≫ 

Godinu dana od smrti Bore Drljače: Rasteguše ljutog Krajišnika

- Ja sam prvi povukao nogu i kad su krajiške pesme u pitanju, i to baš sa pesmom "Oj, ora je, ora je" - rekao je jednom prilikom pevač

  • 2

"Oj Prijedore ti si pun sevdaha, pun sevdaha a i djevojaka,

u Prijedoru pokraj vode Sane kolo vode Prijedorčanke mlade.

Među njima i moja je Mira, kolo igra i suze proliva,

ah moj dragi ti nesretan bio što si mene mladu ostavio.

Oj djevojko Prijedorčanko mila, narastu mi sokolova krila,

kad mi tvoja kosa na um pa'ne, svako jutro ljepše mi osvane.

Oj Prijedore u srcu te nosam, na tvoje sam planine ponosan,

i na tvoja polja oko Sane, što mi liječe bolnom srcu rane."

(narodna)

- Služeći vojsku u Sarajevu, prijavio sam se na audiciju Radio Sarajeva. Sećam se pevao sam "Oj Prijedore ti si pun sevdaha" i još neke Safetove pesme. Položim audiciju, budem primljen za radio pevača, pitaju me za adresu a ja im kažem - kasarna "Lukavica". Poslali su mi obaveštenje da dođem na snimanje, a ja već otišao u Srbiju - pričao je Boro u Muzičkoj apoteci.

- Kad sam došao u Beograd polovinom 60-ih, položio sam audiciju i na Radio Beogradu. Opet sam pevao pesmu mog uzora Safeta Isovića "Dobio sam tri poljupca". Imao sam čast da polažem pred Carevcem, Maksom Popovim i Duškom Radetićem. Kasnije sam snimio nekoliko trajnih radio snimaka uz Narodni orkestar pod upravom Radeta Jašarevića.

Sredinom 70-ih objavio je Boro dva albuma sa izvornim narodnim pesmama i sevdalinkama: "Aj, san zaspala", "Put putuje Latif aga", "Devojka sokolu zulum učinila", "Na put se spremam", "Pevaj mi, pevaj sokole", "Koja gora Ivo", "Oj Prijedore", "Već godinu dana evo", "U lijepom starom gradu Višegradu", "Banjaluko i ta tvoja sela", "Niz polje idu babo sejmeni", "Zarasle su staze moje" i, naravno, "Oj, ora je, ora je".

- Ja sam prvi povukao nogu i kad su krajiške pesme u pitanju, i to baš sa pesmom "Oj, ora je, ora je". Da, na ploči je ta pesma baš tako potpisana - "ora je", dve reči, što znači "vreme je". Znači ja ne pevam ni o kakvim orasima, nego budim dragu i poručujem joj da je vreme za ustajanje.

- I pre snimanja ovih izvornih i krajiških pesama, ja sam bio zvezda sa urbanim hitovima ("Za ljubav tvoju mladost sam dao", "Ti si sve što želim ja"). A onda mi moj zemljak Uroš Mandić, sekretar SUBNOR-a Bosanske Krupe, dade ideju da snimim krajiške pesme koje su naši stari pevali na prelu bez svirača. Usledio je poziv u legendarnu emisiju "Autobus u pola šest" Mike Kneževića u kojoj sam prvi put javno zapevao "Oj, ora je". Pesma se svidela i kompozitoru i uredniku Diskosa Doci Ivankoviću, i tako pre pola veka počeh sa krajiškim pesmama.

Muzička apoteka Bora Drljača Bora Drljača, Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS, Foto: Promo

Usledili su i drugi biseri krajiške pesme na Borinim pločama: "Krajišnici gde ćemo na prelo", "Mala moja iz Bosanske Krupe", "Oj Suvajo", "Nas dva brata oba ratujemo", "Teraj mala ovce preko brega"...

- Te pesme sam i na snimanju u studiju donosio onako kako su ih pevali moji preci i zemljaci. Okupio sam grupu Krajišnika (Rajko, Božo, Rade, Simo, Vid),

jednu solo harmoniku, i opleti. U takvim pesmama glas najbolje dođe do izražaja.

- Posle nesrećnih ratova 90-ih namnožilo se mnogo krajiških pevača i grupa. Sve je više novokomponovanih krajiških pesama, pevaju se čak i u disko ritmu što je nekad bilo nezamislivo. Priznajem, i ja sam se ubrzao pod starost, i moj "Stari vuk" je u tom fazonu.

Zavoleo je Boro izvornu pesmu u svojoj rodnoj Suvaji pod Grmečom.Muzikalnost je nasledio i sa očeve i sa majčine strane.

- Moj otac Branko svirao je harmoniku i prim, znao mnogo pesama. I sa majčine strane bilo je mnogo muzikalnih. Pošto moju majku nisam ni zapamtio, podojilo me mnogo muzikalnih žena, tako da nisam mogao da omanem.

Bora je jedan od rekordera među narodnjacima po broju snimljenih pesama. Tokom poluvekovne diskografske karijre snimio je preko 300 pesama na više od 60 izdanja. Ostao je veran izvornom ruhu, vodeći računa i o ukusu publike i o strogim merilima svog recenzenta Branka Ćopića.

- Snimio sam mnogo izvornih pesama, tih tzv. rasteguša. Priznajem, najdraža mi "Prolazi jesen, na pragu je zima", jedna Krnjevčeva sevdalinka na stihove Pante Radivojevića iz Kragujevca. Voleo bih da me sa tom pesmom isprate na onaj svet.

Legendarni Boro Drljača preminuo je na današnji dan, 11. oktobra 2020.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    11. oktobar 2021 | 09:42

    Српски Павароти После такве каријере није имао чак ни комеморацију Почивај у миру

  • Boža zemunac

    11. oktobar 2021 | 17:38

    Legendo, pevali smo nekada zajedno sa Milenom Plavšić. Laka ti crna zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA