≫ 

Predrag Vuković Vukas - u životu vuk, u poslu as: 15 godina od smrti jednog od najvećih hitmejkera

Vukasove pesme uđoše u narod i bez neke preterane pompe i reklame, upravo onako kako je i Vukas živeo, stvarao i bolovao. Preminuo je pre 15 godina, 25. decembra 2006

  • 1

Samo za Miroslava Ilića Vukas je komponovao tridesetak pesama: "Nije život jedna žena", "Rastanka se našeg sećam", "Hiljadu suza majko", "Sreli smo se u aprilu", "Ni aprili nisu što su bili", "Jelena", "Putujem, putujem", "Amerika, Amerika", "Maro, Maro", "Ljubila si dva čoveka", "Nemam vremena da živim", "Ti si zvezda mojih snova", "Kad si sa mnom ne misli na vreme", "O, gitaro", "Sviraj violino, pevaj mi mala", ""Opa, opa, opasnice", "Ostavi mi prozor otvoren", "Recite joj ždralovi", "Hoću sa njom sve do stote", "O lađari, lađari"...

- Ima mnogo Vukasa u mojim pesmama. Vukasove pesme su mi prijale i legle u pravom trenutku. Falio mi je dobar sentiš posle Obrenovih moravskih zavičajki. Naša saradnja je trajala od 1974. i pesme "Rastanka se našeg sećam" pa sve do Vukasove smrti. Voleo je moje visine i poslušnost u studiju, pa sam dvadesetak godina na svaki svoj album stavljao i poneku Vukasovu pesmu - kaže Miroslav Ilić.

Koliko vrede Vukasove pesme najbolji je dokaz pesma "Nije život jedna žena". Bila je "Be tri" na albumu "Pozdravi je pozdravi", prespavala 20. vek i vaskrsla u 21. veku u vodeću pesmu u opusu "mrčajevačkog slavuja".

Vukasove pesme odišu snagom evergrina, nekom večitom mladošću. Skoro svakom svom pevaču podario je makar jednu pesmu od koje je mogao lepo da živi: "Ti si žena mog života", "Doviđenja, doviđenja", "Dok te čekam ispod lipa", "Ne igraj se, ne muči mi dušu" (Miroslav Radovanović), "Zapalio bih celo selo", "Kapetan potonulog broda", "Razvio se ruzmarin u travi", "Odvedi me druže pod prozore njene", "Živeću ja i bez tebe", "Zalazak sunca u oktobru" (Zoran Jovanović), "Kaži sinu da i ja postojim", "Lepotica i sirotan", "Zdravo, zdravo imenjače mali", "Što si pravdo nepravedna" (Kvaka), "Selo moje lepše od Pariza", "Putuju kočije bele" (Rade Jorović), "Ne daj se generacijo", Ana mi je rekla", "Oče, moj veliki oče", "Isplači se na grudima mojim", (Aca Ilić), "Ja nisam rođena da živim sama", "Ti mi trebaš", Molitva za malo sreće" (Ana Bekuta), "Bato, Bato", "Pile moje" (Brena), "Na mramornoj steni", "Ja sam rođen u Srbiji brale" (Dobrivoje Topalović), "Zaklanjaš mi sunce", "Nemoj ljubavi da nas sitnica rastavi" (Nada Topčagić), "Budi jako srce moje", "Sećaš li se srce šta je nekad bilo", "Skočio bih u Moravu sa staroga mosta", "Profesore danas me ne pitaj" (Toma Čolović), "Rame uz rame", "Plače žica ge" (Milan Babić), "Dunjo moja" (Radiša Urošević), "Šta li ti je učinilo vreme" (Predrag Točilovac), "Ja te volim, a ti si grešnica" (Dragiša Sekulić), "Opasne sitnice" (Goca Lazarević), "Samo da dočekam to" (Nada Obrić), "Još jednu noć, još jednu čašu" (Palilulci, Lole), "Sine, bog te čuv'o" (Rade Bikinjac), "Imala si osamnaest leta" (Živko Savić), "Seo Mile na livadu" (Boris Lazović)...

- Vukas je živeo za dobru pesmu, znao je da noćima ne spava zbog jednog stiha, melodije ili pevača. Mnoge je podigao od nule, a nikome nije tražio pare. Živeo je za pesmu, pesma je bila Vukasov život i svet, a mi smo opsluživali njegovu muzičku planetu - ističe Vukasova životna saputnica Slavica Vuković.

Predrag Vuković Vukas (1941 - 2006) je imao je savršen sluh, svirao je i komponovao na nekoliko instrumenata. Kao mlad je svirao bubnjeve i kontrabas, a kada se priključio čacanskim "Palilulcima" veoma uspešno je svirao bas prim. Prilikom komponovanja je koristio klavir, a voleo da harmonika zašećeri ogromnu većinu njegovih pesama.

- Kod Vukasa mi se svidelo što je bio kompletan autor svojih pesama, pravi poeta. Dopadalo mi se to Vukasovo slaganje reči, te rečenice koje su na prvu izgledale i nelogične, a opet toliko originalne i nabijene emocijama. Sa ove istorijske distance od mojih 40 godina u diskografiji, mogu samo da se poklonim Vukasu i da izrazim zahvalnost što je krčmio svoj talenat i davao drugima - kaže Aca Ilić.

Muzička apoteka Predrag Vuković Vukas Foto: Promo

- Vukas je bio retko studiozan i zahtevan kompozitor. Bio sam svedok mnogih Vukasovih kreacija u studiju i temeljnih priprema pre studija. Vukas je voleo da dođe na svadbu i u kafanu gde ja pevam, želeo je iz prve ruke da se uveri šta to narod hoće i kako reaguje na snimljene pesme. Tako je i mene pripremao, više od tri godine sam čekao na red da snimim moju prvu ploču - kaže Rade Jorović.

- Ja sam, verovatno, najmanje grlat od svih Vukasovih pevača. Svidela mu se boja moga glasa, tako da mi je komponovao neke suptilne pesmice najrazličitijeg tipa - baladice, rumbice, orijentale, dvojčice. Posle snimanja pesme "Šta li ti je učinilo vreme", Vukas je ugasio svetla, seo za miksetu, zažmurio, stavio slušalice, odslušao pesmu i rekao: "Ovo je veliki hit" - kaže Predrag Točilovac.

Kada je 1988. saznao da boluje od Parkinsonove bolesti, Vukas je rekao da je već tada umro. Bolovao je punih 18 godina, onako stoički i gospodski, ne opterećujući druge svojim problemima. I najkriznijih 90-ih nije prodavao svoje pesme za pare. Govorio je pevačima: "Čuvajte pare, trebaće vam za reklamu!"

Vukasove pesme uđoše u narod i bez neke preterane pompe i reklame, upravo onako kako je i Vukas živeo, stvarao i bolovao. Preminuo je pre 15 godina, 25. decembra 2006.

Eto to je Vukas - u životu vuk, a u poslu as.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. decembar 2021 | 08:15

    Vukas ljudina i veliki majstor svog zanata.Ostavio je iza sebe veliki broj hitova i lepih pesama.Legendo, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA