≫ 

80 godina od rođenja Časlava Đokovića: Pevački uspesi legendarnog kompozitora (PLEJLISTA)

Časlav je daleko bolji i plodniji kompozitor nego pevač. Napustio nas je pre deset godina

  • 0

Na današnji dan, pre 80 godina, u Prilikama je rođen Časlav Đoković, jedan od najplodnijih kompozitora narodne muzike. U životu je prvo propevao pa prokomponovao, a u diskografiji je počeo da komponuje od '70. a da peva od '75. Po struci je visokokvalifikovani građevinar, a po duši pustolov i poeta.

Zavoleo je pesmu u roditeljskom domu, među svojim ponosnim gorštacima. Pevušio je kao i svi njegovi - napadački, nadahnuto, bez nota, onako narodski kako se odvajkada peva podno Ovčara i Kablara. Oduvek su ga kopkale sve tajne pesme, mnogo više nego građevinski radovi. Lutao je pesmom po svetu, živeo u Sarajevu, Dalmaciji, Grčkoj, svirao harmoniku i violinu za svoju dušu i za svoje društvo, pevao u horovima i kulturno-umetničkim društvima, pevačkim izvornim grupama, kafanama.

Posle osluženja vojske dolazi u Čačak, počinje da komponuje, pobeđuje na festivalima, pravi hitove. Od antisluhista je pravio poznate pevače, anonimuse je vinuo u zvezde, i ostao trajno u njihovoj senci. Zahvaljujući svojim emocijama upakovanim u pravu narodnu pesmu, mali čovek je prepoznavao sebe u Časlavljevim pesmama. Snimio je više od 2.000 autorskih pesama sa stotinak pevača.

- Nijednog pevača nisam vezao ekskluzivnim ugovorom. Kada odu, nisam se ljutio. Kada postignu veći uspeh sa nekim drugim kompozitorom, znao sam da je u njemu i deo mene. Odlazile su i pesme iz mog gnezda i postajale narodne. Pa, ima li veće sreće za kompozitora - pričao je Čale u mojoj radio emisiji.

Muzička apoteka, Časlav Đoković Printskrin: Youtube/Melos Produkcija

Posle prvih kompozitorskih uspeha, rešio je da snimi ploču i kao pevač. Bilo je to 1975. za produkciju Diskoton sa pesmom "Graničar", uz duvački orkestar Radovana Babića. Pesma je ušla u narod kao namenska, vojnička pesma (tvojoj majci velika je dika, jer ja imam na granici sina i vojnika), jedna od prvih novokomponovanih sa trubačima.

Snimio je desetak pevačkih ploča, pedesetak pesama: "Ne mrsi joj, vetre, kosu", "Nedeljom popodne", "Ja imam dušu topliju od leta", "Čekam te sedam dana u nedelji", "Dalmatinko, moja mila", "Dugo ćeš me pominjati"... Presnimio je i neke kompozitorske uspehe sa drugim pevačima: "Želeo bih da te sretnem", "Ne mogu bez tebe, ne mogu sa tobom", "Tužno vetri mrse kosu njenu".

Časlav je daleko bolji i plodniji kompozitor nego pevač.

- Jednostavno, za sebe pevam, a za druge stvaram. Moje najlepše pesme pevale su moje kolege i koleginice. Narod je prihvatio moje pesme mnogo bolje od kritike. Da nema novokomponovane muzike, i danas bi pevali samo o ovcama i vodenicama, zaledili bi se na Vuletu i Carevcu. Kod mene je to jednostavno - komponujem i zapevam čim mi dođe inspiracija. Možda sam se i ponavljao kroz melodiju, na jedan tekst pravio nekoliko pesma, ali nikad nisam pravio plagijat - pričao je Časlav za Muzičku apoteku.

Napustio nas je pre deset godina. Iza sebe je ostavio oko 2.000 snimljenih pesama, muzikalne naslednice - ćerku Vesnu, unuke Valentinu i Danicu, i milione slušalaca i poštovalaca širom sveta.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA