Vreme čitanja: oko 4 min.

73. rođendan Miodraga Ž. Ilića: "Snimio sam oko 4000 pesama, ne odričem se nijednog stiha"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Miodrag Ž. Ilić je rođen 24. oktobra 1950. u Šapcu

  • 0
Muzička apoteka 73. rođendan Miodraga Ž. Ilića Foto: Promo

"Ne znam šta je vrednije u tebi,

da l' si bolja ili lepša žena,

živeću i voleti tebe,

kunem ti se da si božanstvena.

Božanstvena ženo sve ću da ti dam,

vezala nas ljubav kao noć i dan,

moja sreća to su ta dva oka tvoja,

božanstvena ženo i boginjo moja.

Ne znam čime više me privlačiš

da l' lepotom il' dobrotom,

i kiša mi pored tebe prija,

kunem ti se da si najmilija.

Ne znam šta ću učiniti za te,

al' znam drugu ljubav neću,

delićemo i dane i sate,

kunem ti se doneću ti sreću."

(Dragan Aleksandrić - Miodrag Ž. Ilić)

- "Božanstvena ženo" je tipičan primer pesme koja je čekala i trenutak i pevača. Napisao sam je u jednom dahu, pre 40-ak godina. Snimali su je i Hamid Ragipović Besko i Perica Simonović, ali je postala hit tek kad je snimio Miroslav Ilić.

-Hit se dogodi ili ne dogodi. Pesma je magla, a hit je zbir mnogih faktora: stihova, melodije, aranžmana, pevanja, sreće, trenutka - kaže Miodrag Ž. Ilić, i matematički najplodniji tekstopisac u istoriji narodne muzike.

Miodrag Ž. Ilić je rođen 24. oktobra 1950. u Šapcu. Ovaj multitalentovani diskografsko-estradni mag (poeta, matematičar, šahista, ekonomista, marketinški stručnjak) je dete mnogih ulica i kafana, svedok i stvaralac istorije narodne muzike.

- U diskografiju sam ušao početkom 70-ih iz Sarajeva, tog velikog muzičkog centra, pravog jugoslovenskog grada. U "šeheru" sam studirao i počeo da pišem prve stihove za narodnjake.

- Jedan od razloga zašto je Sarajevo važilo za veliki muzički centar u bivšoj Jugi je i taj što je jedino Muzička akademija u Sarajevu dozvoljavala studentima da mogu da zarađuju od sviranja.

Svojim stihovima je podigao stotine pevača i kompozitora, nekoliko diskografskih kuća, naročito Diskos i Diskoton.

- Moj prvi kompozitor i učitelj u diskografiji, profesor Damjan Babić, dodao je mom imenu i prezimenu i umetničko ime "Šapčanin", između ostalog i zbog poštovanja prema muzičkim velikanima iz mog rodnog grada. Desetak godina kasnjje, početkom 80-ih, kada sam počeo saradnju sa Miletom Basom, saznao sam da se i on zove isto kao i ja - Miodrag Ilić. Kada smo završili prvi Šemsin album i kada smo se potpisivali na omotu, odlučio sam da napravimo razliku makar u srednjem slovu - Mile je postao "M", a ja "Ž".

- Sredinom 70-ih, posle studija u Sarajevu, dolazim u Beograd, baš u vreme eksplozije diskografije. I kod autora je postojao prelazni rok, tako da sam ja došao u Diskos posle odlaska Predraga Vukovića Vukasa u PGP. Diskosu su nedostajali autori da bi mogao da uđe u ravnopravnu trku sa PGP-om i Jugotonom. Prvi pik Diskosa je bio Radoje Barajevac koji je tek formirao svoj orkestar i ekipu pevača oko Lipovice i sa Ibarske magistrale.

- Krenuli smo u lov na talente po kafanama širom Juge. Trebalo bi mi nekoliko sati samo da nabrojim sve kafane kao mesta naše audicije. Pomenuću samo nekoliko izabranih pevača: Mitar Mirić i Branka Ručnov iz kafane "Kod Teče" u Jarku, Branka Stanarčić iz "Zelenog venca" u Šapcu, Ljuba Aličić iz "Kićuline čarde" na putu Šabac - Valjevo, Šemsa Suljaković iz "Barake", Nataša Vladetić iz hotela "Sloboda"...

Miodrag Ž. Ilić je jedan od rekordera po broju snimljenih pesama i megahitova: "Božanstvena ženo", "Lepotica grada", "Dobro veče izgubljena nado", "Plavo oko, plakalo je", "Oj, jarane, jarane", "Bolna ti ležim", "Hej, kafano, neću više", "Verna u ljubavi", "Stani da se pozdravimo", "Dođi pod moj prozor", "Ne zaboravi ovaj grad", "Dajte mi da živim", "Ružo moja najmiliji cvete", "Svirajte mi za Željanu", "Idi, široko ti polje", "Moj život je moje blago", "Moja dušo čista", "Rodio se sin, mali gospodin", "Dve smo sestre, dve sudbine", "A gde smo ja i ti", "Budi mi prijatelj", "Kome naša ljjubav smeta", "Volimo se, al' se ne viđamo", "Plitak potok, a voda duboka", "Ti si moja šljiva ranka", "Putuješ svetom, al' Bosne nema", "Bol do ludila"...

- Snimao sam mnogo, a nikad u životu nisam nudio svoje stihove kao neku robu na pijaci. Snimio sam oko 4000 pesama sa mojim potpisom, sarađivao sa 150 kompozitora i preko 300 pevača - dovoljno za jedan život. I pesma je rezultat druženja, atmosfere, saradnje i dogovora. Ako se ne spoje energije, tu ne pomaže i najveća pijaca i najveći honorar. Jednostavno, ne prihvatam da učestvujem na estradnom buvljaku, iako sam ekonomista po struci.

- Napisao sam mnogo sentiša, ali bez crnjaka i mračnih poenti. Ne odričem se nijednog stiha. Odrastao sam na kaubojskim i partizanskim filmovima, tu je mnogo pucnjave i vatre, ali na kraju niko ne ubi Batu Živojinovića i Garija Kupera. Kao što se u filmu ne ubija glavni glumac, tako ni u najelegičnijoj pesmi ne treba ubijati nadu u život. Čovek je mukimo dete, ali stvoreno da prevaziđe svaku muku. I u pesmi pobeđuje pozitiva.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA