≫ 

Kemal Monteno u narodnjačkom ruhu: Toma, Meho, Beba, Halid (PLEJLISTA)

- Ja sam dete zabranjene ljubavi, oca italijanskog fašiste i majke muslimanke. Zavoleo sam i kancone i sevdalinke, i "San Remo" i "Ilidžu". I zato, moja ljubav ne poznaje zabrane i granice - govorio je Kemal

  • 1

"Došlo je vreme majko, danas je zadnji dan, sutra se poći mora, živeću sada sam. U našu kuću majko noćas će doći svi, pesme će pevat' stare, a ti ćeš plakati. Ne plači majko, molim te, srce će pući moje, nek' se večeras peva, ostavljam selo svoje. Večno ćeš biti majko, večno u srcu mom, pamtiću tako dugo suze na licu tvom. Ponosna budi majko, u srcu tugu skrij, i noćas pevaj s nama, jer tako žele svi." (Kemal Monteno)

O, Bože, koliko je miliona rastanaka od majke opevala ova Kemina pesma. Pevali su je gastarbajteri, studenti, ćerke prilikom udaje, sinovi za momačko veče, vojnici na ispraćaju u "JNA". Iako se u tekstu ne pominje vojska, orilo se na peronima, i kad se prate "glupi martovci", i kad se prate "akademski septembarci".

Pesmu je 1971. snimio Meho Puzić uz orkestar Omera Pobrića. Decenijama je bila jedna od najemitovanijih pesama u željama i čestitkama. Slušali su je i narodnjaci i zabavnjaci, i staro i mlado, i muško i žensko.

Meho je snimio još tri Kemalove pesme: "Plačem, suza nemam", "Pijem, pijem", "Nek' te bole moje rane".

U jeku svoje najveće popularnosti, boemišući sa sarajevskom rajom, upoznaje najveće narodnjake i uživa u sevdahu i novim kafanskim pesmama.

- Ja sam dete zabranjene ljubavi, oca italijanskog fašiste i majke muslimanke. Zavoleo sam i kancone i sevdalinke, i "San Remo" i "Ilidžu". I zato, moja ljubav ne poznaje zabrane i granice - govorio je Kemal Monteno.

Kažu da su skoro sve Tomine pesme autobiografske, a naročito "Pesme moje". E, baš tu pesmu je '87. napisao i komponovao Kemal Monteno: "Dao sam vam dušu svoju, dao sam vam dane mladosti. Delio sam zivot s vama, svoje tuge, svoje radosti. Pesme moje, pesme moje, ni za šta me ne krivite, ostanite s drugovima i za mene živite. O Danka, Danka, Danka, o Marija, ej Branka, Branka, Branka, prokleta ne ova nedelja. O, majko, što me rodi, kad sreće nemam ja, dotako sam dno života, prokleta je ova nedelja".

Snimio je Toma krajem 80-ih još dve Kemine pesme: "Sviraj nepoznati druže" i "Izgubljene ljubavi". Kemo i Toma snimaju šou program za Televiziju Sarajevo. Na zdravlje vam preporučujem staru izvornu "Evo srcu mom radosti" u duetskom izvođenju Keme i Tome.

Muzička apoteka Printskrin: Youtube/Jugoton Music

- Kada smo u "Skadarliji" snimali Tomu Zdravkovića, zaprepastio sam se koliko Kemo voli da peva narodnjake. Znao sam da se družio sa Tomom, znao sam i da mu je komponovao. Ali, kada smo završili snimanje Tomine emisije i počeli da pevamo za našu dušu, Kemo je sa svojom gitarom otpevao "Teško je ljubit' tajno". Orkestar je ućutao, nastao je tajac, sve nas je razgalio - seća se maestro Ljubiša Pavković.

I "plavi čuperak" (Halid Muslimović) i estradni šarmer Mladen Tomić snimaju po jednu Kemalovu pesmu: "Ključ srca" i "Subota".

Na singlu iz 1977. Beba Selimović, prva dama sevdaha, snima dve Kemalove pesme: "Možda ćemo sada voleti se više" i "Tužno je nebo ljubavi". Ova prva je toliko dvojkaška, kao da je napisao neki okoreli Šumadinac.

I kad pitate najokorelije dvojkaše i ćiriličare da li znaju neku zabavnu, uglavnom pominju ove četiri: Kemal Monteno "Jedne noći u decembru", Mišo Kovač "Ostala si uvijek ista", Kićo Slabinac "Zbog jedne divne, crne žene" i Dragan Stojnić "Bila je tako lijepa".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA