≫ 

Pozorište ovo ne pamti: Svi glumci izašli na scenu, 15 minuta se orio aplauz za pokojnog Nebojšu Glogovca (FOTO) (VIDEO)

U sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu upriličena je komemoracija slavnom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu

  • 39
Foto: Marko Jovanović

Komemoracija velikanu srpskog glumišta Nebojši Glogovcu biće upriličena je u 11 časova, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Iako je početak komemoracije zakazan za 11 časova, veliki broj građana stigao je mnogo ranije, kako bi se upisali u knjigu žalosti postavljenu u holu pozorišta.

Foto: Telegraf

Među prvima su od Nebojšinih kolega stigli Dragan Bjelogrlić, Dragan Vujić Vujke, Radoš Bajić, Dejan Bodiroga, kao i Sloboda Mialović i Vojin Ćetković.

Aleksandar Berček, Foto: Telegraf
Vesna Čipčić, Foto: Telegraf
Isidora Minić, Foto: Telegraf

Dejan Bodiroga, Foto: Telegraf
Radoš Bajić, Foto: Telegraf
Nataša Ninković, Foto: Telegraf

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović, Foto: Telegraf

Sergej Trifunović, Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Dragan Vujić Vujke, Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Nikola Đuričko, Foto: Telegraf
Svetlana Ceca Bojković, Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Dragan Bjelogrlić, Foto: Telegraf
Tanja Bošković, Foto: Telegraf
Brankica Sebastijanović, Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Vlasta Velisavljević, Foto: Telegraf

Komemoraciju je otvorila upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović, zamolivši sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast Nebojši Glogovcu.

- Bio je veliki i svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat. Bila je radost i privilegija slediti svaki tvoj korak - rekla je.

U prvom redu sede slikarka Mina Glogovac, Nebojšina prva supruga, sa sinovima Gavrilom i Milošem, kao i druga, nevenčana supruga Nebojše Glogovca Milica Šćepanović. Sa njima je i Nebojšin otac, sveštenik Milovan Glogovac.

Na sceni JDP-a govor je održao pozorišni reditelj Dejan Mijač.

Dejan Mijač, Foto: Telegraf

- Upoznao sam ga dok je bio dečačić sa velikim očekivanjem i nestrpljenjem. On je imao šta da kaže... Rastao je sve do trenutka kada ga prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne mogu da razumem... Da se nije našla neka grupa koja bi rekla "stop ovoj bolesti. Zbogom Nebojša Glogovac" - rekao je Mijač.

Glumac Marko Janketić pročitao je pismo režisera Slobodana Unkovskog, dok su se u pozadini na velikom platnu smenjivale slike iz pozorišnih predstava u kojima je Nebojša Glogovac briljirao.

Marko Janketić čita pismo režisera Slobodana Unkovskog, Foto: Telegraf

"Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a, Pulska Arena se nakrivila...", naveo je u pismu Unkovski. "Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša" - napisao je.

Nakon čitanja pisma pušten je insert iz filma "Klopka", a potom je na scenu izašao reditelj Srdan Golubović koji je poručio da je Glogovac za njega bio najveći glumac na svetu.

- Uvek sam bio zadivljen njegovim talentom. Opčinio me je. Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Talenat je bio satkan od istine. Istina je bila u čvrstini i suštinske ljudskosti hrabrosti, nežnosti. Naš heroj istine. Sve ume lud, nedostižan. Nedostažni heroj istine bio je najboji glumac ikada. Za mene bio je najbolji glumac na svetu. Zbogom, Glogi, najtalentovaniji prijatelju - rekao je Srdan.

Srdan Golubović, Foto: Telegraf

Okupljenima se nakon Srdana putem video poruke obratio reditelj Aleksandar Popovski, koji je sa knedlom u grlu pričao o Nebojši Glogovcu i radu sa njim.

Govorio je i Voja Brajović.

Voja Brajović, Foto: Telegraf

- Sa mnom je opasno voleti, ja nikad ne zaboravljam. Pokušavam da shvatim učenja koja mene shvataju. Ne jasna mi je vera spremna da u mene veruje. Teško je biti okovan u moju vrstu slobode. Lako mi je s nemirom, ne mogu da umirim mir. Al ipak uz mene se može, mada je neobično, sa mnom je čudno čak i umreti... jer ja se ne završavam - rekao je Voja Brajović kroz suze.

Govor Voje Brajovića:

Na komemoraciji je emitovan insert iz predstave "Hadersfild", nakon čega je na scenu izašao glumac Goran Šušljik i nastavio scenu - bez Nebojše Glogovca.

- A onda se spušta zavesa i ide aplauz za večnost - rekao je kroz suze glumac.

Na scenu su potom izašle Glogovčeve kolege sa klase: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Nela Mihajlović i jedan za drugim uputili poslednje pozdrave preminulom glumcu.

- Na klasi se nije postavljalo pitanje da li si ti taj, najveći... Bilo je pitanje dokle ćeš odleteti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemerljivo je. Ali kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je nije fer druže moj. Pokazao si nam kako da budemo oštri, svoji, pravedni. Svašta bismo još rekli ali nas upozorava tvoja mera ukusa. Držim se dobro, vidi me. Preko bi me pogledao i rekao: "Možeš ti to bolje, Nale." Znaš, Glogi, možda je svet lep i šaren, ali naša pesma neće biti ista. Volimo te" - rekla je Nataša Ninković u suzama.

- Kume moj stari, sve mi nedostaje. Dobri moj, u koje nebo da gledam? S kim da delim, kome da kažem? Sam si, i sam sam, kume moj - rekao je Vojin Ćetković.

Nakon ovoga svi glumci izašli su na scenu, a aplauz je trajao punih 15 minuta!

Poslednji aplauz za Nebojšu Glogovca:

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Nebojša Glogovac biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Opelo u Crkvi Sv. Nikole počinje u 14 časova. Večna kuća slavnog Glogija biće pored Milorada Mandića Mande, u istom redu gde se nalaze i grobovi Dragana Nikolića i Velimira Bate Živojinovića.

Podsetimo, Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. godine u 49. godini života. Iza sebe je ostavio nevenčanu suprugu Moilicu Šćepanović, njihovu ćerkicu Sunčicu, kao i sinove iz prvog braka Gavrila i Miloša.

VIDEO: Hiljade ljudi na sahrani i suze oca za poslednje zbogom

(dragana.ivanovic@telegraf.rs/i.cicovic@telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    12. februar 2018 | 13:35

    Tuga

  • Sara

    12. februar 2018 | 13:33

    Vjecna slava covjeku!

  • Lols

    12. februar 2018 | 13:43

    Mogao si jos dugo dugo da budes sa nama,sa ponosom da nasledis nasve velike stare glumce,ali na zalost..zivot ume da bude jako surov..pocivaj u miru LEGENDO neka ti bog podari rajsko naselje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA