Vreme čitanja: oko 3 min.

Od ovoga otpadaju bubrezi - govorio je Šaban za jednu Bucinu i Kvakinu pesmu

J. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rado je poručivao muzičarima

  • 0
Muzička Apoteka - Zvaničan Kanal Foto: Promo

"Ako draga sretneš majku moju,

rasplakaćeš tužne oči njene,

saznala je da se nećeš

udati za mene.

A volela te je

isto kao mene,

ćerkom te je zvala

jer nema rođene.

Da li ćeš je smeti pogledati

kada budeš kraj nje prolazila,

da l' će tada na tvom licu

biti rumenila.

Da l' ćeš da se setiš

davno prošlih dana

kada si je majkom

kao i ja zvala.

Ja ću drugu ljubav sebi naći,

zavoleću i nju kao tebe,

zaborav će prošlost skriti,

umiriću sebe.

Ali majka moja

večno će da pati

što se njenom snajom

nikad nećeš zvati."

(Buca Jovanović - Milijan Rafajlović)

Ovo je jedna od prvih snimljenih pesama u opusu legendarnog Bore Spužića Kvake (1934 - 2002). Pesmom "Ako draga sretneš majku moju" neponovljivi srcelomac je 1968. godine ostvario apsolutnu pobedu na svom prvom festivalskom nastupu u Sokobanji.

- 1968. godine održan je jedinstven festival - Prva harmonika i Prva pesma Jugoslavije u Sokobanji. Na festivalu su dominirali solisti Radio Beograda (Milan Babić, Aca Trandafilović, Anica Jocić, Jovan Stanišić), a Kvaka se pojavio kao debitant, pravo iz kafane. Stručni žiri je prvu nagradu dodelio Anici Jocić za pesmu "Sokobanjka". Em je bila radio pevač, em je pevala pesmu o domaćinu festivala - pričao je Dragan Krkić, jedan od učesnika festivala.

- Bio je to signal za neviđeno nezadovoljstvo publike. Desetak hiljada ljudi skočilo je na noge, usledili su zvižduci, neki su počeli da lome grane sa obližnjeg drveća, poletele su stolice i flaše prema članovima žirija. Da bi se smirile strasti, žiri odlučuje da se dodeli i nagrada publike, i to samo zbog Kvake. Legendarni spiker Branko Surutka objavljuje da je Kvaka dobio prvu nagradu publike za pesmu "Ako draga sretneš majku moju".

Tako je 1968. godine stvoren ubitačan srceparajući tandem - Buca Jovanović je dobio neponovljivog tumača svojih tugovanki. Pojavio se pevač uplakanih očiju, krakavog hoda i jecavog glasa, pravi bogalj koji je potpaljivao znatiželju publike. Kvaka je davao ton i ovoj pesmi i svim kasnijim festivalima i koncertno-kafanskim donošenjima pesme. Buca Jovanović je govorio da niko kao Kvaka ne može tako da unakazi pesmu a da mu narod toliko poveruje.

- Pamtim kad je Kvaka nastupao i u vidno pijanom stanju. Voleo je da se pojavi samo nekoliko minuta pre nastupa makar u pratnji dve lepotice. Savetovali smo ga da se odmori, da ne nastupa, a on bi odgovarao: "Ja najbolje pevam baš u ovakvom stanju" - pričao je maestro Aca Stepić, hitmejker i šef jednog od najtraženijih estradnih ansambala.

Iako kompozoitor pesme Buca Jovanović nije svirao sa svojim ansablom ni prvu ni drugu verziju "Ako draga sretneš majku moju", muzički gurmani su osetili Bucinu emociju i muzički rukopis. Emotivni ton pesme pojačao je i briljantan tekst valjevskog ekonomiste Milijana Rafajlovića. Zbog tih stihova i Šaban Šaulić je znao da kaže: "Ajmo onu Bucinu i Kvakinu od koje otpadaju bubrezi."

- To je pesma mog detinjstva u selu Vrtiglav kod Mionice. Ta čista priroda, ti neiskvareni ljudi, te koze i koke sa kojima smo dočekivali svakog gosta, odnegovali su moje emocije, naročiro prema ognjištu koje me prvo ogrejalo i prema devojci koja me prva poljubila - pričao je Milijan Rafajlović u radio izdanju Muzičke apoteke.

- "Ako draga sretneš majku moju" je jedna od mojih prvih snimljenih pesama. Napisao sam je u "Studenjaku" i imao tu sreću da preko cimera upoznam Bucu, baš kad sam najviše patio zbog rastanka i kad je moja emocija bila najvrelija.

(Goran Milošević)

Video: Čeda Marković gost Muzičke apoteke: Njemu ne treba ni mikrofon, ni orkestar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA