Snežana Jovanović Šikica: Od raspevanog devojčurka iz Meljaka do legende romske muzike

- Kakva reklama, o tome nisam ni pomišljala. Ni Šaban ni Vida nisu mogli na veliku televiziju, s tim sam se pomirila i nastavila da pevam kao i pre snimanja - kaže legendarna Snežana Jovanović Šikica

  • 2
Muzička apoteka Snežana Jovanović Šikica Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal, Promo

"Ko će tebe da zameni" je prvi hit sa prvog LP-ija Snežane Jovanović Šikice iz 1983. Ovaj raspevani devojčurak iz Meljaka imao je sve predispozicije za veliku zvezdu: komercijalnu boju glasa, višegodišnje kafansko iskustvo, ogroman repertoar, kompozitora Iliju Spasojevića, tekstopisce Branslava Cvetinovića Lakija i Mikija Jovičića, aranžmane i orkestar maestra Bobana Spasojevića. Nedostajala je jedino reklama.

"Ti si bio moja radost,

prva ljubav, prve boli,

sad bez tebe tužna živim,

nikog nema da me voli.

Ko će tebe da zameni

u mome životu,

kad sam tebi poklonila

ljubav, mladost i lepotu.

Svi mi kažu drugog nađi,

još na svetu ljudi ima,

ali srce drugog neće,

zato isto pričam svima.

U mom srcu, znaj jedini,

samo tvoje ime piše,

ako mi se ti ne vratiš,

ne treba mi niko više."

(Ilija Spasojević - Miki Jovičić)

- Kakva reklama, o tome nisam ni pomišljala. Ni Šaban ni Vida nisu mogli na veliku televiziju, s tim sam se pomirila i nastavila da pevam kao i pre snimanja - kaže legendarna Snežana Jovanović Šikica.

- Izborila sam se čistim kvalitetom. U početku karijere bila sam poznatija od mojih pesama. Moje pesme nisu preko noći postajale hitovi, ali zato dugo traju.

Snežanin rodni Meljak je predodredio i njen muzički stil. Pre nego što je postala Šikica, bila je "ona mala što peva u Čergi".

- Počela sam u čuvenooj "Čergi" (današnjem motelu "Era") na Ibarskoj magistrali. Počinjalo se u osam uveče, a završavalo ujutru. Ako ne dođeš do sedam, sve je bilo zauzeto. Mogao si samo da potražiš neku drugu kafanu, a svaka je bila puna i u svakoj je bilo muzike.

- Bila sam atraktivna petnaestogodišnja devojčica. Nosila sam duge haljine i pevala mnogo pesama. Kad starije kolege završe svoj nastup u "Čačanki", "Lipovičkom cvetu", "Odmoru", dođu da slušaju mene. Marinko, Era, Šemsa, Vesna, Slavica Mikšić, sve su to moji ispisnici sa Ibarske.

Šikica je počela da peva i snima u godinama ekspanzije narodnjačke ćirilice. Dvojka je bila zakon i u Škičinom kafanskom opusu, a takve su joj i prve snimljene pesme. Bile su to pesme lipovičkog stila, prave sentiš dvojke: "Ko će tebe da zameni", "Srce te je proglasilo krivim", "Još te noćas čekam", "Suza suzu stiže", "Ne mogu te preboleti", "Otišla bih da te nisam srela"... Na pločama je pevala sentiše, a u kafani je žarila i palila sa "Ala bih se šikicala, al' mi ne da nana".

- "Šikicu" sam pevala desetak godina na tezgama pre nego što sam je snimila na ploči. Inspektori, ministri i ostale "budže" iz Beograda dolazili su na Ibarsku magistralu da sušaju "Šikicu".

- Legendarni kompozitor i harmonikaš Radoje Mitrović Barajevac bio je izričit: "Snimi 'Šikicu', garantujem da će biti hit."

Početkom 90-ih Šikica snima i nekoliko veoma uspešnih albuma i večitih hitova sa orguljama i ansamblom maestra Miće Nikolića: "Zavede me majko momak loš", "Kunem se u sreću devojačku", "Baksuze, baksuze"... Šikica postaje jedna od najtraženijih na romskim svadbama i veseljima.

- Od moje kume, naše "Majka Vide", upijala sam svaku pesmu i triler. Od Vide sam krala zanat i taj naš ciganski dert. Ne stidim se da kažem da sam Ciganka i da pevam ciganske pesme. Naravno, rođena sam u Srbiji, osećam se srpskom Cigankom.

U diskografiji je već 40-ak godina, a u braku pola veka. Borila se i za pesmu i za publiku, ali najviše za svoj brak i porodicu, decu, unučad.

- Za dug brak moraš nešto i da žrtvuješ, da ne vidiš i kad vidiš. Muzika je moj život. Mene je i sirotinja naterala da pevam, prošla sam sve škole, pa zato nisam volela da mi ćerka bude pevačica. Ja pevam i kod kuće, volim da zapevam za unučad, da odvrnem radio kad me nađe pesma.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    17. novembar 2022 | 10:35

    Legenda bila, ostala i zauvek BICE...

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    17. novembar 2022 | 18:02

    Bravo za Šikicu ima jako dobre pesme sa Slobodanom Bobanom Spasojević kao i sa Zoran Vlajić pesme koje je odradila ostaće večno sa ova dva Maestra na harmonici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA