≫ 

"Momački" i "Devojački" festival srpske narodne muzike: Nove pesme u narodnom ruhu (PLEJLISTA)

Svih 17 pesama sa "Momačkog festivala" imaju jednu zajedničku nit - odišu narodnjačkom ćirilicom

  • 1

"Teške li su ove moje muke, nemo stojim pokraj tvoje humke.

I kad greje i kad liju kiše, još mi tvoja duša miriše.

Još mi tvoja duša miriše, ubiše me neki ružni sni.

Tebe nema, nisi s nama više, tebe nema, ali svud si ti.

Nosim cveće i dolazim često, i uvek se posvađam sa sobom.

Što ne mogu tebi da doletim i zauvek ostanem sa tobom.

Tužno cveće, planine i mora, noći teške, još teža je zora.

I kad tuga sve od bola slomi, tvoj glas negde iz daljine zbori." (Slobodan Betulić Betula)

Ovo je pobednička pesma nedavno održanog Prvog momačkog festivala srpske narodne muzike - memorijal "Zoran Jovanović". Pesmu je komponovao, napisao i otpevao Slobodan Betulić Betula. Posvećena je legendarnom Zoranu Jovanoviću, i svima kojih nema, a svuda su tu.

- Nema više Zorana, a nema ni veselja bez njegovih pesama. Dok je bio živ, pevali smo i kao žestoka konkurencija, pevali smo i zajedno pod istom šatrom ili u istoj kafani. Gazde su znale recept - ja imam harmoniku i "žvaku", a Zoran grlo. Trudio sam se da sve festivalske pesme budu u duhu prave narodne muzike, kao što je i pokojni Zoran utkao sebe u dušu našeg naroda - priča Betula za Muzičku apoteku.

I zaista, svih 17 pesama sa "Momačkog festivala" imaju jednu zajedničku nit - odišu narodnjačkom ćirilicom.

Pred nama je i Prvi devojački festifal srpske narodne muzike, u sredu 12. februara od 19 sati u motelu "Era" u Meljaku, uz podršku Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Udruženja estadnih umetnika Srbije.

Nastupaju: Milena Plavšić, Nada Obrić, Zorica Minić, Lepa Lana, Mala Cana, Nela Bijanić, Dušica Tomašević, Milica Krsmanović, uz orkestar "Čaša vode sa izvora".

- Namerno sam odabrao "Ibarsku magistralu" za mesto održavanja festivala. Odavde su potekli skoro svi autentični narodnjaci, "Ibarska" je naš pupoljak koji se razvio u najlepši narodni cvet. Kafana je najveća škola naše narodne muzike. U kafani su nastale naše najlepše narodne pesme, u kafani se ožive i one zaboravljene. Neka u kafani počnu da žive i neke nove, a prave narodne - veli Slobodan Betulić Betula, jedan od poslednjih fanatika u odbrani narodne tradicije.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blek stena

    10. februar 2020 | 09:09

    ''Momacki'' festival narodne muzike vasarska manifestacija i nista vise od toga. A ocekivao sam da ce bar nekoliko pesama razgrnuti tamu koja se nadvila nad ovom nasom narodnom muzikom i pokazati put kojim bi trebalo ici u buducnosti. Kad ono .... Narodna pesma a nema dusu. Orkestar koji prati izvodjace lici na neki rok orkestar sa elektronskim bubnjevima sa elektricnim gitarama, uspeli su da ubiju dusu u svakoj pesmi. A narodna pesma bez duse nije narodna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA