≫ 

Branka Stanarčić i Radoje Mitrović Barajevac: Sećanje na veliki tandem (PLEJLISTA)

- Barajevca sam upoznala na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca. Moji profesori Vlada Krastavčević i Mića Pantelić upoznaše me sa ovim prelepim čovekom - rekla je svojevremeno Branka

  • 2

Radoje Mitrović Barajevac i Branka Stanarčić - kakav tandem!

Radoje Mitrović Barajevac (1936-1989) je i pre Branke bio jedan od najmaštovitijih harmonikaša i najplodnijih kompozitora narodne muzike. Posle usavršavanja kod Mije Krnjevca i sviranja druge harmonike u anslamblu Buce Jovanovića, krajem 60-ih godina formira svoj orkestar. Postao je jedan od rodonačelnika lipovičkog stila, uz dominaciju harmonike i violine u pesmama i kolima. Za dvadesetak godina kompozitorskog rada stvorio je nekoliko stotina onarođenih pesama. Svojom neponovljivom svirkom i vrhunskim tekstovima, vinuo je u zvezde mnoge tadašnje anonimuse, sa prosečnim pevačima pravio antologijske pesme.

Sarađivao je sa stotinak pevača: Sinan Sakić, Mitar Mirić, Šemsa Suljaković, Era Ojdanić, Marinko Rokvić, Šeki Turković, Gvozden Radičević, Mlađa Kosmajac, Milena Petrović, Toma Đorđević Medoševac, Ljuba Nedeljković, Žika Marinković Šumac, Meho Hrštić, Nikola Urošević Gedža, Kemal Malovčić, Džemal Malovčić, Aca Danilović, Leo Martin, Duet Slobodanka i Stojan Stevanović, Duško Petrović, Sveta Pajić, Janko Glišić, Miško Pavić, Marko Lukić, Žika Rakić, Meho Eganović, Goca Stojićević, Srećko Jovović, Mišula Petrović, Vera Matović, Milan Babić, Milija Stanković Brole, Milutin Jevtić, Marica Lačnjevac, Rajko Jovičić, Života Jovanović Zoki, Branka Ručnov, Mileta Marković, Dobrica Nenadović Baćan, Lale Kostadinović, Ljiljana Marković, Ljubica Polumirac, Radmila Vasiljević, Raka Nikolić...

Branka Stanarčić (1953-2017) je pre Barajevca snimila dve singlice sa Šabanom Šaulićem. Bilo je to '76. i '77. sa udarnom pesmom "Jedini čovek bio si za me". Mnogi su pomislili da tu pesmu peva Šaban, onako visoko, trileraški, intonativno. Tako je Branka već posle prve ploče postala "ženski Šaban" i Šabanovo kompozitorsko otkriće. Šabac je iznedrio još jednu pevačku zvezdu, Šabanovu komšinicu.

- Kada me je Šaban prvi put čuo, rekao je - pa ova ima istu boju glasa kao i ja! Dao mi je pesmu "Jedina žena bila si za me" koju je već bio snimio u studiju, na potpuno istu matricu kao i "Nemoj pogled da sakrivaš". Snimila sam je iz prve, uz orkestar Branimira Đokića, i pretvorila u žensku pesmu - pričala je Branka za Muzičku apoteku.

Ovakav talenat je prirastao za oko i srce Radoja Barajevca. Ljubav je krunisana brakom i prelepim pesmama. Barajevac je svojoj 17 godina mlađoj ženi podario dvojkaške sentiše, orijentale, begine, namenske: "Dođi pod moj prozor", "Ne idi u proleće", "Kulu gradim, vihor je obara", "Sama sa sinom", "Tugo, saputnice", "Tri stotine devedeset dana", "Vrati mi srećne dane", "Čobanska sećanja", "Dve smo sestre, dve sudbine", "Ti odvedi mene na ostrvo snova", "Staro mesto", "Jedna žena", "Proleće bez tebe", "Prošli su snegovi"...

Branka Stanarčić Branka Stanarčić Printskrin: Youtube/Diskos Official

- Barajevca sam upoznala na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca. Moji profesori Vlada Krastavčević i Mića Pantelić upoznaše me sa ovim prelepim čovekom. Bio je 17 godina stariji od mene, onako naočit i napit, jedva je pristao da me čuje kako pevam. Uze harmoniku i poče da svira Zaimovu pesmu "Konja vodim, peške hodim". Bila je to moja prva prva audicija kod budućeg supruga. Majka mi nikad nije oprostila udaju za čoveka njene generacije. Eto, živesmo kratko, ali lepo - reče Branka.

I pored vrhunskih pesama i interpretacija, Branka Stanarčić je bila van diskografsko-estradnih tokova. Snimila je nekoliko malih ploča i tri LP-ija, snimila je i jedan album sa izvornim pesmama (Devojka sokolu zulum učinila, Ej kad sam sinoć pošla iz dućana, Stade se cveće rosom kititi, Kišo tiho padaj, Karanfil se na put sprema, Moj zumbule, Pšeničice sitno seme). Barajevac ih je odsvirao kao trajne snimke za arhivu, ali izgleda da je Branku ljubomorno čuvao od estradnog prljanja.

Brankina karijera nije bila na nivou njenog pevanja. Nije se pojavljivala u javnosti, nije čak ni znala šta je sve snimila. Sećam se, kada sam joj pokazao omote svih njenih ploča, reče u mojoj radio emisiji:

- Pa, vi imate više ploča nego što sam ja snimila!

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    6. februar 2020 | 07:50

    Izvanredna pevačica. Šteta što nije više poznata. Pesme su poznatije od nje. To se isto desilo sa mojim drugom i kolegom pevačinom Radišom Markovićem. Šteta.

  • JS

    6. februar 2020 | 10:29

    Dovoljno je reci Barajevac. Svima poznato i drago ime, muzika, harmonika. I njegova lepa supruga, divnog glasa. Slusace se oni godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA