≫ 

Ko je Fransoa Pino, čovek koji je lagano dao 100 miliona evra za obnovu Notr Dama

Ovaj čovek jedan je od najbogatijih Francuza u istoriji, a iako mu je otac stvorio imperiju, on nije bio lenj i napravio je i svoje čudo

  • 16

Nakon požara u kojem je izgoreo dobar deo jedne od najpoznatijih katedral ana svetu, Notr Dam u Parizu, milijarder Fransoa-Anri Pino rekao je da su njegov otac i on odličili da sa 100 miliona evra učestvuju u rekonstrukciji katedrale.

Ko je, zapravo, milijarder Pino?

Fransoa-Anri Pino rođen je 28. maja 1962. godine. Francuski je biznismen i sin bogataša čije ime nosi - Fransoa Pinoa (82), osnivača Pinault S.A., koji je kasnije postao Pinault-Printemps-Redoute, zatim PPR, a zatim Kering. Mlađi Pino od 2005. godine predsednik je i izvršni direktor "Keringa", a od 2003. godine predsednik je luksuzne grupe "Groupe Artemis".

"Kering S.A." je međunarodna luksuzna grupa sa sedištem u Parizu,a poseduje brendove luksuznih proizvoda uključujući Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni i Pomellato.

"Groupe Artemis" je francuska holding kompanija koja poseduje čuvenu likovnu aukcijsku kuću "Christie's", vinariju Chateau Latour, Le Point, Stade Rennais F.C. i teatar "Marigny". Takođe je kontrolni akcionar konglomerata luksuznih dobara "Keringa".

Fransoa-Anri Pino i Selma Hajek, Foto: Profimedia/Abaca Press

Fransoa je diplomirao na HEC školi za menadžment 1985. godine Tokom studija je osnovao još uvek postojeću CRM kompaniju "Soft Computing" sa drugim kolegama studentima, i radio je kao stažista u kompaniji "Hevlett-Packard" u Parizu, kao programer za softver za baze podataka.

Posle diplomiranja, završio je vojnu službu u francuskom konzulatu u Los Anđelesu i bio je zadužen za proučavanje moda i novih tehnologija.

Godine 1987. Fransoa je započeo svoju karijeru u PPR (tada nazvanoj "Pinault Distribution"). Devedesetih godina, kada je "Pinault Distribution" postao PPR, međunarodni igrač u maloprodajnom sektoru Fransoa Pino je 1993. postao predsednik CFAO, a 1997. godine i izvršni direktor Fnac-a.

Fransoa-Anri Pino i Selma Hajek, Foto: Profimedia/Backgrid UK

Takođe, Fransoa je vlasnik fudbalskog kluba Stade Rennais F.C.

U septembru 2018. njegovo bogatstvo procenjeno je na 30,6 milijardi dolara.

Njegov otac nešto je "teži", pa je u aprilu 2019. njegovo bogatstvo procenjeno na 35,4 milijarde dolara.

Mlađi Fransoa Pino je od 2009. godine u braku sa glumicom Selmom Hajek, sa kojom ima ćerku Valentinu. Pored Valentine, Fransoa ima još troje dece.

Inače, pre više godina pisalo se kako se Fransoa odrekao sina kojeg je dobio sa nekadašnjim supermodelom Lindom Evanđelistom, pošto je ona zahtevala da Fransoa-Anri Pino plaća mesečnu alimentaciju u iznosu od 46.000 dolara, kao i da dečaku obezbedi dadilju i obezbeđenje.

Razloge za odricanje od sina Fransoa je obrazložio time da ga prošlost ne zanima i da je Lindino pokretanje postupka pred sudom protiv njega moglo da ugrozi trudnoću Selme Hajek, pošto je glumica sve to doživela kao veliku traumu.

Pre braka sa Lindom ovaj milijarder i jedan od nabogatijih Francuza svih vremena, do 2004. godine bio je u braku sa javnosti nepoznatom ženom sa kojom ima dvoje dece.

Fransoa-Arni Pino, Foto: Guliver/Bryn Lennon/Getty Images

Godine 2008. Fransoa-Anri Pino odnovao je Fondaciju Kering koja brani i promoviše ženska prava. U 2015. godini, Kering je pokrenuo program "Žene u pokretu" na Filmskom festivalu u Kanu kako bi se rodna pitanja razvila u filmskoj industriji.

Fransoa je član "B Team-a", neprofitne organizacije za zaštitu okoline koju je osnovao Ričard Brenson (68).

Godine 2009. finansirao je dokumentarni film "Home od Iann Arthus-Bertranda", koji prikazuje vazdušne snimke različitih mesta na Zemlji i raspravlja o tome kako čovečanstvo ugrožava ekološku ravnotežu planete.

U januaru 2018. godine "Kering" je proglašen za najbolju korporaciju za održivi tekstil, odeću i luksuzne proizvode u indeksu "Corporate Knights Global 100".

U junu 2016. godine, zajedno sa svojim ocem predstavio je projekat renoviranja zgrade "Bourse de Commerce" u Parizu, koja će biti deo umetničke kolekcije porodice Pino.

Preko porodice Artemis 2015. je uložio u operatera krstarenja - kompaniju "Ponant, a 2017. u tehnološku investicionu firmu "Red River Vest".

VIDEO: Vernici gledajući užareni Notr Dam, klekli na asfalt i otpevali molitvu

VIDEO: Plamen sa Notr Dama guta sve sem krsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    16. april 2019 | 15:07

    O cemu ovi pricaju?!Zasto nije dao 100 miliona za gladnu djecu?!!!Djeca u svijetu umiru jer su zedna i gladna.Piju zarazenu vodu,oboljevaju i umiru u 21 vijeku.

  • novica

    16. april 2019 | 14:25

    Samo 100mil A lma milijarde.Boze kakve stripse.

  • Dvd

    16. april 2019 | 14:32

    Pa fobro taman će da dobiju ploču zahvalnicu u notr damu da im ime stoji kroz istoriju. A to je dobra kupovina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA