Pesme autorskog tandema Dragan Aleksandrić - Zoran Matić: "Ništa ne brini", "A tebi se ne žuri"

Tek protekom mnogih godina, Zoran Matić shvata šta je sve napisao

  • 0
Muzička apoteka pesme autorskog tandema Dragan Aleksandrić  Zoran Matić Foto: Promo

"Naljutićeš me ti" je pesama autorskog tandema Dragan Aleksandrić - Zoran Matić koju je Miroslav Ilić snimio 1993. godine. Aleksandrić je imao i iskusnijih tekstopisaca, Matić je mogao i sam da komponuje na svoje stihove, ali je opet došlo do saradnje koja je rezultirala sa desetinama večitih pesama.

"Naljutićeš me ti,

naljutićeš me ti,

ne može srce moje

baš sve da oprosti.

Ako je ljubav pesma

hajde da pevamo,

ako je ljubav igra

hajde da igramo,

ako je ljubav vino

možemo popiti,

al' znaj da nije kocka

i nemoj varati.

Zaboraviću sve,

zaboraviću sve,

i neka sve odnesu

te lude godine."

(Dragan Aleksandrić - Zoran Matić)

- Ljutnja je pokretač ove pesme, ljutnja je i u njenom prvom stihu i u naslovu. Pesma je snimljena u tim ludim ratnim devedesetim, u godinama ljutnje, strepnje i nemaštine. "Naljutićeš me ti" nije prošla na prvu, a uvek je tu negde. To je pesma koja sporo osvaja a dugo traje - ističe hitmejker Zoran Matić.

- Kad mi sve dobro ide, kad sam prezadovoljan, kad sam sit, teško mi je da napravim dobru pesmu. Daleko sam bolje pesme pravio kad sam ljut ili gladan ili kad mi nešto fali.

Tek protekom mnogih godina, Zoran Matić shvata šta je sve napisao. Vremenom je i zaboravio šta je sve napisao, od mnogih je pesma i digao ruke, a onda je doživeo najveće priznanje - vaskrsnuće davno napisanih pesama.

- Kad sam pisao pesmu "A tebi se ne žuri" za Dobrivoja Topalovića, imao sam tridesetak godina. Pisao sam je iz vizure Dobrivoja i njegovog mekanog lirskog glasa. Sad, u mojim šezdesetim, vidim da pesma stiže i mene i sve me više pogađa.

- Jako mi je drago što se pesma "A tebi se ne žuri" više sluša danas nego kad je snimljena. Iskreno, ja sam skoro bio i zaboravio tu pesmu. Početkom ovog veka, međutim, sve češće sam je slušao i na radiju i na narodnim veseljima. Pozovem mog druga i saradnika Dragana Aleksandrića da mu se pohvalim kako nam se pesma zalaufala, a on mi kaže da je već uveliko svira na tezgama.

Saradnja Dragana Aleksandrića i Zorana Matića započela je krajem osamdesetih i rezultirala je desetinama pesama za sva vremena: "Ništa ne brini", "Trebaću ti u životu", "Uzmi ago ovo blago" (Biljana Jevtić), "Naljutićeš me ti", "Šta će nama tugovanje", "Kriju te, kriju", "Suze na peronu", "Sinoć nisam večerao" (Miroslav Ilić), "Trista žutih dukata", "Medeno moje", "Pitaj srce moje" (Zorica Brunclik), "A tebi se ne žuri", "Uzela si, a vratila nisi", "Voleo sam samo ja", "Morava" (Dobrivoje Topalović), "Svatovi", "Zakletva" (Vesna Zmijanac), "Koga da milujem ja" (Merima Njegomir), "Oprosti mi suzu", "Osvajaš me lako", "Svaka rana" (Nada Obrić)...

- Dragan Aleksandrić je moj veliki saradnik i veliki učitelj. Kad sam sredinom 80-ih ulazio u ovaj posao, shvatio sam da kao kompozitor neću proći u konkurenciji takvih "aždaja" - Zahar, Doca, Vukas, Peda, Miša Mijatović, Miša Marković, Mile Bas, Rade Vučković, Novica Urošević...

- Sve su to kompozitorski velikani, neki od njih su i veliki pesnici, a neki od njih se ne bave pisanjem. Zato sam sa Draganom Aleksandrićem i ostvario tako plodnu saradnju. Čak i danas, kad se i sam bavim komponovanjem, Aleksandrić zna da me pozove da na njegovu melodiju napišem stihove.

I kad je Zoran Matić počeo sam da komponuje, obraćao se svom učitelju Draganu Aleksandriću za stručno mišljenje i prijateljski savet.

- Meni je tekst ipak jača strana, mada sam i kao početnik znao i da komponujem, što je i Aleksandrić dobro znao. Sećam se, kad sam Lepi Lukić komponovao pesmu "Čini mi se da sam te zavolela", odneo sam je Aleksandriću da je čuje. Samo se nasmejao i rekao: "Sine, dobru si školu prošao." Naravno, mislio je na svoju školu.

- Ukratko, imao sam od koga da učim - i harmonije i melodije i ritam na harmonici i demo snimak za mlade pevače bez harmonike. Ako u diskografsko-estradnoj karijeri ne sarađuješ i sa onim najboljim, onda kao i da nisi radio.

- Naravno, dešavalo se da dobru pesmu dam lošem pevaču i da lošu pesmu dam dobrom pevaču. Nije dobro ni jedno ni drugo, ali opet je bolje ovo prvo. Jer ako dobru pesmu daš lošem pevaču, on će od nje i imati neke koristi. Ali ako lošu pesmu daš dobrom pevaču, svi čuju da je to loša pesma.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA