≫ 

Vera Ivković uz svirku Radojke Živković: Ništa suvišno, sve je potaman (PLEJLISTA)

Uz Radojkinu umilnu svirku došli su do izražaja svi Verini kvaliteti - prelepa boja glasa, tako slatko a tehnički besprekorno pevanje, lakoća i mera u interpretaciji, neponovljivo nijansiranje

  • 4

"Moj dilbere kud se šećeš, aj što i mene ne povedeš.

Seni sendum, bir-efendum, aman, aman, aman jarabi.

Povedi me u čaršiju, aj pa me prodaj bazardžiji.

Uzmi za me oku zlata, aj pa pozlati dvoru vrata." (narodna)

Vera Ivković je 1975. godine (13 godina pre Safeta) snimila pesmu "Moj dilbere", jednu od najpevanijih sevdalinki. Ovu tipično žensku pesmu snimale su i Danica Obrenić, Vasilija Radojčić, Silvana Armenulić, Jasma Kočijašević, Nada Obrić, i to sa originalnim refrenom još iz turskog doba. .

"Moj dilbere" je vaskrsao Safet Isović, uz moderniji aranžman Omera Pobrića i pamtljiviji refren "Što te volim, ah, što te ljubim, aman bože moj" (što je samo prevod refrena iz starijih verzija "seni sendum, bir-efendum, aman jarabi").

- Zavolela sam sevdah još kao dete. Sevdah je bio zakon i na Radio Beogradu i na Radio Sarajevu. Kada sam ušla u pevačku ekipu Radojke Živković, još više sam zavolela sevdah uz Nedžada i Safeta - pričala je Vera Ivković.

U pevačko jato Radojke Živković ulazi početkom 70-ih. Sa velikankom naše harmonike snima i jednu od svojih najlepših pesama, kompoziciju svog supruga Danila Živkovića "Ide lola iz Inđije".

Uz Radojkin ansambl ostvaruje četiri uzastopna nastupa na festivalu "Beogradski sabor" sa pesmama "Lejla", "Opkladi se momče i devojče", "Oj čobane moj" i "Samo ti si u mom srcu".

- I moja najdraža koleginica, Anđelka Govedarović, dodatno me zarazila vojvođanskim pesmama. Kad otpeva Anđa "Poranila devojčica golube da hrani, oko nje se okupili krilati gaćani", ja vidim naše bake i deke koji pevaju dok kopaju, žanju, hrane živinu. Kolegnice su bile ubeđene da sam i ja Sremica.

- Danilova majka je iz Donjih Gradinaca, tako da sam boraveći u Sremu naučila dosta starih narodnih zapisa. Bećarce sam prepuštala Anđi Govedarović, a ja sam pevala, na primer "A što mene moja nana kara, što ja ljubim lolu sirotana" - pričala je Vera u mojim radio emisijama.

Uz Radojkinu umilnu svirku došli su do izražaja svi Verini kvaliteti - prelepa boja glasa, tako slatko a tehnički besprekorno pevanje, lakoća i mera u interpretaciji, neponovljivo nijansiranje.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

- Bila sam jedna od prvih solista "Đerdana", proputovali smo svet, proširili repertoar na sve motive naših naroda i narodnosti. Počela sam da tragam, učim i slušam "prečanske pesme". Kada sam u jednoj tv emisiji otpevala "Širok Dunav, ravan Srem", dobila sam pohvale od najvećih muzičara, specijalista za vojvođanski melos.

Vrhunac Verinog milopoja i Radojkinog milozvuka bila je LP ploča iz 1975. godine sa 12 narodnih bisera: "Ajte amo, momci, cure", "Ej, šta ču nane", "Sojčice, devojčice", "Čim rujna zora zarudi", "Đuvegije, gde ste", "Moj dragane", "Bolna leži dilber Tuta", "Oj livado, rosna travo", "Kroz Vojvodinu", "Tako mi zore rumene", "Vino piju age Sarajlije", "Moj dilbere".

- Podsećale su me kolege da sam previše skromna i nenametljiva, da sam mogla da budem zvezda broj jedan. Pesma mi je donela mir u duši, a estrada me nije zanimala. Nisam učestvovala u ogovaranju ili sputavanju koleginica. Radojka mi je davala krila i u kriznim situacijama.

- Govorila je: "Ti devojčice ne pevaš ni mnogo seljački ni mnogo gradski, nego baš onako kako nama treba" - govorila je tiha diva narodne muzike.

Vera Ivković i Radojka Živković - šest singlova, jedan album, dvadeset tri snimljene pesme.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    8. septembar 2020 | 10:10

    Vera Ivković je bila prava dama sa lepim i prefinjenim glasom. Lepa žena sa finim manirima i kulturom.Pevala je toplo I nežno iz srca i duše. Pevali smo zajedno i nastupali na raznim koncertima. Jednom prilikom na koncertu u Surčinu u Domu kulture na sred bine se popela moja tetka i poklonila mi brdo cveća. Ja sam to cveće odmah prosledio Veri Ivković uz njeno oduševljenje. U znak zahvalnosti zahvalila mi se i poljubila me u obraz. Njene pesme su lepe, a ja sam najviše voleo " Đuvegije, gde ste da ste" , " Ej, šta ću nane "..... Vera laka ti crna zemlja i pevaj sa Anđelima.

  • Dragan

    14. septembar 2020 | 16:00

    Vera Ivkovic i Radojka Zivkovic bile divan spoj. Vera uvek nasmejana i beskarjno lepo pevala. Snimaila je dosta ploca cak imala i zlatnu plocu, Muz mi pije al se krije. I pored toga, o njoj se vrlo malo znalo. I ako je malo vremena provela u ansamblu Djerdan (zbog malog deteta) mislim da je i njoj Djerdan bio odskocna daska. Tada je tek pocelo da se pise o njoj. Djerdan je imao i po tri koncerta na dan tako da je vizualno imala dosta prilike da je publika upozna bolje. Andjelki Govedarovic Djerdan je dosta doprineo za godinu dana koliko je provela u grupi. Sa Djerdanom je snimila, Veli meni moj komsija steva, i imala dosta prilike da je izreklamira u Djerdanu. Ona je ovu pesmu kasnije presnimila sa tamburasima, koji su divni muzicari, ali ova pesma je nesto izgubila u tome. Posta su Vera Ivkovic i Andjelka Govedarovic sa Mirom na celu, bile u provoj postavi ansambla jedina pocetnica bila je Gordana Lazarevic koja kaze da je kod Mire, u Djerdanu, prvi put nastupila profestionalo u svojoj karijeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA