≫ 

Kako je vozač bagera iz Kragujevca podigao Radišu Uroševića: "Poletela ptica golubica"

Pesme Pante Radivojevića su prave životne priče nabijene emocijama

  • 1
Muzička apoteka Radiša Urošević

Foto: Promo

"Poletela ptica golubica jatu svome,

požurila mlada devojčica srcu mome.

Golubica guče jatu, a ja pevam svome zlatu, neka svako zna,

mala moja devojčice, lepša si od golubice, tebe volim ja.

Golubica golubu je svome pero dala,

a meni je srce poklonila cura mala.

Golub svoju golubicu čuva, pa joj guče,

a ja mojoj devojčici tepam - moje luče."

(Panta Radivojević)

Ovo je diskografski prvenac Radiše Uroševića, snimak iz 1969. godine, vodeća pesma sa singlice zagrebačkog Jugotona. Radiša je tada bio golobradi mladić, osamnaestogodišnjak, za koga su starije kolege pričale: "To je onaj što peva o 'tici golubici".

- Imao sam sedam godina kad sam upoznao Pantu Radivojevića, mog prvog tekstopisca i kompozitora. Kad sam navršio osamnaestu, pozvao me Panta u jedan sobičak. Uz harmonikaša i frulaša probao sam pesmu "Poletela ptica golubica". Ubrzo smo je snimili, pojavila se moja prva ploča sa mojom crno-belom slikom i golubicom u naručju - priča Radiša Urošević, bard šumadijske pesme.

- Panta Radivojević je moj muzički otac. Tom divnom čoveku i pesniku dugujem zahvalnost što me je uveo u diskografiju, dugujem mu za sve ovo što sam danas u muzici. Napisao mi je prvenac "Poletela ptica golubica" i još petnaestak pesama. To je čovek sa kojim sam prvi put došao u Beograd, autobusom, da upoznam muzičku elitu.

Zahvaljujući Panti Radivojeviću upoznao je mlađani Radiša i Miju Krnjevca i Dragišu Nedovića, zavoleo pravu narodnu muziku i ostao joj veran više od 50 godina.

- Panta i ja smo komšije, iz Resnika kod Kragujevca. Bili smo iz različitih mala, ali su moji roditelji bili prijatelji sa Pantom. Upoznao sam ga još u osnovnoj školi, na seoskim priredbama. Panta je recitovao pesme, pisao aforizme, voleo da glumi, a ja sam bio dečko koji lepo peva. Panta je bio prirodno nadaren i veoma načitan čovek. Posedovao je kapacitet za ministra kulture, a po struci je bio vozač bagera pri Sekciji za puteve! Bio je i sekretar SOKOJ-a, predsednik mnogih udruženja, bio je čovek za sve.

Pesme Pante Radivojevića su prave životne priče nabijene emocijama. Skoro svaki hit Pante Radivojevića ima svoju inspiraciju u stvarnom životu.

- Bio sam svedok kako je nastala legendarna pesma "Ljubav mi srce mori". Panta je vozio valjak na izgradnji puta od Kragujevca do Batočine. U mestu Turčin svako jutro je viđao devojku koja je išla do bunara po vodu. Tako su nastali čuveni stihovi: "Prolaziš kraj mene skoro svakog dana, vesela i lepa kao ruža rana, pesmom mi se javiš, a očima šaraš, i ne slutiš da mi bol u srcu stvaraš".

Radiša Urošević je snimio petnaesetak pesama na stihove Pante Radivojevića: "Poletela ptica golubica", "Čuvaj tajnu noći mila", "Poklanjam ti ovu pesmu", "Pogledaj me draga", "Kaži mi curo mala", "Šta čekaš krčmarice", "Meni moja poručuje draga", "Zar da patim zbog neverstva tvoga", "Ja ljubim i ćutim", "Al' neka, neka", "Beše lepo na početku", "Nije tačno što pričaju ljudi", "Mislim o njoj dan i noć", "Mislio sam sve je prošlo", "Cvetaju ruže jesenje".

Radiša Urošević je svoje najveće hitove, ipak, snimio sa drugim autorima, a Panta Radivojević je, ipak, svoje najbolje pesme napisao za neke druge pevače: "Ljubav mi srce mori" (Cune), "Prolazi jesen, na pragu je zima", "Svi su ljudi isti", "Danas jedna sutra druga", "Život sam ti draga dao" (Safet), "Ide lola iz Inđije", "Kako je ptici bez luga", "Imam luče kod kuće" (Vera Ivković), "Sliku tvoju ljubim" (Toma), "Ludujem za tobom" (Silvana), "Otišla si, e pa neka", "Ti si moja sreća" (Ljubomir Đurović), "Moj život je ruševina stara" (Brana Marković), "Ljubila si dva čoveka", "Jelena" (Miroslav Ilić), "18 karanfila za tvoj rođendan" (Miško Pavić), "Spavaj draga, tobdžija te čuva" (Dragiša Golubović Golub), "Tarabe bih preskakao" (Bilkić), "Zagonetko moja, kako da te rešim" (Marinko Rokvić), "Srce si mi ranila strelom oka svog" (Staniša Stošić), "Mlado momče curu zavolelo" (Duet Milomir Delić-Čeda Panić), "Stiže jesen doba najmilije" (Novica Negovanović), "Šumadija u jesenje dane" (Mira Vasiljević), "Vasojevka", "Durmitorka" (Branka Šćepanović), "Hej mladosti ne žuri se" (Saveta Jovanović), "Noć je pusta duga" (Duet Mira i Mile Milošević), "Ti slaviš rođendan" (Ljubinka Milenović)...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    1. avgust 2021 | 15:33

    Uh, Bogu hvala. Da čovek pročita nešto lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA