≫ 

Preminuo Tomislav Bajić, čovek koji se muzikom borio za očuvanje srpske tradicije

Tomislav Bajić preminuo je u 83. godini u Beogradu

  • 1
Printskrin: Youtube/RTS Ide Mile - Zvanični kanal

Pevač narodne muzike Tomislav Bajić preminuo je u četvrtak, u 83. godini, u porodičnoj kući u Beogradu.

Tomislav Bajić i njegov brat Andrija širom Jugoslavije bili su poznati kao braća Bajić, a otpevali su neke od najvećih narodnih hitova ikada. Braća su jedni od najpopularnijih, najnagrađivanijih i najtiražnijih muzičara bivše SFRJ, a Tomislav je bio talentovan za mnoge stvari.

Bio je pevač, možda i najbolji frulaš, te čuvar narodnih pesama u okviru kojih su poseban segment činile šaljive numere, katkad i sa elementima satire. Karijeru je započeo u KUD-u "Đoka Pavlović" i "Gradimir", a 1956. godine došao je u Radio BEograd, i tada je nastao prvi trajni snimak braće Bajić za pesmu "Idu dvoje, ne poznajem ko je".

Ploče braće Bajić bile su najtiražnije sredinom šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a neki od njihovih najvećih hitova su "Kolubarski vez", autorsko kolo Andrije i Tomislava Bajića, koje se nalazi na redovnom repertoaru gotovo svih kulturno-umetničkih društava; "Jesen stigla", "Kolo veselo", "Igraj mala na colove", "Pogledaj de, mala moja", "Ko to kaže, ko to laže", "Ide Mile lajkovačkom prugom"...

Tomislav će biti sahranjen na groblju Orlovača u Beogradu, u subotu 24. februara, sa početkom u 13:45 časova.

Tomislav i Andrija Bajić, kao istaknuti predstavnici izvorne muzike prezentovali su osnovne postulate srpske muzičke tradicije članovima Srpske akademije nauke i umetnosti.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA