Dragiša Golubović Golub, predsednik estradnog sindikata, ekskluzivno za Muzičku apoteku o novom albumu

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Na najnovijem albumu Dragiše Golubovića Goluba nalazi se 14 pesama uz harmoniku i aranžman maestra Zorana Vlajića

"Konja vodim, pješke hodim,

da zlato ne budim, zlato spava,

mene sanja, mene sirotana.

Il' će doći il' ne doći

čekaću ga do ponoći,

zora svanu, sunce granu,

dragi na megdanu."

(narodna)

"Konja vodim pješke hodim" proslavio je Zaim Imamović uz harmoniku Ismeta Alajbegovića Šerbe. 70 godina posle Zaima i Šerbe ovu legendarnu sevdalinku snimio je i Dragiša Golubović Golub uz harmoniku i aranžman Zorana Vlajića na svom najnovijem CD-u u izdanju produkcije Diskos.

- Voleo sam da slušam i Zaima i Safeta kako tumače ovu antologijsku pesmu. Kad sam je snimao, želeo sam da je otpevam na svoj način a da ne diram u autentiku melodije. Snimili smo je baš na starinski način, što će reći sa dva mikrofona i na "tri, četiri". Što kaže Zoran Vlajić: "Kad je rubato, nema kompjutera!" - priča Dragiša Golubović Golub, višedecenijski predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača i SEMUS-a, ekskluzivno za Muzičku apoteku.

- Jedan od najzaslužnijih za moj najnoviji album posle dvadesetogodišnje pauze je moj dragi prijatelj i saradnik maestro Zoran Vlajić. Oduvek sam voleo Zoranovu svirku i taj lipovički stil koji mi je ušao u dušu još u mojim aktivnim pevačkim danima. Na neki način Zoran je uspeo da aktivira mene, da me vrati u diskografiju, a ja sam uspeo da aktiviram Zorana i van studija, da ga uklĵučim u Upravni odbor SEMUS-a i da nam bude šef Saborskog orkestra. Doduše, pitaše me neke kolege zašto baš Zoran Vlajić, a ja im velim zato što Zoran zna ono što vi ne znate.

Na najnovijem albumu Dragiše Golubovića Goluba nalazi se 14 pesama uz harmoniku i aranžman maestra Zorana Vlajića. Pored naslovne i nove pesame "Laže vreme, lažu sati", tu je nekoliko hitova sa starih Golubovih ploča u novom ruhu. Snimio je Golub i jednu zaboravljenu pesmu iz opusa Marinka Rokvića ("Hej, jaro"), dve izvorne ("Raslo mi je badem drvo" i "Konja vodim peške hodim") i tri pesame Buce Jovanovića ("Raširi ruke o majko stara", "Nemoj me više voleti" i "Volim te lepa Jano").

- Snimio sam pesme uz koje sam odrastao, koje mnogo volim i koje u svakom trenutku mogu da zapevam. Naročito sam ponosan na pesmu "Raslo mi je badem drvo". To je prva pesama koju sam naučio da pevam još kao dete u mom rodnom Negotinu. Otpevao sam je na svoj način, snimio sam je i za arhivu Radio Beograda sa Narodnim orkestrom pod upravom Ljubiše Pavkovića.

- Imao sam i tu priliku i čast da upoznam velikog Bucu Jovanovića, da zavolim njegove pesme, pevače i svirače. Još pre 40 godina snimio sam pesmu "Tebi žurim izdaleka" sa Veroljubom Jovanovićem, šeretom, šmekericom i prvom violinom Bucinog ansambla. Veroljub je poprimio taj Bucin stil i u sviranju i u komponovanju, tako da sam i ja na neki način snimio Bucinu pesmu još u aktivnim pevačkim danima.

Diskografska karijera Dragiše Golubovića Goluba počela je 1971. godine singlom i vodećom pesmom "Kako je ptici bez luga". Snimio je Golub sedam singlova i šest albuma sa desetinama sentiša, zavičajki i namenskih pesama: "Kako je ptici bez luga", "Dobio sam ćerku", "Svi pevaju, samo majka plače", "Spavaj draga tobdžija te čuva", "Tebi žurim izdaleka", "Sando Kale", "Hej, Jaro", "Ti nisi volela tako", "Zovite mi sve svirače"...

- Rođen sam u Brestovcu kod Negotina. Ljubav prema pesmi nasledio sam od oca harmonikaša. Još kao učenik Gimnazije u Negotinu učestvovao sam i pobeđivao na raznim takmičenjima pevača amatera, čime sam stekao pravo da nastupim na snimanju čuvene radio emisije "Selo veselo" u sali Doma JNA u Zaječaru. Na snimanju me zapazio čuveni violinista Zlaja Stevanović i preporučio Miji Krnjevcu. Došao sam u Beograd na studije i tek posle godinu dana okuražio sam se da se javim Krnjevcu. Probao me sa harmonikom, proverio sluh i ponudio pesme za moj prvi singl.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zavrteo se Golub na najslušanijim radio stanicama. Milioni porodica sa prostora bivše Juge slavili su rođenje ćerke i odlazak sina u vojsku uz pesme "Dobio sam ćerku", "Spavaj draga tobdžija te čuva" i "Svi pevaju, samo majka plače". I baš u godinama kad se nije skidao sa radija, Golub je bio skoro anoniman. Spikeri i voditelji nisu stigli ni da pomenu Golubovo ime od hiljada pozdrava, želja i čestitki.

- Od mojih starih pesama naročito sam ponosan na pesmu "Svi pevaju, samo majka plače". Ta pesma je pravi film i slika! Sećam se, jedan snimatelj RTS-a predlagao je da snimimo spot u Bariču, da odemo na autobusku stanicu da snimimo majke kako ispraćaju decu vojnike.

Početkom 90-ih Golub je okačio mikrofon o klin. Povukao se pred cunamijem muzike od "200 na sat" i završio pevačku karijeru u tezgaroškom smislu. Već nekoliko uzastopnih mandata je predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije. Peva tek onako uzgred, a mnogi se pitaju kako bi tek pevao da nije batalio mikrofon.

- Odbijao sam ponude da pevam za velike pare, i to u vreme kad su plate bile pet maraka. Bogu hvala, pravu narodnu pesmu volim istim žarom i nisam zaboravio da pevam.

- Otišao sam tada u neke druge vode sa željom da sa nekolicinom kolega stvorimo zaštitnu organizaciju za sve izvođače koji žive od muzičko-estradnog hleba. Formirali smo tada Samostalni sindikat estradnih umetnika Srbije i načinili prve korake da ne budemo van zakona. Borili smo se sve ove godine za poboljšanje radno-pravnog tretmana estradnih umetnika i samostalnih umetnika, za smanjenje poreza na autorske honorare.

Zajedno sa svojim saradnicima iz SEMUS-a vratio je Golub u život "Sabor narodne muzike", davno zaboravljeni a nekada kultni muzički festival jugoslovenskog značaja.

- Mislim da smo uspeli da stvorimo festival nacionalnog značaja i da smo posle dužeg vremena uspeli da vratimo pravu narodnu muziku i na naš javni servis. Upravo mogu ekskluzivno da najavim i naš najnoviji "Sabor", šesti po redu, koji će biti održan u drugoj polovini aprila 2024.

- Od ove godine uvodimo i jednu novinu, festival iz dva dela: jedan deo festivala će obuhvatiti nove pesme u starogradskom maniru, a drugi deo će činiti nove pesme u narodnom ruhu. Konkurs će biti objavljen oko 15. decembra i važiće do kraja februara. Konkurišu autori sa predlogom za izvođače. U direktnom prenosu na RTS-u biće oba finala.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    7. decembar 2023 | 10:42

    Sve pohvale za Golubovića i što si sabor narodne muzike oživeo Dragiša Golube kako da te nazovem cenim tvoj rad imam skoro sve tvoje gramofonske ploče a ovo što si uradio sa Maestrom Zoranom Vlajić pun pogodak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA