"Ilidža 1966": Sećanje na "Starog Jusufa"

Muški deo publike opčinila je dražesna Beba Selimović sa pesmama MiloradaTodorovića "Kaži majci Bibo kćeri moja" i "Sabah zora". Zora Dubljević je pevala Šerbine pesme "Imam tebe jedinoga sina" i "Oh, da ti je samo znati", a Zehra Deović pesmu "Sa istoka sunce milo" nadolazećeg hitmejkera Mijata Božovića

  • 3
Muzička apoteka Ilidža 1966 Sećanje na Starog Jusufa Foto: Promo

"Ilidža '66" protekla je u apsolutnoj dominaciji Safeta i Zaima. Legendarni asovi bosanskog sevdaha nastupili su sa po dve pesme: "Kraj pendžera Jusuf stari" i "Oj Ilidžo" (Zaim) i "Kono Fato" i "Po zvezdanom nebu mjesec kreće" (Safet).

"Kraj pendžera Jusuf stari

kahvu srče, čibuk žari,

gleda šeher grad,

i sjeća se davnih dana,

onog vakta i zemana

kad je bio mlad.

Ko jelen je nekad bio,

konje jah'o, vino pio,

Jusuf, soko siv,

s djevojkama sevdisao,

uz šargiju pjevat' znao

kao niko živ.

Oj, mladosti zlatni dani,

đulistane poharani,

divna li si, haj,

đul-beharu, ime slatko,

Zehro, Šuhro, Lejho, Hatko...

Šta je život? Dva koraka

od avlije do sokaka,

kratak kaljav put.

Šapće Jusuf mutna čela,

niz bradu mu suza vrela

kaplje na dlan žut."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Safet Kafedžić)

Muški deo publike opčinila je dražesna Beba Selimović sa pesmama MiloradaTodorovića "Kaži majci Bibo kćeri moja" i "Sabah zora". Zora Dubljević je pevala Šerbine pesme "Imam tebe jedinoga sina" i "Oh, da ti je samo znati", a Zehra Deović pesmu "Sa istoka sunce milo" nadolazećeg hitmejkera Mijata Božovića.

Prvi nastup na "Ilidži" ostvario je Cune Gojković sa pesmom Damjana Babića "Ne kuni čaše". Srbiju je predstavljao i prvi glas Srema Aca Dejanović sa pesmom Ilije Gavrilovića Džonija "Imao sam devojčicu".

Udruženje zabavne i narodne muzike Bosne i Hercegovine i Udruženje estradnih umetnika Srbije podržali su pesme sa "Ilidže '66" i objavljivanjem pesmarice sa zbirkom svih tridesetak pesama iz takmičarskog programa. Izdavanjem zbirke omogućeno je da ogroman broj ljubitelja narodne muzike i pevača "sa terena" poseduje na jednom mestu tekstove i notirane melodije budućih hitova.

- Bila je veoma stroga selekcija pesama i tekstova. U tim prvim godinama Ilidžanskog festivala takmičili su se samo provereni kompozitori i pesnici (Šerbo, Jovica, Safet Kafedžić, Jozo Penava) i tek poneki pevač pored Safeta i Zaima.

- Bile su to godine kada se pojavljuju i neki novi autori (Blagoje Košanin, Mijat Božović, Damjan Babić, Selver Pašić) koji će obeležiti istoriju najboljeg festivala narodne muzike. Pojaviti se 60-ih na "Ilidži" bilo je kao i dobiti sedmicu na Lotou - pričao je legendarni Cune.

Ilustrovani mesečni časopis "Estrada" doneo je ekskluzivne napise i fotose pobednika i učesnika kao i razgovore sa organizatorima i članovima stručnog žirija.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    18. novembar 2022 | 11:03

    Lepa i dobra stara vremena. vecno u srcu i dusi. RAJ

  • Nole

    18. novembar 2022 | 09:11

    Divno podsecanje. Pogurajte da se Ilidza opet prenosi preko televizije u Srbiji.

  • Ovo godina mog matorog. On je tad rodjen.

    18. novembar 2022 | 18:23

    I tad se pevali miroslavi, toze, cuneti. Au sto smo totalni folkeri. Nema sta. Cak se bosanci nisu stideli. Sad na pomen te iste ilidze, kazu to komunjarska propaganda, mi volimo islamski svet. Ziveo pakisnan. E a onda arhivator, nas brat, iskopa dokaz u vidu teksta, i sta cemo sad. Ne cujem zapad, dulee savic, a jug se cuje........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA