Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako je Milan Babić pevao makedonske pesme: "Serenada na širok sokak"

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pesmu "Edna pesna jas da zapeam" prvi put sam otpevao na Valandovskom festivalu 1989. godine. Pesmu mi je kasetom poslao Ljupče Trajkovski Fis i ponudio da je pevam na festivalu. Iskreno, pesma mi je baš legla, dobro sam je uvežbao a ubrzo mi je stigla i avionska karta za snimanje u Skoplju", pričao je Milan Babić (1943 - 2009) u Muzičkoj apoteci

  • 1
Muzička apoteka Milan Babić Foto: Promo

Morava mu je tekla kroz vene a baladice je donosio najlepše na svetu, manirima rođenig gospodina i markantim glasom radijskog pevača. Snimao je Milan i sevdalinke, gradske pesme i romanse, šlagere. Ostvario je tridesetak festivalskih nagrada, a pobeđivao je čak i na festivalima makedonske pesme u Valandovu, Skoplju, Ohridu.

"Edna pesna jas da zapeam,

teško mi je da zaboravam,

dajte čaša rujno vino,

sviri tiho violino,

edna pesna jas da zapeam.

Ej, mila vrati se,

ej, kome otide,

samo tebe jas ke ljubam,

mladost moja si,

seke s tobam da se nadam,

samo prosti mi.

Edna pesna jas da zapeam,

duša mori, mnogo taguvam,

eh da možam da te vidam,

da te ljubam, da te imam

edna pesma jas ke zapeam."

(Ljupče Fis)

- Pesmu "Edna pesna jas da zapeam" prvi put sam otpevao na Valandovskom festivalu 1989. godine. Pesmu mi je kasetom poslao Ljupče Trajkovski Fis i ponudio da je pevam na festivalu. Iskreno, pesma mi je baš legla, dobro sam je uvežbao a ubrzo mi je stigla i avionska karta za snimanje u Skoplju - pričao je Milan Babić (1943 - 2009) u Muzičkoj apoteci.

- Na Skopskom aerodromu čekaju me kompozitor i tekstopisac i nose jedan kasetofon sa snimljenom matricom. Tokom vožnje do studija puštaju mi matricu da bi poradili na mom makedonskom. Kad sam im otpevao celu pesmu u cugu i to na perfektnom makedonskom, ljudi su pali na teme. Slično je bilo i u studiju - snimio sam je iz prve.

Rezultat: druga nagrada publike i druga nagrada stručnog žirija. 1991. godine učestvovao je Milan i na izboru pesme godine u Makedoniji i ponovo osvojio drugo mesto u konkurenciji najistaknutijih makedonskih pevača.

- Usledili su brojni pozivi i sa drugih festivala u Makedoniji, još nekoliko puta sam nastupio u Valandovu. Sećam se i jednog divnog festivala u Bitolju u duhu starogradske pesme "Serenada na širok sokak". Publika je bila u transu posle moje interpretacije. Posebnu čast su mi ukazali i etnomuzikolozi sa Radio Skoplja i Radio Beograda.

- 2007. godine pozvali su me i na Ohridski festival sa pesmom Grigora Kotrova "Sega koga te nema". Kad sam pročitao tekst, naježio sam se: Makedonci su posvetili pesmu mojoj pokojnoj supruzi Radmili kao posvetu za sve što je napisala u našoj narodnij muzici. Osvojio sam prvu nagradu stručnog žirija i naježio se kao nikad u životu.

Milan Babić je jedan od rekordera po broju trajnih snimaka u arhivi Radio Beograda. Kao klinac u rodnim Goričanima nije se odvajao od radija, hvatao Beograd, Sarajevo, Skoplje, upijao pesme Zaima, Safeta, Nade, Vuleta, Sarievskog, Badeva...

- To su pesme i pevači koji su me smirivali već svojim prvim taktovima. Svu eksplozivnost i sve negativno što se sklupljalo u meni, izlazilo je sa tim pesmama.

- Muzika ima veliki uticaj na ponašanje ljudi, posebno na formiranje mladog čoveka. Mentalno zdravlje deteta zavisi od toga i šta majka sluša u stomaku, a kamoli u pubertetu. Vlasnici splavova i folkoteka razmišljaju samo kako da izvuku što više para, da naprave što veći promet pića i onog što ide uz piće. Uz tu agresivnu muziku čovek ne može da se ponaša normalno. On će ili da se napije ili da podivlja, a tu prestaje svako udvaranje i romantika.

Gospodin pevač Milan Babić premunuo je 30. novembra 2009.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA