• 3

Zorica Brunclik kao poeta: "A tebe nema", "Preboleću", "Ne dam dušu da greše", "Što ne dođeš"

- Zorica Brunclik je napisala stihove pesme "A tebe nema", a na ploči se potpisala imenom i prezimenom jednog svog rođaka - otkrio je Ljubo Kešelj u mojoj radio emisiji

  • 3

"Ponovo se sunce umiljava zori i novom danu,

zracima golica travu punu rose,
a ja se sećam k'o da juče beše,
kad si mi maslačke stavljao u kose.
I sve je isto kao nekad davno,
zelene polja, listaju breze,
i behar se u procvat sprema,
a tebe nema, a tebe nema.
Svuda se čuju pesme kopača i frule zov,
vodonaša vodu sa izvora nosi,
a ja se sećam, k'o da juče beše,
kako smo po livadi trčkarali bosi.
Fenjere svirci lagano pale, spušta se mrak,
na počinak idu jaganjci beli,
a ja se sećam, k'o da juče beše,
kako smo se nekad ti i ja voleli".
(Ljubo Kešelj - Zorica Brunclik)

Sve je savršeno u ovoj pesmi: melodija Ljube Kešelja, orkestar Dragana Aleksandrića, pevanje i tekst Zorice Brunclik. Doduse, na ploči PGP-a iz 1982. godine kao tekstopisac je potpisan Živorad Miljković.

- Zorica Brunclik je napisala stihove pesme "A tebe nema", a na ploči se potpisala imenom i prezimenom jednog svog rođaka. Ta pesma je čudo božje, možda i vrhunac naše saradnje, iako smo imali hitova i pre i posle pesme "A tebe nema". Dok sam pripremao za Zoricu ceo album, stiže mi poziv od Lidije Habić iz RTS-a da im pripremim jednu pesmu, orkestar i pevačicu za film "Kakav deda, takav unuk" u okviru serijala "Lude godine". Ja im rekoh da dođu u studio i izaberu pesmu. Odabrali su baš "A tebe nema" - otkrio je Ljubo Kešelj u mojoj radio emisiji.

- Ova pesma je stilski veoma neobična, teška za pevanje, sa dosta prelaza. Tako "izlomljene" pesme teško postaju hit, ali, eto, zahvaljujući "Gidri" i skoro svakodnevnim reprizama, ova pesma postade i skupa i prestižna. Da je ostala samo na ploči, bila bi lepa pesma koja se ne sluša. A ovako... Početkom ovog veka zvao me čelnik jedne produkcije da me pita za dozvolu da je Zorica stavi na cd. Dozvolio sam bez ikakve naknade, uz samo jedan uslov - da se stavi originalni snimak sa ploče, jer, to je neponovljivo.

Na toj istoj ploči gde je "A tebe nema", nalazi se još jedan briljantan tekst Zorice Brunclik u saradnji sa Ljubom Kešeljom: "Ako ikada s drugom poželiš veću sreću, preboleću, preboleću". I na naredna tri albuma sa Ljubom Kešeljom nalazi se još nekoliko Zoričinih tekstova potpisanih pseudonimom: "Ti mi ne izlaziš iz glave", "Što ne dođeš", "Isplači se, mila", "Oko čamparasto", "Jova vragolan", "Đurđevdanska igra", "Moj garavi lolo", "Učini nešto za nas dvoje", "Pamti me po dobru, a ne po zlu", "Ti si mi bio sve", "Vojnička zakletva".

Zorica ne priznaje krizu autorstva. I u tandemu sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišem otpevala je i napisala nekoliko sjajnih pesama: "Da li, da li, meni nešto fali", "On me neće", "Odričem se svega", "Greh je mene ne voleti", "Da mi je noćas", "Otvori se zemljo", "To znam samo ja", "Umorila se moja duša", "Ej, čašo razbijena".

Pisala je Zorica i za kolege: "Oj, Srbijo, sele moja mila", "E, moj brate", "Kuda posle tebe" (Zoran Jovanović), "Svrati u moju prošlost" (Asim Brkan), "Riđokosa" (Merima Njegomir), "Ponekad plakati treba" (Angel Dimov), "Pomozimo jedno drugom" (Ljubo Kešelj)...

Pesmu "Ne dam dušu da greše" Zorica Brunclik potpisuje kao autor i muzike i teksta: "Viđaju te često prijatelji naši, kažu da svoj život još po starom živiš, u kafani piješ i razbijaš čaše, u mislima vraćaš srećne dane naše. Volim kad mi pričaju o tebi, ranjenu dušu pričom da teše, al' ne dam i ako si me ostavio o tebe dušu da greše".

(Goran Milošević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje cutanje skupo kosta

    Zorica Brunclik je koristila i pseudonim S.Orsana.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    Zorice šteta što si uradila samo par pesama sa velikim kompozitorom Budimir Buca Jovanović

  • Boža zemunac

    Šta reći ? Izvanredni stihovi, izvanredne pesme. Bravo Zorice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima