj stvaralačkoj samoći, tražio je način da sevdalijsko blago približi nekim novim klincima. 70-ih godina osniva jedan od najmodernijij studija i formira jedan od najtraženijih orkestara, sa elektonikom i klavijaturama u aranžmanima sevdalinki. Godinama je bio lični harmonikaš Safeta Isovića. Sa Omerom su snimali: Zaim Imamović, Himzo Polovina, Meho Puzić, Hanka Paldum, Ćazim Čolaković, Sejo Pitić, Slobodan Lalić, Husein Kurtagić, Mladen Tomić, Kadira Ćano, Nada Obrić, Beba Selimović, Zehra Deović...Legendarni Sajo snimio je pet studijskih albuma sa Omerom.

Mnogo je svirao, aranžirao i orkestrirao, a komponovao tek poneku, ali vrednu: "Zašto me ostavljaš ti", "Majko, srećan ti rođendan (Ćazim Čolaković), "Putuj vjetre " (Savet Isović), "Gde se dvoje vole, suvišan je treći" (Nada Obrić).

Omer Pobrić Omer Pobrić Printskrin: Youtube/Yugoton Music

Mnogi poštovaoci Šerbinog i Jovičinog sviranja, naročito iz Srbije, optužuju Omera da je svojim novotarijama skrnavio autentičan sevdah. Neki kažu: "Ma svaka njemu čast, al' mi ne prija njegov prst!" S druge strane, činjenica je da je Omer upravo svojim aranžmanima i u svom studiju oživeo i "Moj dilbere" i "Konu na bunaru". Te pesme su pre Omerove muzičke obrade bile samo jedne od mnogih pesama. Danas su prihvaćene i od najmlađe publike sa prostora bivše Juge, spadaju u red neizbežnih pesama na veseljima, i više se slušaju u Srbiji nego u Bosni! Da je oživeo samo ove dve pesme, imao se Omer rašta i roditi.

Sećam se, pre petnaestak godina za vreme trajanja ilidžanskog festivala, prošetasmo šeher Sarajevom. Iz mnogih kafića čusmo neke turbo arije.

- Šta je ovo moj Omere, pa zar treskavci i na Baščarsiji? - upitah s nevericom.

- E, moj jarane, isti su nam okupatori - odbrusi Omer. Baš te strane arije nas najbolje pripremaju da jesmo ono što nismo i da nismo ono što jesmo. Prihvatamo strano bez razmišljanja, jer ta vrsta muzike ne traži ni osećanja ni razmišljanja.

Nije se mirio sa muzičkom okupacijom Bosne. Početkom ovog veka osnovao je Institut sevdaha, kulturnu, istorijsku i arhivsku ustanovu za očuvanje muzičke tradicije Bosne. Imao sam čast da budem prvi novinar iz Srbije koji je snimio prilog o Institutu sevdaha u Mulićima. Imao sam i tu čast da Omer Pobrić sluša moju Muzičku apoteku na radiju. Bio sam zadivljen Omerovim intelektualnim fanatizmom, čitavim edicijama sa notnim zapisima, originalnim foršpilima, specifičnim harmonijama, pojašnjenjima nastanka hiljada sevdalinki. Na rastanku se izljubismo, a Omer usput i opsova: - E, izem ti Bosnu, kad jedan Milošević više neguje sevdah Srbiji nego moji Bošnjaci u Bosni.

Neumorno je čuvao ilidžanski festival i tokom rata u Bosni. I dok se ginulo na sve strane, Omer nas kroz pitanje i upozorava:

- Zašto u Bosni krv lepše peva od pesme?

Omer Pobrić, sevdalija plemenitog i modernog kova, napustio nas je pre deset godina, 20. januara 2010. Što bi rekao Omeraga - sa smrću još niko ne odigra nerešeno.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)30

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    23. januar 2020 | 07:43

    Da li ste bre normalni? boli me tuki za Omere ,Safete, Halide, Nedžade....

  • Samosvesna građanka

    25. januar 2020 | 13:02

    Ko ne voli sevdalinke, ne zna šta je dobra muzika. Ko ne voli da sluša Safeta, Bebu, Nedžada, Zaima, Nadu (Mamulu) i(li) Zehru, taj ne zna šta je vrhnsko pevanje i ko je vrhunski pevač.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA