≫ 

80. rođendan legende šumadijske pesme Živke Đoković: Savršena u svojoj jednostavnosti, neobična u običnosti

2. marta 2022. u porodici Đoković biće obeležen 80. rođendan legendarne Živke, najveseliji do sada

  • 0
Muzička apoteka Živka Đoković Foto: Promo, Pixabay

"Ti si samo uspomena, ljubav koje više nema,

ne sećaj se više mene, ni ljubavi izgubljene.

Dok sam tvoja bila ja sam suze lila,

nema više bola otkad nisam tvoja.

Ja sam sada srećna žena, uspomena više nema,

zaboravi našu ljubav, u duši je sada tuga.

S drugim sada ja provodim divne čase u ljubavi,

nađi drugu oženi se, ostaćemo prijatelji."

(Časlav Đoković)

Ovu pesmu je pevački proslavila Živka Đoković, prvo na festivalu u Čačku, a onda i na svojoj prvoj ploči iz 1974. pod naslovom "Ostaćemo prijatelji". Krajem prošlog veka pesmu je presimila Živkina ćerka Vesna Đoković, i to pod nazivom "Ti si samo uspomena". Tako je pesmi produžen vek, a Živka je ostala ono što je bila - unikat šumadijske pesme nedostupan javnosti.

- Ovu pesmu sam snimila i uvrstila u svoj repertoar čim sam sazrela kao pevač. Kad god je pevam, volim da napomenem da je to pesma koju je snimila moja majka na svojoj prvoj ploči. Pre nego što se našla na prvencu moje majke, pesma je izvedena pre pola veka na Festivalu nove narodne pesme "Sedam naših dana u Čačku" - priča o svojoj majci Vesna Đoković, ekskluzivno za Muzičku apoteku.

- Kad sam zagazila u pevačke vode, moja Živka je znala da mi kaže: "Sine, dobro pazi koje pesme pevaš." Nije mnogo prošlo, shvatila sam te majčine reči. Pesma je počela da me dira, da mi stvara knedle u grlu, naročito posle razvoda mojih roditelja.

- Vremenom sam poprimila majčinu boju glasa, i moje ćerke Danica i Tina poprimaju boju moga glasa. Kad se javimo na telefon, teško je prepoznati ko je tu majka, a ko ćerka.

Sedamdesetih godina prošlog veka Živka Đoković je bila jedna od najtiražnijih i najslušanijih pevačica šumadijske pesme. Od 1974. do 1984. snimila je trinaest singlova i tri albuma sa desetinama prelepih pesama: "Ti si samo uspomena", "Ne znam šta ću s tobom", "Tužne uspomene", "Vragolanka", "Prohujalo sa vihorom", "Ni koraka izvan braka", "Ti si čovek koga stvarno volim", "Moje srce nije od čelika", "Srce moje čuvaj tajnu", "Volim Mila, a nana mi brani", "Zelen ora' preko puta pao", "Mene majka u zoru budila", "Vetar duva od Morave", "Svaka ruža isto ne miriše", "Selo priča, pa čula i nana", "Ostavi me, voleću te više", "Ti si moje prve poljupce ukrao", "Tvoje su oči zvezdane noći"...

- Moja mama Živka i moj otac Časlav rođeni su u brdima oko Ivanjice, u Lisi i u Prilikama. Imali su nekoliko braće i sestara, rano su zavoleli muziku i krenuli u svet. Planula je velika ljubav, iz te velike ljubavi rodile su se lepe pesme, rodila sam se i ja.

- Od svih tih pesama iz maminog opusa, ja sam presnimila samo jednu - "Ti si samo uspomena". Doduše, kad sam se udala, mama mi je savetovala da presnimim pesmu "Ni koraka izvan braka". Iako mnogo volim tu pesmu, nisam je snimila. Razmišljala sam kako bi reagovao moj muž da snimim pesmu koja poručuje: "Slušaj šta ti žena kaže, otpala je druga svaka, nema levo, nema desno, ni koraka izvan braka."

Živka Đoković je stilski izrazito profilisan pevač. U munjevitoj diskografskoj karijeri imala je samo jednog kompozitora - svog supruga Časlava Đokovića. Snimila je pedesetak pesma u duhu izvorne šumadijske pesme. Pevala je visoko, napadački, onako grleno iz punih pluća. Pevala je Živka baš onako kako se od davnina govori i peva u ivanjičkom kraju.

- Moja mama je pevala jednostavno. Mislim da je tu jednostavnost i u pesmi i životu prenela i na mene. Od mame sam naučila koliko je to jednostavno pevanje zdravo za pluća i mozak, koliko je dobro za vedro raspoloženje i psihičku stabilnost u životu.

- Moja mama je i danas čvrsto na zemlji i na svojim nogama. Iako je pesmom obišla svet, nije bila vozač. Još mi je pred očima slika kako se vraća sa pijace sa punim kesama namirnica. Onako razočarana što mora da vuče toliki teret, dođe kući i kaže tati: "Samo da znaš, dovez'o me Vukas (legendarni kompozitor i pesnik iz Čačka). Kakav čovek, znaš li ti kakva kola ima?" U želji da pohvali Vukasov auto, zaboravila je marku, pa je umesto u "ajkuli" rekla: "Dovez'o me Vukas u "kitu".

I kad je snimala po nekoliko singl ploča godišnje i kad je bila jedna od najtiražnijih pevačica Diskosa, Živka Đoković je bila daleko od očiju javnosti. Na pragu devete decenije života uživa na svom ognjištu i živi od ljubavi svojih bližnjih.

- Po povratku iz Kanade skrasila se Živka u svojoj rodnoj Lisi kod Ivanjice. Renovirala je staru roditeljsku kuću, u tom autentičnom ambijentu. Živka je značajan deo života provela na putevima i u tuđini, a ostatak života želi da provede tamo gde je rođena. Znam da je publika željna moje mame, ali i ja sam je dugo bila željna.

- Kada mi je majka najviše trebala, ostala sam dete razvedenih roditelja. Mama je otišla za Kanadu, nisam je videla osam godina. Zbog mame sam nekoliko godina batalila estradu, otišla sam "preko bare" samo zbog nje. U Kanadi su mi se i deca rodila, kod majke sam i sama učvrstila svoj stav prema prioritetima u životu.

2. marta 2022. u porodici Đoković biće obeležen 80. rođendan legendarne Živke, najveseliji do sada.

- Pitala sam se: ako su se moji roditelji razveli, njih dvoje koji su se toliko voleli, čemu onda ja da se nadam u ovoj estradnoj bari punoj krokodila. Zato sam dobar deo svog života posvetila želji da opet povežem moje roditelje, valjda je to tako kod svakog jedinca.

- Izgradila sam prostor da moja majka uvek može da dođe kod mene. Nisam uspela da ih spojim zvanično, ali su se makar lepo družili do tatine iznenadne smrti. Zato mami Živki pripremam najradosniju proslavu njenog osamdesetog rođendana.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA