≫ 

Miroslav Radovanović u Vukasovim pesmama: Pobednički tandem napadačkog stila (PLEJLISTA)

Ova dvojica Čačana počeše saradnju '73. pesmom "Ti si žena mog života"

  • 0

Istoriju lepe narodne muzike obeležili su kompozitorsko - pevački tandemi: Vita Životić - Aca Stefanović, Buca Jovanović - Šaban Šaulić, Novica Urošević - Mitar Mirić, Dragan Aleksandrić - Miroslav Ilić, Radojka Živković - Nedžad Salković, Jovica Petković - Slobodan Lalić, Doca Ivanković - Žika Marinković Šumac, Danilo Živković - Vera Ivković, Radoje Barajevac - Branka Stanarčić, Zahar - Goca Lazarević, Ilija Spasojević - Rade Petrović, Aca Stepić - Petar Grubić, Nazif Gljiva - Halid Bešlić...

Jedan od najuspešnijih i vremenski najkraćih tandema bio je Predrag Vuković Vukas - Miroslav Miro Radovanović. Miroslav je pevao i pre Vukasa, Vukas je komponovao i pre Miroslava. Miro je počeo '70. sa Časlavom Đokovićem i pesmama "Želeo bih da te sretnem" i "Ne mogu bez tebe ne mogu sa tobom". Vukas je počeo '71. sa Dobrivojem Topalovićem i Dragišom Sekulićem i pesmama " Na mramornoj steni", "Grešnica", "Rastanka se našeg sećam". Bile su to vrhunske pesme, tada samo lokalnog značaja. Tek nekoliko godina kasnije, postaju opštenarodne.

Ova dvojica Čačana počeše saradnju '73. pesmom "Ti si žena mog života". Spojiše se Vukasova emocija i Mirova snaga. Ploča je snimljena za produkciju Diskos uz ansambl Braće Spasojević i gitare čačanskih "Palilulaca". Prodata je u pola miliona primeraka. Miro je postao vodeći pevač napadačkog stila, tih godina veća zvezda i od Šabana i od Miroslava Ilića. Upravo te gitare dadoše gospodski ton ovoj pesmi. Sa druge strane ostala je u senci ovog večitog hita prelepa pesma "Ne igraj se ne muči mi dušu".

- Bila bi ona i veći hit, da se ne najedoh grožđa pre snimanja. Putujući iz Čačka preko "Ibarske" za Beograd, namami nas jedan domaćin u Ljigu sa grožđem. Onako krupno, slatko i hladno, beše izazovno. Tek u studiju osetih da me izdaje glas. Da ne bi čekali naredni termin za snimanje, požurismo, ali opet ispade lepo - seća se Miroslav "Silni" Radovanović.

Miroslav Radovanović Miroslav Radovanović Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Vukas i Miro požuriše i sa novim pesmama. ''74. snimaju dve ploče i četiri pesme: "Doviđenja, doviđenja", "Lice jedne žene", "Daj mi sliku tvoju", "Prolaznica". '75 snimaju još jednu singlicu, četvrtu, ujedno i poslednju sa pesmama "Dok te čekam ispod lipa" i " Daj mi sliku tvoju". Saradnja je okončana kompilacijskim LP-ijem iz '75. sa svim pesmama sa prethodnih singlica.

- Vukas dobi ponudu da pređe iz Diskosa u PGP. Ubeđivao je i mene da pođem za Beograd, govorio je da sam "puška sa kojom treba da puca" i u PGP-u. Ja dobih ponudu da ostanem u Diskosu, da ne idem nigde, da ostanem veran svojoj diskografskoj kući. Od Diskosa dobih i kuću u Čačku. Vukas ode u Beograd, i tako se prekide naša saradnja posle samo dve godine - priča Miro za Muzičku apoteku.

Posle prekida saradnje, Vukas je tražio pevača i našao ga u Zoranu Jovanoviću i mnogim drugim, Miro je tražio kompozitora i našao ga u Časlavu Đokoviću.

Vukas je voleo Mirove pevačke visine, njegovo "zakivanje". Miro je cenio Vukasovu muzikalnost i perfekciju u studiju, izvlačenje maksimuma. Saradnja Vukasa i Mira trajala je dve godine, a njihovih osam pesama trajaće večito.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA