• 2

Godišnjica smrti Mire Vasiljević (2): Ode Mira, osta "Đerdan", ostaše "Godine" (PLEJLISTA)

Legendarna "Đerdanka" preminula je pre godinu dana, 23. marta 2019. godine

  • 2

- 1973. je prekretnica u mom životu. Na "Beogradskom saboru" sam pobedila sa pesmom Pere Tanasijevića "Zri, zri tamnjanika". Iste te godine pojavljuje se i moja prva LP ploča sa narodnim zapisima Ljubinka Miljkovića. "Aj, ja sam šećer, a moj dika grožđe" je jedini izvorni zapis koji je postao hit. Ponosim se što sam bila preteča etno pevanja - pričala je Mira u mojim emisijama.

Ima nešto što je poznatije od svih Mirinih pesama - to je ansambl "Đerdan". Ovo poetično ime ponela je grupa devojaka, udružena da neguje i izvodi tradicionalni muzički folklor i novu muziku u izvornon narodnom ruhu.

- "Đerdan" sam formirala iz puke dosade. Volela sam kontakt sa publikom i aplauze, ali, nisam podnosila to iščekivanje nastupa. I kad pevam prva, ja ostanem do kraja koncerta. Bila sam perfekcionista - dođem prva, odem poslednja sa nastupa. To večno ponavljanje istog, počelo je da mi smeta. Na harmonikaškom festivalu u Sokobanji upoznam dve devojke koje "rasturaju" harmoniku. Bile su to sestre Janković, sa kojima sam formirala prvi orkestar, "Kvartet sestara Janković" - rekla je Mira.

- Pozovem moje prijateljice Veru Ivković i Anđu Govedarović, koje sa oduševljenjem prihvatiše ideju o formiranju ženskog ansambla. Setih se i Goce Lazarević, koja me oduševila kao debitant na "Beogradskom saboru". Sviračkom kvartetu pridodadoh ovaj pevački kvartet, i to je, zapravo, prva postava "Đerdana". Formirala sam ansambl sposoban za celovečernju predstavu: da peva, igra, vodi konferansu, da ima svoju prepoznatljivu kostimografiju i koreografiju. Usledilo je uvežbavanje višeglasnog pevanja, čak je i traka na šeširu bila na istom mestu kod svih devojaka - seća se Mira "Đerdanovih" početaka.

Kroz "Đerdan" su kasnije prodefilovale Goca Stojićević, Izvorinka Milošević, Beba Tošić, Snežana Babić, Desa Vuković, Slavica Momaković, Nataša Popović, Dragica Nestorović, Alma Alta, Jasna Đokić... Bio je to pravi jugoslovenski ansambl. Veliki i značajan novitet je što je Mira u pevanje "Đerdana" vešto utkala igračke narodne motive, čime se dobio novi kvalitet u prezentaciji ovdašnjeg folklora.

- Nije bilo lako održati taj "ženski" kontinuitet ansambla, naročito instrumentalnog dela. Jer, devojka se uda, pa stigne ljubomorni muž, pa razvod. Zato sam, kasnije, prešla na saradnju sa brojnim muškim instrumentalistima. Svaka devojka koja je odabrala muziku kao životni poziv, kroz "Đerdan" je postala zvezda - s ponosom ističe Mira Vasiljević.

Muzicka apoteka

Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Mirine "Đerdanke" su svojim nadahnutim i otmenim izvođenjem produžile vek brojnim izvornim i gradskim pesmama: "Cojle Manojle", "Oj Jelo, Jeleno", "Pargar, pargar", "Čuješ seko"... Jednom novokomponovanom pesmom su i sebi produžile vek - "Godine su prolazile" iz 1983. To je pravi narodnjački evergrin kompozitora Pere Tanasijevića u sedmoosminskom ritmu, na stihove Svete Vukovića, uz ansambl Ljubiše Pavkovića.

Legendarna "Đerdanka" preminula je pre godinu dana, 23. marta 2019. Ode Mira, ostaše "Godine". Što bi rekao Jovan Dučić - da nije brojeva, ne bi znali koliko nam je godina.

(Goran Milošević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    Mira je bila dam i kraljica narodne muzike. Izdvajala se od odstalih pevacica pre sve sto je bila muzicki obrazovana, nije bila kafanski, vasarski ili svadbeni pevac. Mira je bila iskljucivo koncernti pevac. Mnogo sam puta odlazila ne njene koncerte i ti koncerti pamtim do danasnjeg dana. Uvek doterana i eleganta i znala je kako da se ponasa dok je na sceni. Njeni pokreti i cak drzanje mikrofona i kako je gledala na publiku je bilo nesto posebno. Znala je da vodi konferansu sa publikom. Ispracena je velikim aplauzom i ovacijama. Hvala legendo. Ziveces dugo u mnogim srcima i tvoje publike.

  • Rajko

    Mira je mnogo doprinela nasoj estradi i kulturi. Ostavila nam je bezbroj lepih pesma: Zivot pise uspomene, Danas mi je dragom rodjendan, Prazan medaljon, Nemoj da me kunes, Sudamija u jesenje dane, Nikome te nedam, Otici cu u pastire, Zri, zri tamnjanika, Sini munjo... Hvala joj i vecna slava. Vecno u nasim srcima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima