≫ 

Miroslav Ilić u pesmama Dragana Aleksandrića: Jedan od najtrajnijih i najplodnijih tandema

- Na neki način sam sedamdesetoprocentni vlasnik Miroslavljevog opusa - kaže maestro Dragan Aleksandrić za Muzičku apoteku

  • 3

"Nema kuće devojačke gde ja nisam bio, niti bašte u avliji koju nisam pogazio. Šta sve nisam radio, čim se nisam sladio, tarabe sam često male preskakao ko od šale, birao sam preke staze da me ne opaze.

Lutao sam mnoge noći od sela do sela, odlazio s devojkama na obližnja prela. Šta sve nisam radio čim se nisam sladio, kid'o konce i uzice sa vretena i preslice, dirao ih u jeleče skoro svako veče.

Dani idu a kod mene ništa se ne menja, sve curice iz pakosti nazvale me neženja. Šta sve nisam radio, čim se nisam sladio, pokraj stada čobanice i sad vezu maramice, i čekaju svakog dana mene vragolana." (D. Aleksandrić - M. Živojinović/M.Nikolić)

Ovo je prva pesma koju je Dragan Aleksandrić komponovao Miroslavu Iliću. Na prvi pogled, reklo bi se tipična Obrenova pesma, puna zavičajno šeretskih motiva. Bilo je to 1974. u jeku saradnje Obrena i mrčajevačkog slavuja. Miroslav je umetnički rođen u Obrenovom krilu, ali, još od "Devojke iz grada", skoro sve što je Obren napisao Miroslavu svirao je i aranžirao maestro Dragan Aleksandrić.

Miroslav i Dragan su zemljaci i vršnjaci, sa jakim patriotsko-patrijarhalno-zavičajnim nabojem. Miroslav se usavršavao u Obrenovoj družini "Raspevana Šumadija" još u osnovnoj školi. Dragan je pre polaska u osnovnu školu imao dva razreda muzičke škole, da bi vremenom postao najbolji pitomac Vojne muzičke škole, svirač dvadesetak udaračkih instumenata, jedan od najpismenijih i najplodnijih kompozitora i aranžera svih vremena.

Dragan je Miroslavu komponovao, aranžirao ili svirao sa svojim orkestrom oko 200 pesama: "Još te nešto čini izuzetnom", "Pozdravi je, pozdravi", "Luckasta si ti", "Joj Rado, joj Radmila", "Smej se, smej", "Srce moje dobro nisi stalo", "Ova noć ima čudnu moć', "Dan osviće, a ja odlazim", "Balada o nama", "Jesen sedamdeset i neke", "Božanstvena ženo", "Naljutićeš me ti", "Tebi", "Misliš li na mene", "Shvatio sam ne mogu bez tebe", "Devojčice opa cupa", "Vrckaj se," "Ti si moja simpatija", "Sladak šećer ladna voda"," Usne su ti žar", "Joj, što te volim", "Vragolan"... I pesme koje je Vukas komponovao Miroslavu, uglavnom je svirao Dragan Aleksandrić sa svojim orkestrom.

Mnogo je Dragana u Miroslavu, mnogo je Miroslava u Draganu.

- Na neki način sam sedamdesetoprocentni vlasnik Miroslavljevog opusa. Drago mi je što naše pesme toliko dugo žive, što se mnoge oživljavaju, svake godine makar po jedna. Nije mi drago jedino kojom brzinom ih Miroslav peva. Da sam hteo da budu brže, ja bih te pesme i onda pravio brže. Iskreno, pomalo i razumem Miroslava. Kad sam komponovao te pesme živelo se 30 na sat, a danas se živi 330 na sat - kaže maestro Dragan Aleksandrić za Muzičku apoteku.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    5. februar 2020 | 12:30

    Dragane Aleksandriću živ bio, Bog te čuvao i napisao još lepih pesama.

  • Milenko

    5. februar 2020 | 13:23

    Miroslave pristani na DNK analizu. Pristani na istinu.

  • Saša

    5. februar 2020 | 10:00

    Miroslav srpska legenda, slavuj iz mrčajevaca, jedan od naljbojih pevača svih vremena sa ovih prostora.. 1 200 000....prodatih kaseta pozdravije pozdravi.. Rekord bivše jugoslavije.. Preko 10 000 000...prodatih kaseta ploča i cd... Kralj King forever zauvek... Miroslav ilić....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA