≫ 

Od odbačene do vaskrsle pesme: Ko je napisao i ko je odbio "Dao bih ovo malo života"

Dugo je ćutala ova pesma, a danas je ubedljivo vodeća u Milančetovom opusu

  • 2

"Još pamtim svoje detinjstvo rano,

bezbrižne dane prepune sreće,

davno sam za njima prestao da žalim,

al' tebe srce prezaliti neće.

Dao bih ovo malo života

što će mi proći u čežnji za tobom,

dao bih ovo malo života

bar na trenutak da sam sa tobom.

Često se setim mladosti svoje rane

što beše lepa, lepa k'o proleće,

i nju je srce prebolelo davno,

al' tebe nikad prežaliti neće.

Dolazi jesen života moga,

davno je moje uvelo cveće,

ni život draga ne žalim više,

al' tebe srce prezaliti neće."

(Milanče Radosavljević - Stevica Spasić)

Dugo je ćutala ova pesma, a danas je ubedljivo vodeća u Milančetovom opusu. Snimljena je kao "B2" na Diskosovom albumu iz 1984, potpisana od strane Milančeta kao kompozitora i Ljube Nedeljkovića kao tekstopisca. Kad je početkom ovog veka vaskrsla zajedno sa Milančetom i postala najveći hit u repertoaru neponovljivog srcelomca, ispravljena je greška sa ploče i počelo se pričati i o njenom pravom tekstopiscu.

- Ovu pesmu je napisao Stevica Spasić, a greškom je potpisan Ljuba Nedeljković. Stevicu sam upoznao krajem 70-ih, baš kada sam počeo samom sebi da komponujem. Dao mi je nekoliko tekstova i isričao njihovu pozadinu: rastao se sa ženom, patio za sinom, tešio poezijom. Tih godina sam skoro svake godine snimao ploču, snimio sam pet Stevičinih tekstova, a najviše očekivao baš od "Dao bih ovo malo života" - kaže legendarni Milanče.

- Na moje razočarenje pesma se nije čula petnaestak godina, ostala je u senci svih tih mojih sentiš dvojki. I tek kad je život pojeftinio, ta pesma je dobila na ceni. Prihvatili su je klinci, jer je stilski drugačija i modernija od svih mojih ostalih pesama.

"Dao bih ovo malo života" snimljena je na jednom izrazito dvojkaškom albumu: "Magla pala", "Ispred škole čekaću te sine", "Šta mi vredi što sam s drugom", "Ti odlaziš, bol ostavljaš meni", "Kad zasvira dragačevska truba", "Da li sanjam, il' se razum muti", "Tiho teče Sava".

- Danas skoro sve pesme sa tog albuma žive, a "Dao bih ovo malo života" upalila je poslednja. Sećam se, legendarni Cune je, kao gost u nekoj radio emisiji, pohvalio pesmu "Magla pala na sokake" kao primer nove pesme u narodnom ruhu, iako tada nije ni znao čija je. To mi je prva hvala od nekog velikog kolege.

- Inače, kad sam pripremio sve te pesme, skockao tekstove i pripremio melodije, ponudio sam ih mom kolegi i prijatelju Zoranu Popoviću da ih snimi na svoj album. Bio je divan kolega, dobar i lep dasa, moj učenik i ispisnik, hteo sam da mu pomognem na početku karijere. Zoki je posumnjao u te pesme i snimio je album sa Novicom Uroševićem. Mislim da je pogrešio.

Pogrešio je i Zoran Popović, pogrešili su i urednici tadašnjih državnih radio i TV stanica što ne primetiše ovakvu pesmu i ovakvog pevača. Na Milančetovu sreću, krajem prošlog i početkom ovog veka u beogradskom etru pojavljuju su privatne radio stanice koje su ga vaskrsle, pre svih Bonton, Ritam i Fokus.

Kada sam 90-ih godina prošlog veka prvi put pustio Milančeta u kultnoj emisiji "Sabor" na radiju Studio B, moj prijatelj i muzički urednik Aca Kostić me pitao: "Milanče Radosavljević? Je l' to onaj Milanče Šou što peva pesmu Vrati se Neno, vrati?"

- I danas nisam siguran da li sam išao ispred vremena ili mi pesma nije dobro stajala kao okorelom dvojkašu. Ja sam sve pesme sa tog albuma sam i pevao i svirao harmonuku, šefovao svojim alnsamblom, ubacivao trubu u aranžman.

- Sa ove perspektive nisam zadovoljan kako sam je otpevao na snimanju. Tokom svih ovih godina koliko je pevam uživo, čini mi se da sam je pevao sve bolje. Sad je pevam bolje nego na ploči, i dobro je što je tako. Da sam je pre 40 godina na ploči mnogo dobro otpevao, sad bih imao muke da dostignem metu.

- Ovako je bolje, vođen Božjom rukom pevam i u devetoj deceniji života, proveravam druge kroz sebe i sebe kroz druge.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA