≫ 

Ubitačan tandem napadačkog stila: Zoran Jovanović u Vukasovim pesmama

Saradnja Zorana Jovanovića i Vukasa počela je 1977. Kada je Zoran na snimanju prvenca pustio svoj prodorni glas, Vukas je uskliknuo: "Takvog tražim!"

  • 3

"Pošo sam negde noćas bez pravca i cilja,

u daljini neka munja sine,

kiša spira prazne trotoare,

tek poneki prolaznik promine.

Ja sam noćas od svih zaboravljen,

i od tebe koju sam voleo,

jedini sam čovek što ulicom hoda,

ja sam kapetan potonulog broda.

Nemirna senka moja u stopu me prati,

pod mantilom hladne ruke grejem,

vetar kosu baca mi na čelo,

noćas srce ljubavi bi htelo.

Možeš li ove sate prespavati mirno,

da li slutiš šta se sa mnom zbiva,

istinu ja nemam kom da kažem,

koliko si za sve ovo kriva."

(Predrag Vuković Vukas)

"Ja sam noćas od svih zaboravljen" pevački je zakucao Zoran Jovanović na "Hit paradi" 1978. uz orkestra Buce Jovanovića. Pesma je zaživela u narodu pod nazivom "Kapetan potonulog broda", doživela nekoliko obrada, a Zoran Jovanović je postao i matematički najplodniji Vukasov pevač.

Saradnja Zorana Jovanovića i Vukasa počela je 1977. Kada je Zoran na snimanju prvenca pustio svoj prodorni glas, Vukas je uskliknuo: "Takvog tražim!" Zaljubio se Vukas u Zoranove visine i iskrenost, u taj razorni glas koji ubija ravnodušnost. Tako je rođen "šumadijski Pavaroti".

"Zoran peva po mom meraku" - govorio je Vukas. Zato mu je davao i najveće sentiše, ali i ekstremno šaljive pesme ("noći nisam spavo, srce sam ti davo, sad me boli strana leva, o Mileva, o Mileva") i otpatke ("tata, tata, tata, panika me hvata"). I najbanalnije Vukasove stihove ("kerovi me zaboravili, pa na mene laju") zakucao je Zoran u evergrine.

- Kad je snimljena pesma "Zapalio bih celo selo", Zoran je odveo ekipu u svoju Zagoricu kod Topole da snime spot. Da bi dočarali taj ambijent, to paljenje sela, Zoran je zapalio jednu staru kolibu, a seljani odmah dotrčali sa kantama da pomognu u gašenju požara. Posle samo godinu dana, Zoran sušio neko meso i stvarno zapalio pušnicu. Ovom prilikom nikog nije bilo da pomogne, komšije pomslile da Zoran opet snima spot - priča Slavica Vuković, Vukasova supruga.

Muzička apoteka Zoran Jovanović u Vukasovim pesmama Zoran Jovanović, Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal, Foto: Pixabay

Vukasova i Zoranova saradnja rezultirala je sa šest singlica, četiri studijska albuma, pedesetak snimljenih pesama. Vukas je komponovao i napisao, a Zoran Jovanović pevački zakovao: "Kapetan potonulog broda", "Razvio se ruzmarin u travi", "Živeću ja i bez tebe", "Zapalio bih celo selo", "Ruža i baštovan", "Čuj mala, malena", "Zbogom majko, zbogom oče", "Odvedi me druže pod prozore njene", "Zalazak sunca u oktobru", "Lišće pada, jesen vlada", "Od Topole pa do Fruške Gore", "Žene misle sve sam reko", "Lidija", "O Mileva, o Mileva", "Nije meni petnaest godina", "Rasti, rasti, ruzmarine", "Da Moravom vino teče", "Dunav teče ispod leda", "Ti si moje slatko vino", "Nisam spavo 360 dana", "Sunce moje" ...

Zoran je poživeo 55 godina, mnogo manje od Vukasovih pesama. Ubrzo za Zoranom otišao je i Vukas.

- Vukas je već bio ozbiljno bolestan, ali je ipak otišao na Zoranovu sahranu. Puna avlija ljudi, kovčeg ispred kuće, a Zoranova žena je pred tužnim skupom pokazala na Vukasa i izgovorila: "Ljudi, vidite ovog čoveka. Zahvaljujući Vukasu, mi smo lepo živeli sve ove godine".

I zbilja, Zoran Jovanović je možda i najbolji tumač Vukasove emocije. S druge strane, Vukas je ambasador svoje šire i uže porodice, jedan od poslednjih autentičnih narodnih pesnika i kompozitora. Oplemenio je našu narodnu muziku i svojom gitarom i svojim koncertnim klavirom.

- Vukas je živeo za dobru pesmu, znao je da noćima ne spava zbog jednog stiha, melodije ili pevača. Mnoge je od podigao od nule, a nikome nije tražio pare. Govorio je: "Čuvajte pare, trebaće vam za reklame". Pesma je bila Vukasov život, Vukasov svet, a mi smo opsluživali njegovu muzičku planetu - ističe Vukasova životna saputnica.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne, Goxxyy

    18. februar 2021 | 07:52

    Najbolji!

  • Boža zemunac

    18. februar 2021 | 10:18

    Opet izvanredan tekst o dvojici velikana.Ne zna se koji je bolji i veći. Ja sam voleo sve njihove pesme, a najviše " Razvio se ruzmarin u travi ".Laka im crna zemlja i neka ih anđeli čuvaju.

  • Deki

    18. februar 2021 | 12:35

    I glas i emocija. Izuzetan čovek i pevač. On,Toma Zdravković i Dobrivoje Topalović su bili izuzetni u svakom pevačkom smislu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA