Vreme čitanja: oko 3 min.

Pola veka Kvakine i Zaharove "Tajne": Od prežaljene pesme do evergrina

E. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pesma je postala pravi narodnjački evergrin, i to posle značajnih promena u melodiji i tekstu

  • 0

"Dane i dane, noći i noći,

lice mi tvoje mira ne da,

dosta je samo da sklopim oči

već si kraj mene blistava sva.

Nikom o tebi ne mogu da pričam,

niko za tebe ne sme da zna,

stojim na uglu prosjaku sličan,

ljubavi željan u noći bez sna.

Znam da si drugom ruku dala,

drugi te vodi kroz život tvoj,

tvoj vedri osmeh i kosa plava

za me su samo patnja i bol.

Večeri svake ovuda prođeš

i on je uvek sa tobom znam,

al' ipak čekam da tebe vidim

mada sam posle još više sam."

(R. Radojević/M. Popović Zahar - Miroslav Savić/Ljubica Mrgić)

Ovako glasi tekst pesme "Tajna" koju je Bora Spužić Kvaka snimio i otpevao na festivalu "Beogradski sabor" 1977. Pesma je postala pravi narodnjački evergrin, i to posle značajnih promena u melodiji i tekstu.

- Dobio sam zadatak da na brzinu napišem aranžman za pesmu "Dane i dane, noći i noći". Međutim, ništa mi se nije svidela melodija, pa sam je potpuno izmenio, uradio nov foršpil. Kvaka je to snimio i na "Beogradskom saboru" dobio prvu nagradu publike i stručnog žirija - kaže Milutin Popović Zahar.

- Iskreno, ni sanjao nisam da će ta pesma nadživeti mnoge druge i moje i Kvakine pesme. Da se razumemo, nije to nikakva "Deveta simfonija", uradio sam i mnogo boljih pesama od mene.

- Ja sam samo rutinski hteo da ispravim jednu pesmu, koja nije imala blage veze sa Kvakinim stilom. Posle dvadesetak godina, kad se pesma zalaufala i postala evergrin, prilazi mi Kvaka u Skadarliji, stavlja mi najkrupniju novčanicu u džep i kaže: "Ovo ti je za onu pesmu."

I posle skoro pola veka od nastanka "Tajne", u muzičkim krugovima traju rasprave i nedoumice ko je kompozitor, tekstopisac i aranžer ove prelepe pesme. Na Kvakinom singlu iz novembra 1977. godine potpisani su R.Radojević, M. Popović Zahar, Ljubica Mrgić, orkesstar Žarka Josipovića Škule.

- Ja čak i ne znam ko je na ploči potpisan kao koautor melodije, ne znam ni ko je napisao tekst, ja nisam. Ali znam da je pesma ušla u narod pre svega zbog Kvakine interpretacije - veli Zahar.

- Kvaka je kombinacija srpskog Šarl Aznavura i Iv Montana. Tolika energija i emocija u jednom pevaču je fascinantna. Uvek sam se čudio kako je uspevao da sa tako napuklim i muzički neartikulisanim glasom omađija slušaoce.

Nešto slično "Tajni", neuspešnu prvu verziju, tri meseca pre Kvake snimio je Mladen Tomić i otpevao na Ilidžanskom festivalu pod naslovom "Još te čekam":

"Dane i dane, noći i noći,

bez tebe nemam sna,

dovoljno je samo da sklopim oči

i već si kraj mene blistava sva.

Nikom o tebi ne smem da pričam,

niko za tebe ne sme da zna,

stojim na uglu prosjaku sličan,

ljubavi željan u noći bez sna.

Ti si drugom ruku dala,

drugi te vodi kroz život tvoj,

a tvoje oči i kosa plava

meni su samo patnja i bol.

Ti svakog dana prođeš sa njim

uvek vas vidom to dobro znam,

mnogo sam srećan dok te gledam,

mada sam posle još više sam."

- Ja se naježim kad god čujem Kvaku. Priznajem, blam me kako sam otpevao pesmu koja samo tekstom liči na Kvakinu "Tajnu". Tu pesmu i tekst sam dobio od našeg Sarajlije Miroslava Savića. Ispade da sam je ja prvi snimio a Kvaka presnimio.

- U stvari, ja sam tu pesmu na brzinu snimio sa ansamblom Ace Stepića i otpevao na "Ilidži". Nikad je posle toga nisam zapevao, a Kvakina verzija je pobedila vek - ističe Mladen Tomić, estradni šarmer i pustolov, pevač prve i neuspešne verzije "Tajne".

- Kvaka je jedan jedini, neponovljiv i kao kompletan majstor i kao ljudina. Imao sm tu sreću da kao debitant na "Ilidži" 1969. upoznam Kvaku i da sa takvim velikanom otpevam u alternaciji pesmu "Sviraj Cigane pesme odavne". Bile su to godine kad smo pevali uživo, kad je orkestar svirao uživo, kad je "Ilidža" prenošena uživo.

I Bora Spužić Kvaka je presnimio "Tajnu" na LP-iju iz 1990. godine uz ansambl Milenka Božića. U RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama" ovu legendarnu pesmu snimio je Nikola Rokvić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA