≫ 

Kompozitorski uspesi Braće Bajić: Od Silvane do Zagrebačke filharmonije (PLEJLISTA)

Andrija i Toma su 1966. napisali jednu od svojih najlepših i najpevanijih pesama "Ja sam momče sa sela"

  • 1

"Nad izvorom vrba se nadnela, pod njom kose devojka rasplela. Lice mije ruse kose vije, gorke suze nad izvorom lije. Tužna vrbo, sestro moja mila, nad izvorom što si se savila. Kao i ja, bez sreće i ti si, cvetala si, a rađala nisi. Običaj je u mom rodnom kraju, da sirotu za bogatog daju. Zbog njegovih livada i njiva, sunce jarko, šta sam kome kriva. Star je, sestro, ruke mu uvele, a i kose kao sneg se bele. Udaću se za momčića mlada, moja mladost mladosti pripada. Ja ne tražim njegovo imanje, moje srce hoće milovanje!" (Andrija i Toma Bajić)

Pesma "Nad izvorom vrba se nadnela" zvuči kao da je izvorna, tamo negde iz devetnaestog veka, koja se toliko onarodila, da se više i ne zna čija je. To i jeste najveći kompliment njenim autorima - Andriji i Tomi Bajiću. Pesmu je snimila i proslavila Silvana Armenulić 1968. To je prvi veliki hit u Silvaninoj karijeri, i mnogo više od toga - to je himna slobodne ljubavi!

Inače, Silvana nije prva koja je snimila ovu pesmu. Dve godine pre Silvane, pesmu je snimio duet Živka Milošević - Lela Aleksić pod nazivom "Nad izvorom", uz ansambl Dušana Radetića. Ovaj proslavljeni duet pevao je onako školski i radijski. Nedostajala je samo Silvanina emocija. Duet Milošević - Aleksić snimio je još desetak pesma Braće Bajić: "Rujna zora ne sviće", "Oj, meseče stan' polako", "Na livadi bele ruže", "Nisam više dete",  "Večeras mi kapija zaškripala mala", "Biće tako kako cura kaže", "Kolubaro, sestro Šumadije", "Duni vetre s Bukulje planine", "Prosilo me stotinu momaka".

Bajići su 1966. napisali jednu od svojih najlepših i najpevanijih pesama "Ja sam momče sa sela". Pesmu je prvi snimio Aleksandar Stefanović u duetu sa Draganom Kanarincem i Ljubišom Krstićem.

Krajem 60-ih godina na vrhuncu popularnosti našeg najizvornijeg i najsrpskijeg dueta, Andrijinu i Tominu pesmu "Došlo vreme i doći će" snima zabavnjački kvartet "4M (četiri muškarca) uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod upravom Miljenka Prohaske.

Braća Bajić Braća Bajić / Printskrin: Youtube/JD Production Beograd

Bajići su mnogo stvarali (Andrija muziku, Toma tekstove), pa su i zaboravili šta su sve i kome snimali. Sećam se, pre dvadeset pet godina, gostujući u mojoj radio emisiji, izbunarim pesmu "Oj, Jovane, Jovo, more, ne bacaj mi pogled na prozore" i pustim sa gramofona Andriji i Tomi da pogode ko peva, ko svira i ko je kompozitor. Odmah su prepoznali da svira Buca Jovanović, logično pomisliše da je Buca i kompozitor, a pevačicu ne prepoznaše. Tek kada sam im pokazao ploču sa njihovim autorskim potpisom, setiše se svoje pesme sa "Hit parade" '78. u izvođenju Jerine Jović.

Pored stotina šumadijskih pesama i parodija, naročito u 21. veku, Bajići stvaraju i nove krajiške pesme poput "Oj, Dinaro, hajdučka dolamo".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. februar 2020 | 11:04

    Šta reći ? Veliki majstori svog zanata. Uvek bili i ostali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA