≫ 

"Bio je jedan od nas..." Nikola Rokvić porukom o pokojnom patrijarhu Pavlu rastužio fanove (FOTO)

- Sasvim običan, a neobičan čovek...Pokazao nam kako sa visine da siđemo na tlo, nekad i na dno, da bismo na vrhu i ostali - napisao je između ostalog Nikola

  • 3
Nikola Rokvić, Foto: Nikola Tomić

Njegova svetost Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine, a sahranjen je, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici.

Danas, na 9. godišnjicu smrti pokojnog patrijarha, brojni ljudi obišli su njegov grob, a brojni su objavili njegove fotografije uz emotivne poruke, ili njegove poznate citate.

Jedan od onih koji je objavio takvu poruku jeste i pevač Nikola Rokvić.

- Bio je jedan od nas... Sasvim običan, a neobičan čovek... Pokazao nam kako sa visine da siđemo na tlo, nekad i na dno, da bismo na vrhu i ostali, svetli i uzvišeni! Na današnji dan, dragi naš Pavle se vazneo u večnost! HVALA! - napisao je Rokvić.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nikola Rokvic (@nikolarokvic) on

Patrijarh Pavle, 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti bio je omiljen među narodom. Na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina, a u tom periodu osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, u javne škole vraćena je veronauka, a Bogoslovski fakultet vraćen je u okrilje Univerziteta...

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu biće svečano otkriven danas (u četvrtak 15. novembra) na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime će na simboličan način biti obeleženo devet godina od njegovog upokojenja.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević u porodici zemljoradnika 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji, gde je završio osnovnu školu.

Njegova svetost Patrijarh srpski Pavle, Foto: Profimedia/AFP

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dve godine je studirao medicinu u Beogradu, a pre odlaska u gimnaziju boravio je u manastiru Orahovica na pripremama za školu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    15. novembar 2018 | 19:47

    moja unuka sofija je prvu pricest imala u crkvi sv marka kada je sluzio patrijarh pavle a sada zavrsava teologiju.

  • Boki

    15. novembar 2018 | 15:07

    Primer za sve, dok danas popovi ne izlaze iz audija, bmw-a i mercedesa, patrijarha smo mogli da vidimo kako se vozi u tramvaju kroz Cara Dusana.

  • x

    16. novembar 2018 | 07:50

    U tome je njegova velicina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA