Radiša Marković o svojim hitovima: "Više volim 'Čija li si', ali 'Neznaka' će trajati dok se ne upozna"

- "Čija li si sada" mi je najdraža pesma. Sve se više sluša i kako godine prolaze sve je slušanija. To je pesma koja ima emociju i pogađa svakog čoveka. Ja sam odlučio da je stavimo na A1, nisam hteo da lažem ni sebe ni publiku. Tu sam pesmu najviše voleo. "Neznanku" i "Čija li si sada", Radišina dva najveće hita, pevaju i presnimavaju i neke nove zvezde, od Ace Lukasa do "Zvezda Granda

  • 1
Muzička apoteka  Radiša Marković Foto: Promo

- Ova pesma mi je najbolje legla. Uvežbavao sam je, stavio kao naslovnu na moj prvi LP, uneo se u nju. To je jedina pesma koju sam naučio napamet i uvežbao pre snimanja. "Neznanku" smo stavili na B1, ali, eto, pobedi vek. "Neznanka" će trajati dok se ne upozna - kaže Radiša Marković.

"Već polako vreme briše

i najdraže uspomene,

hej, ljubavi iz detinjstva

da l' se ikad setiš mene.

Čija li si, čija li si sada,

da l' te išta na detinjstvo seća,

u mom srcu nestala je nada,

a čežnja je sve veća i veća.

Tvoja pisma i sad čuvam,

čak i pramen kose plavi,

časovi se srećni vrate

kad se tvoja slika javi.

Pusta klupa pod jablanom,

našom stazom liju kiše,

sad bih znao da te ljubim,

ali tebe nema više."

(Milutin Popović Zahar)

- "Čija li si sada" mi je najdraža pesma. Sve se više sluša i kako godine prolaze sve je slušanija. To je pesma koja ima emociju i pogađa svakog čoveka. Ja sam odlučio da je stavimo na A1, nisam hteo da lažem ni sebe ni publiku. Tu sam pesmu najviše voleo. "Neznanku" i "Čija li si sada", Radišina dva najveće hita, pevaju i presnimavaju i neke nove zvezde, od Ace Lukasa do "Zvezda Granda".

- Mnogi su presnimavali moje hitove, al' ne vredi, ja sam ih uneo u narod i to bez ikakve reklame. Možda su neki i bolje otpevali od mene, ali ja sam original. Svestan sam da je "Neznanka" u rangu "Pijem da je zaboravim", "Krčma u planini", "Nisam te se nagledao", "Jedna reka u mom kraju", "Jesen u mom sokaku", "Nije život jedna žena"...

- S druge strane, "Čija li si sada" je slušanija danas nego kad je snimljena. Mislim da sam je lepše otpevao od "Neznanke", a uvek je pevam sa posebnom emocijom. I moja žena se zaljubila u mene zbog te pesme, kaže: "Sve na tebi veselo, a pesma ti tužna." I kad se pogleda u ogledalu, i kad lista albume starih slika, ponekad i glasno veli: "Ljidi, ja sam pljunuti Džeger!" A kad pusti glas, mnogi ga porede sa Tozovcem.

- Pevajući davno u restoranu "Trandafilović", Tozovac je došao kao gost i seo za muzički sto. Kad sam završio nastup, Toza mi je prišao i rekao: "Burazeru, al' si me skin'o, svaka ti čast!" Pravdao sam se pred legendom da se nisam trudio da ga skinem, već da mi je takav glas. Radišinu diskografsku karijeru obeležio je samo jedan kompozitor

- Milutin Popović Zahar. Podario mu je još nekoliko vrhunskih pesama: "Osmehni se draga na rastanku", "Jedna žena a dva druga", "Vlajnice, doj, doj, doj", "Bećarski je život lep", "Nema više Cicvarića", "Kad je deda lumpovao"...

- Radiša je lepša varijanta Mika Džegera, retko duhovt dasa i neverovatan mamac za žene. Kad sam jurio neku žensku, gledao sam da izbegnem njegovo društvo po svaku cenu - ističe Zahar.

- Pored toga što je bio šarmer, bio je dobar pevač sa retkom toplinom u glasu. "Neznanka" je ubitačan hit, "Čija li si sada" je pravi evergrin, a meni najdraža od svih Radišinih je "Osmehni se draga na rastanku" za koju Boris Bizetić kaže da je najbolja pesma od svih koje on nije komponovao. Radiša Marković ima sve što treba jednoj zvezdi - boju glasa i šmekeraj Tozovca, kompozitora i kuma Zahara, lice i stas holivudskog glumca, srećnu porodicu. Nedostaje mu jedino ambicija.

- Skoro sve što je Zahar komponovao, prošlo je kroz moje grlo. I te Zaharove pesme koje su snimale moje kolege, ja sam otpevao na demo snimcima. Zahar mi je nudio i "Ivanovu koritu", govoreći da je to pesma široke namene, da je mogu pevati i muškarci i žene, a ja sam je odbio.

- Nudio mi je i "Vino točim, a vino ne pijem". Bolje da se ne podsećam šta sam sve propustio. Iskreno, i da se vratim u te godine, sve bi isto bilo. Opet bih ostao neznanac koji dobro peva.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    17. septembar 2022 | 11:20

    Bravo Gorane zbog lepe priče o izvanrednom pevaču Radiši Markoviću. Radiša je moj kolega, drug i brat po pešačkom zanatu.Sa njime sam radio u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, pevali na koncertima i bili na raznim televizijama. Radiša je ljudina, pevačina i kao i ja boem.Sve njegove pesme su lepe i pevljive. Najviše sam između ostalih pesama voleo " Osmehni se draga na rastanku ". Živ bio Radiša legendo i bog te čuvao na mnogaja ljeta .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA