≫ 

Mira Vasiljević, preteča etno pevanja: "U svakom gradu imam poneko dete koje je pevalo u Đerdanu"

Legendarna Mira "Đerdanka" preminula je na današnji dan, 23. marta 2019

  • 6

"Godine su prolazile, mladost moja s njima ode,

ljubavi su dolazile kao kapi bistre vode.

Kad bih htela tebi da se vratim, iza sebe nemam puta,

šta da tražim tamo gde je jednom divna ljubav prekinuta.

Godine su prolazile ne štedeći svoje dane,

radosti su odlazile kao snegom zavejane.

Godine su prolazile, sede kose sve je više,

i meni su ostavile jedno vreme što se briše."

(Petar Tanasijević - Sveta Vuković)

Ovom pesmom je Mira Vasiljević produžila vek i sebi i svojim "Đerdankama". Stihovi Svete poete pretočeni su u sedmoosminsku posvetu mladosti, u evergrin koji prihvataju i oni koji ne vole narodnjake.

Mira Vasiljević je izuzetno pismena dama, pedagog i u "Đerdanu", pedagog i po diplomi. Osnovnu školu je završila u rodnom Ripnju, gimnaziju, srednju muzičku skolu i akademiju u Beogradu.

- Moja muzikalnost je sa očeve strane. Imala sam deset godina kada sam ostala bez oca, koji je bio izuzetan pevač, svirao usnu harmoniku, a mene vodio na zanatlijske zabave. Iz te prevelike tuge za ocem rodila se i prevelika želja da i meni muzika postane život - pričala je Mira Vasiljević u mojim radio emisijama.

- Moj optimizam je sa majčine strane. Moja majka je za mene heroj, veći od boraca u ratu. U takvoj sirotinji, bez čoveka i stana, uspela je da nas iškoluje, da nas izvede na put. Pevala sam i kad sam pomogala mami na njivi, pevala sam i kad sam služila kod gazde, pevala sam i mokrih nogu na putu do škole. Pevala sam i na audiciji pred Carevcem, pevala sam i pred Bucom Jovanovićem, pevala sam na 40-ak mojih pločama, pevala sam sa mojim "Đerdankama", pevaću dok sam živa.

1973. godina je prekretnica u Mirinom životu. Na festivalu Beogradski sabor osvaja prvu nagradu stručnog žirija sa pesmom Pere Tanasijevića "Zri, zri, tamnjanika", izdaje svoju prvu LP ploču sa narodnim zapisima Ljubinka Miljkovića i postaje preteča etno pevanja. "Aj ja sam šećer, a moj dika grožde" je jedini izvorni zapis koji je postao hit.

- Zbog muzike sam batalila posao nastavnika i posvetila se estradi, dogurala do statusa istaknutog estradnog umetnika. A onda su mi dosadili i ti silni koncerti i putovanja. Bila sam perfekcionista - dođem prva, odem poslednja. Muškarci su kratili vreme i kafanom i kockom i fudbalom, a ja sam vezla goblene i čitala knjige.

- Na harmonikaškom festivalu u Sokobanji upoznam dve devojke koje "rasturaju" harmoniku. Bile su to sestre Janković sa kojima sam formirala pravi orkestar, "Kvartet sestara Janković". Izjadam se mojim prijateljicama Anđi Govedarović i Veri Ivković, koje sa oduševljenjem prihvatiše moju ideju o formiranju ženskog ansambla. Setih se i Goce Lazarević, koja me oduševila kao debitant na Beogradskom saboru. Sviračkom kvartetu pridodadoh i ovaj pevački kvartet i, to je, zapravo, prva postava "Đerdana". Legendarni režiser Jovan Ristić oberučke prihvati moju ideju, angažuje kostimografa Miru Čohadžić i koreografa Grbića, i krenemo sa uvežbavanjem višeglasnog pevanja.

Tako je nastao ženski vokalno-instrumentalni ansambl "Đerdan". Ovo poetično ime ponela je grupa devojaka okupljenih oko Mire Vasiljević da neguje i izvodi tradicionalni muzički folklor i novu muziku u izvornom narodnom ruhu.

- Formirala sam ansambl sposoban za celovečernju predstavu: da peva, igra, vodi konferansu. Uparadimo se za koncert, sve u narodnoj nošnji, čak je i traka na šeširu bila na istom mestu kod svih devojka. Kad nas je pogledao moj suprug, samo je rekao: "Jao, pa vi ste tako lepe, vi ste pravi đerdan".

- Moje ispisnice, Vera i Anđa, postaše udate žene, stigoše i deca. Meni sine ideja da okupljam mlade "Đerdanke", talentovane devojke koje su prošle audiciju na radio stanicama. Tako su kroz "Đerdan" prodefilovale: Goca Stojićević, Snežana Đurišić, Snežana Đerdan, Izvorinka Milošević, Beba Tošić, Slavica Momaković, Desa Vuković, Alma Alta, Dragica Nestorović, Nataša Popović...

Bio je to pravi jugoslovenski ansambl, sa vešto utkanim igračkim narodnim motivima, čime se dobio novi kvalitet u prezentaciji ovdašnjeg folklora. Na desetak singlova i pet albuma snimile su stotinak izvornih, gradskih i novokomponovanih pesama: "Oj, Jelo, Jelena", "Cojle, Manojle", "Kolenike, vreteno", "Bosioče moj zeleni", "Koje li je doba noći", "Čuješ seko", "Obraše se vinogradi", "Sagradiću šajku", "Lepe li su nano", "Dunje ranke", "Makedonsko devojče", "Moj dilbere", "Sejdefu majka buđaše", "Žubor voda žuborila", "Moj dragane", "Godine su prolazile", "Nikome te ne dam", "Baka i unuk"...

- Ja u stvari imam dve porodice, ovu moju biološku i ovj moju "đerdansku". U svakom gradu imam poneko dete koje je pevalo u "Đerdanu" i u čiju kuću ulazim kao da je moja. Svaka devojka, koja je odabrala muziku kao svoj životni poziv, kroz "Đerdan" je postala zvezda.

Legendarna Mira "Đerdanka" preminula je na današnji dan, 23. marta 2019.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    25. mart 2021 | 19:26

    Rasla sam uz Miru Vasiljevic i smatrala je svojim uzorom i ako se nisam bavila muzikom. Kad god se pojavila u nekoj emisiji od nje se moglo nesto nauciti. Uvek je bila doterana i prava dama. Njene pesme su bile melem za srce i dusu. Odusevljena sam svakoj njenoj itrepretacijie bilo da peva izvornu, starogradsku ili novokomponovanu pesmu. Znala je kako pesmu da donese unesuci mnogo duse u svakoj od pevanoj pesmi. I danas volim da slusam njene pesme poput sini munjo, prazan medaljon, vreme nema miljenika, prevarena, ostavljena, moj dragane, ocici cu u pastire, predesocanje, nikome te nedam..Hvala joj sto mi je je zivot ulepsavala.

  • Dragan

    25. mart 2021 | 16:33

    Mira Vasiljevic je bila jedna kompletna licnost. Muzicki obrazovana, kompozitor, tekstopicacm anranzer i naravno izvanredan intrepretataor izvornih, starogradskih i novokomponovanih pesma. Ostavila je veli trag u muzici i zaduzila nasu kulturu i i estradu. Njene pesme i dalje zive i zivece dugo; zivot pise uspomene, nemoj da me kunes, devojacka kletva, sini munjo, zri, zri tamnjanika, aj ja sam secer... Hvala joj za sve sto je uradila za nasu estradu i kulturu.

  • Danilo

    26. mart 2021 | 15:39

    Mira Vasiljevic nikad nije jurila pare i pevala po kafanama, vasarima, svadbama i tako se nije obogatila, ali je zato imala bogatu karijeru i veliki broj postovalaca. Medju njim i Desanka Maksimovic i tako kada je slusala Miru na jednom koncertu prisla Miri i rekla, "Sunce moje ti si za olimpiju". Mira je imala i klub sojim obozavalaca koji je vodila tada mlada devojka Snezana iz Cacka. Imala je i velikog obozovalaca koji je ziveo preko bare i imao sve njene ploce, i album sve stoje pisalo o njoj u stampi. Zbog njene, pesme, Oj, selene cak je i slen posadio u basti. PGP RTS, njen maticna kuca bi trebala da izada trodupli CD ove velike umetnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA