≫ 

Rade Petrović u pesmama Radeta Vučkovića: Dvojkaš sa Zvezdare i Jesenjin iz Kuršumlije (PLEJLISTA)

- Rade Petrović je izraziti dvojkaš, a rođeni Beograđanin, Zvezdarac. Ja sam dete Kuršumlije, a napisah neke od najlepših šumadijskih pesama - kaže Rade Vučković

  • 2

"Ne bih dao svoje selo, ni šajkaču, ni jeleče,

pa ni kazan od rakije u kome se šljiva peče.

Šumadijo, Šumadijo, ko bi tebe ostavio,

Šumadijo, oj, rodni kraju moj.

Ne bih dao svoju njivu, ni bunarsku hladnu vodu,

pa me čude naši ljudi kad iz sela u grad odu.

Nigde nema takve svadbe, jesen nam je najmilija,

nigde nema tog veselja što ga ima Šumadija".

(Rade Vučković)

"Šumadijo, ko bi tebe ostavio" je jedan najvećih hitova Radeta Petrovića i jedna od šumadijskih himni. Pesma je snimljena pre 40 godina, sluša se nesmanjenom žestinom, a na meti je i onih koji se bave presnimavanjem.

- Kad sam snimio pesmu, odmah sam je pustio Buci Jovanoviću preko telefona. Buca je pohvalio pesmu "Lepa ženo, moj životni druže", koja je bila sa druge strane na toj ploči, ali je predosetio da će "Šumadija" pobediti vek. Rade Vučković je u nekoliko stihova napisao jednu slikovitu pesmu, Branimir Đokić vrhunski odsvirao sa svojim orkestrom, a ja sam je otpevao podržan horom u refrenu - kaže Rade Petrović.

- Pesma je u mojoj interpretaciji ušla u narod, i zato mi smeta što je Era Ojdanić presnimio. Da je presnimio neku pesmu koja nije prošla, pa je oživeo, to bih razumeo. Da se razumemo, on na to ima pravo. To je pesma Radeta Vučkovića, a autor može da je da kome hoće Era je pesmu ubrzao, pretrčao preko nje. Na jednom koncertu pevao je Era pre mene, i to baš "Šumadijo, ko bi tebe ostavio". Kad je Era završio, ja uzmem mikrofon i kažem: "Era je pevao onako kako ne treba, evo kako ta pesma treba da zvuči".

Diskografska saradnja Radeta Petrovića i Radeta Vučkovića počela je pre 40 godina na tri singla sa šest pesama: "Dobro doš'o mili sine", "Što ostavi svog čobana", "Ja sam seljak veseljak", "Melje, melje stara vodenica", "Šumadijo ko bi tebe ostavio", "Lepa ženo, moj životni druže".

- Rade Petrović je izraziti dvojkaš, a rođeni Beograđanin, Zvezdarac. Ja sam dete Kuršumlije, a napisah neke od najlepših šumadijskih pesama. To su godine kada smo naše pijane noći nastavljali u studiju na snimanju. Rade je pevao, a mi ga pratili horski, uz trubu koja, žargonski rečeno, prducka - kaže Rade Vučković.

Snimio je Rade Petrović i četiri studijska albuma sa pesmama Radeta Vučkovića: "Moja familija", "Svadba", "Draga moja, mili cvete", "Hej sviraču, što si tužan", "Moj deda Solunac", "Kačamak i mleko", "Zvezdaro moja stara", "Pecaroška pesma", "Još te volim", "Sećaš me na nju"...

- Sa Radetom sam uglavnom snimao ono što mi najviše leži - lepe šumadijske dvojke. Što kaže moj kolega Milanče - meni rumbe dođu umesto pauze. Sve te lepe pesme su rezultat našeg druženja i boemije. Pošteno smo zarađivali, još poštenije trošili. Da bi mogli dobro da pijemo, morali smo dobro da jedemo, pa kad ogladnimo tešimo se zapečenom ljutom paprikom. Ali, i pijanstvo je bilo u službi umetnosti - veli Rade Petrović.

Rade Petrović je i pre saradnje sa Radetom Vučkovićem snimio nekoliko antologijskih pesama: "Kud se žuriš, hej živote", "Pastirica", "Spavaj majko i ne čekaj sina".

- To su vrhunske pesme, koje su ostale u narodu, iako sam ih otpevao malo "posnije". Tek od saradnje sa Radetom Vučkovićem prešao sam na "mrsno" pevanje. Kad slušam moje snimke od pre 40 godina, primećujem da sam i tada dobro pevao. Ja sam kao Metuzalem u muzici - otišao sam u penziju sa 42 godine pevačkog staža - kaže Zvezdarac koji najlepše peva Šumadiju.

Rade Petrović Rade Petrović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Rade Vučković je u jednoj pesmi opisao i familiju Radeta Petrovića: "Deda mene mnogo voli, njegova sam dika, a na strica mnogo ličim, lep sam kao slika". Ova pesma je hranila 'lebom zaposlene na narodnjačkim radio stanicama. Napisao je "Jesenjin iz Kuršumlije" i najlepšu posvetu svojoj ribolovačkoj družini: "Miša, Šaban, Kuka, Rade, iz Dunava ribu vade, vezani su kao lanci pecaroši i pijanci".

- Rade Vučković je opisao pecaroški kvartet: Miša violinista, Kuka frulaš, Šaban i moja malenkost. Ja sam i Bucu Jovanovića naučio da peca. Odvedemo ga negde u Srem, na neke barice, gde ima malih gederčića i gde stalno trza. Objasnio sam mu da trgne tek kad plovak krene i počne da voza. Buca je tako trgao, da je riba odletela negde u obližnje njive. I riba neće na svakog, kao i pesma - poručuje "seljak veseljak" sa Zvezdare.

Rade Petrović je vrhunski, a neizvikan pevač. Hoće ga pesma, a neće ga kamera:

- Kratkih sam lakata, nemam visinu, nisam za cilindre i frakove, a i leptir mašna bi me poklopila. Nemam ni neko zvučno ime i prezime. Valjda me zato i zaobilaze urednici najgledanijih tv emisija. Mene zaobilaze, a pesme koje sam ja proslavio pevaju raznorazni. Jednom mi je prekipelo, pa sam pozvao urednika "Šarenice" da pitam da li mu nešto znači ime Rade Petrović. Kad su me pozvali u emisiju, ja otpevam "Šumadijo, ko bi tebe ostavio", a voditelj RTS-a me pita: "Rade, prvi put pevate Erinu pesmu u našoj emisiji?". Ja kažem: "Da, nažalost, ja sam je prvi snimio još pre 40 godina"!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    31. avgust 2020 | 08:34

    Radeta Petrovića sam upoznao na žalost tek pre par godina i to nećete verovati u Zemunskoj bolnici gde je došao da obiđe čuvenog voditelja Jasminka Stepića, inače moga kuma.Rade je ljudina i pevačina. Sve što je čovek rekao, u pravu je . Njegov a i moj hendikep je što je sa Zvezdare a ja iz Zemuna. Da smo iz nekog sela daleko bi više postigli u narednoj muzici.....Volim sve njegove pesme, ali jednu posebno. A to je pesma nad pesmama, " Pastirica ".Pesma za sva vremena. Izvanredan tekst i muzika, i fenomenalna interpretacija Radeta Petrovića. Živ bio Rade i Bog te čuvao.

  • M-78

    31. avgust 2020 | 18:50

    Legenda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA