Majstorsko pismo Maje Danilović ili pokušaj pravljenja nove Silvane: 50 godina hita "Zašto mi srce rani"

Maja je i danas u svom svetu, i duhovno i geografski daleko od ovog naše

  • 1
Muzićka apoteka Zašto mi srce rani Foto: Promo

"I ova noć je prepuna bola ljubavi moja,

otkad te nema duša me boli jer te još uvek volim.

Zašto mi srce rani, ti roso moga jutra,

zašto mi ostavi tugu, za juče, za danas, za sutra.

Kad čuješ šapat vetra u noći seti se mene,

jer to je jecaj bolnoga srca koje za tobom vene.

Sačekaj zoru da lice rosom umiješ svoje,

biće mi lakše ako ti kažem da su to suze moje."

(Dobrivoje Ivanković)

Kakav je ovo hit, kakav je ovo evergrin! "Zašto mi srce rani" je i više od večitog hita. To je tužna priča ostavljene žene koju je otpevala, bolje rečeno ispričala Maja Danilović na svojoj prvoj ploči iz 1972. Bio je to je i pokušaj da se dostigne i prestigne Silvana i "Šta će mi život".

- Pesma "Zašto mi srce rani" rezultat je moje pobede na "Kupu pevača" 1971. Kompozitor Doca Ivanković (koga do tada nisam poznavala) ponudio mi je pesmu, a režiser Aca Đorđević obezbedio mi je učešće u seriji "Majstori". Tako sam u svojoj dvadesetoj godini snimila pesmu koja je preko noći postala najveći hit u Jugoslaviji i rasejanju - priča Maja Danilović, prva pevačica ovog večitog hita.

- Bili su to lepi dani. Gde god uđem, čujem sebe - u prodavnici, na ulici, u javnom prevozu, u kafani, o radiju i da ne pričam. A tek kad sam se pojavila na kraju poslednje šeste epizode serije "Majstori" u kadru sa Gidrom, Burdušem, Severinom Bjelićem, Mićom Tomićem, Mićom Tatićem... Čak sam puštena sa razglasa na poluvremenu fudbalske utakmice Ajaks - Juventus odigrane u Beogradu. Usledili su pozivi bukvalno iz celog sveta, od Mostara i Sarajeva do Nijagarinih vodopada.

Na krilima ovog megihata snimila je Maja još dva singla i za samo godinu dana zaokružila svoju munjevitu diskografsku karijeru. Doca Ivanković i čelnici Diskosa požurili su da od Maje naprave megazvezdu. Ali, sve što je Maja snimila ostalo je u velikoj senci pesme "Zašto mi srce rani".

- Bio je to Diskosov projekat, čuvan u tajnosti, da od mene naprave neku svoju Silvanu. Ne samo da su me time ugušili kao autentičnog umetnika, to se odrazilo i na moj lični život. Sav taj pritisak je doprineo da pružim otpor, nisam htela da imitiram Silvanu i budem nečija kopija.

- Kad smo snimali pesme sa moje druge ploče, Doca Ivanković mi je bukvalno u studiju pevušio i šaputao reči pesme. Estradni vuci su hteli da zbrzaju posao, a ja sam i tada živela u svom svetu, svetlosnim godinama daleko od njihovog estradnog. Htela sam da izbrusim samu sebe u jedan sofisticirani dijamant.

Maja je i danas u svom svetu, i duhovno i geografski daleko od ovog našeg. Ova rođena Podrinka iz Banje Koviljače (devojačko Jelena Despotović) sa sedamnaest godina je zaplovila u bračnu luku, otisnula se u svet, postala mama, svesno žrtvujući estradu za božji zadatak materinstva.

- Naravno, ponosna sam i na moje pevačko dete, moj evergrin "Zašto mi srce rani". Drago mi je što je pesma aktuelna i posle pola veka, što se i danas peva i presnimava. Ipak, primećujem kod mlađih koleginica i neke trilere i ukrase koji ne priliče poruci i ruhu pesme. To je tužna priča ostavljene žene, a priču treba doživeti i osetiti, pa tek onda otpevati i ispričati - poručuje Maja Danilović iz Čikaga.

"Zašto mi srce rani" presnimila je Zorica Brunclik na albumu PGP-a iz 1985. u muzičkoj režiji Miroljuba Aranđelovića Kemiša. Pesma je ušla i u PGP-ov serijal "60 najlepših pesama" u interpretaciji Dejane Đekić, kao i u serijal "Nikad nije kasno" u izvođenju Zorice Nedeljković. Snimaju je i uz tamburaše, snimaju je i u "Daniluška" fazonu... Ali, da ne beše prve verzije, ne bi bilo ni svih ostalih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panonski kauboj.

    19. septembar 2022 | 19:12

    Tu pesmu cu da pamtim do smrti. Iako nisam neki ljubitelj narodnjaka, ovaj mi se useko u podsvest za ceo zivot. Setim se i gidre, i nekih mojih lomova kroz zivot. Pevao je tu pesmu i sisoje iz rokera s moravu. Ali niko kao original. Maja je besmrtna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA