≫ 

Jovan Toka Ćirković (1926 - 2012): Narodna kola u laganom tempu (PLEJLISTA)

Početkom 70-ih godina pojavljuje se sa svojom harmonikom u legendarnim serijama "Kamiondžije" i "Ljubav na seoski način"

  • 1

Njegova kola liče na pesme i tako milozvučno slikaju šumadijske krajolike. Njegovo ime i prezime izgovaraju se sa divljenjem i poštovanjem - Jovan Toka Ćirković.

Rođen je 17. aprila 1926. godine u živopisnom selu Dragovu, opština Rekovac. Majka Živka i otac Sava odgajali su šestoro dece. Bilo je to doba kada je i sirotinja bila lepa, jer se imalo s kim sirotovati. Kuća puna čeljadi i duša puna ljubavi ne znaju za glad.

Od dede je dobio nadimak "Toka", a ukućani su nadničili da mu nabave prvu harmoniku dugmetaru. Učio je od starijih majstora, dogurao i do Krnjevca, i postao sam svoj majstor. Zasvirao je na prelima, slavama, mobama i igrankama.

Igralo se i pevalo po mesečini, i uz prigušenu svetlost fenjera okačenog o stub. Nije bilo struje, al' je bilo sabornosti. Tako je Toka postao poznat u čitavom Levču, a ubrzo su zvuci njegove harmonike sa gramofonskih ploča ušli u domove širom Juge i rasejanja.

1963. godine u duetu sa Vladetom Kandićem (Bata Kandom) ostvaruje diskografski podvig tog doba. Mala ploča sa četiri kola ("Kolo iz Dragova", "Kolo iz Opornice", "Kolo iz Rekovca", "Tokino kolo") prodata je u zlatnom tiražu (preko 100.000 primeraka).

Nazivi Tokinih kola ne znače mnogo široj javnosti, tim pre što redosled kola na omotu ne odgovara redosledu na ploči. Srećom, štamparsku grešku sa omota ispravili su Nebojša Đusić i Slobodan Stanić, Tokini saradnici i učenici, priređivači zbirke sa notnim zapisima svih njegovih kola.

Toka Ćirković je snimio četrdesetak narodnih kola na desetak singlica i jednom LP-iju. Šezdesetih godina prošlog veka narodna kola su snimana tek toliko da popune ploču, na istom izdanju sa narodnim pesmama.

Tadašnje singlice bejahu male LP ploče sa četiri numere, pa kad se snime dve, tri pesme, ostane mesta i za jedno ili dva kola. Tako je i Toka nekoliko svojih kola snimio na pločama sa pesmama Aleksandra Danilovića i dueta Biserka Mišić i Dara Kostić.

Pored dueta sa Bata Kandom, snimao je narodna kola i u duetu sa svojim sinom, harmonikašem Mićom Ćirkovićem: "Levačka šetnja", "Kalenićko kolo", "Mićino novo kolo" i "Sekino kolo". Snimao je i narodna kola u duetu sa sinovcem Zoranom Ćirkovićem, inače najstarijim sinom Tokinog brata Lime harmonikaša, sa Belim Ćirkovićem, takođe svojim sinovcem.

Muzička apoteka Jovan Toka Ćirković Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal, Youtube/Diskos Official

Snimao je i u duetu sa Radojem Mitrovićem Barajevcem i Zoranom Pejkovićem, virtuozima na harmonici. U kvartetu Toke Ćirkovića svirali su i legendarni violinista Aca Šišić i maestro Boki Milošević na klarinetu.

Početkom 70-ih godina pojavljuje se sa svojom harmonikom u legendarnim serijama "Kamiondžije" i "Ljubav na seoski način", a sredinom osamdesetih objavljuje svoj jedini LP sa devet narodnih kola.

Na plejlisti je desetak Tokinih kola, šumadijskog klasika na harmonici. Ova kola, stvarana u dugom vremenskom periodu, u današnjem okruženju cunami harmonikaša, deluju i slikovito i bajkovito, tako smirujuće i lekovito.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA