≫ 

Danas su jake i stabilne žene: Ovo su poznate dame koje su preživljavale fizičko nasilje!

Mnoge dame sa naše javne scene otvoreno su progovorile o fizičkom nasilju koje su doživljavale

  • 13
Poznate dame, fizičko nasilje, nasilje nad ženama Foto: E-stock/Prvatv/Milena Đorđević/Facebook/dunjailic/a.m.zujovic

Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Nasilnik može biti član  porodice (muž, sin, otac, brat, ujak...) ili bilo koji poznati (prijatelj, poznanik, šef, kolega) ili nepoznati muškarac. Važno je znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da oni tu moć održe.  Nasilje nad ženama je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim.  Nasilje nad ženama je tokom hiljada godina istorije podstaknuto od svake društvene zajednice sve do danas.

Svakodnevno možemo pročitati ili čuti da se u našoj okolini dogodilo nasilje nad ženama. Mnoge žene o tome ćute, ali mnoge dame sa naše javne scene otvoreno su progovorile o nasilju koje su doživele od svojih partnera.

Fitnes instruktorka Ana Marija Žujović na svom Fejsbuk profilu 2015. godine okačila je fotografiju na kojoj joj je lice bilo u podlivima nakon što ju je bivši dečko maneken i voditelj Vladimir Stanojević pretukao. Ceo slučaj je prijavljen policiji, ali se još uvek čeka sudski epilog.

Ana Marija Žujović Ana Marija Žujović, Foto: Facebook/ana.m.zujovic

Poznata rukometašica Svetlana Ceca Kitić u jednoj od svojih ispovesti priznala je da je od bivše supruga sa kojim ima ćerku Mariju, godinama trpela fizičko i psihičko zlostavljanje.

Svetlana Ceca Kitić Ceca Kitić, Printskrin: Youtube/Happy Tv

- Trajalo sve dok nije došlo do toga da sam više bila u Hitnoj pomoći nego na sportskom terenu. Tada sam otišla u policiju i sve ispričala - ispričala je svojevremeno Ceca.

Pevačica Maja Marijana godinama je trpela nasilje od supruga Mladena Šmakića. Maju je Mladen 2013. godine  išamarao tokom snimanja spota Dejana Matića, ali se ona usudila da ga prijavi tek kada su je u to ubedili lekari. Maja se na kraju ipak vratila svom supugu koji ju je šamarao.

Maja Marijana Maja Marijana, Foto: ATA Images

Dunja Ilić nekoliko puta je preživela fizičko nasilje i svaki put je to podelila na društvenim mrežama. Najveću medijsku pažnju izazvala je 2016. godine kada je kao razlog fizičkog zlostavljanja navela da se u njenom stanu u Prištini, pretukao drug njenog prijatelja kojeg nije poznavala kada se povela tema Kosova i Srbije. Nakon ovog incidenta pevačica se preselila ponovo za Beograd.

Dunja Ilić Dunja Ilić, Foto: Facebook/Dona Ilic

Pevačicu Ivanu Šašić dvojica napadača 2015. godine u Šapcu prepreli su je ispred stana i nanela joj teške povrede, Šašićeva je tada završila u bolnici.

Ivana Šašić Ivana Šašić, Foto: TV Pink

Košarkašicu Milicu Dabović 2017. je pretukao bivši dečko hrvatski rukometaš Šime Šiklić Simon. Milica je ceo slučaj prijavila policiji, a Sinom se našao na sudu. Rukometaš je priznao krivicu pa je kažnjen sa devet meseci uslovne slobode, ali je i zbog nasilja nad ženama proteran iz Srbije, i zabranu ulaska u zemlju na pet godina.

Milica Dabović Milica Dabović Printskrin: Youtube/RTV Pink Official

Pevačica Nataša Bekvalac 2018. godine priijavila je svog supruga Luku Lazukića da ju je pretukao samo četri meseca nakon porođaja u njenom stanu na Dedinju. Ubrzo su se našli na sudom a samo godinu dana kasnije Lazukić je osuđen na osam meseci zatvora i tri godine uslovne zbog , kako se navodi, lakših telesnih nanetih pevačici.

Nataša Bekvalac Nataša Bekvalac, Foto: e-stock.us

Manekenka i bivša članica grupe "Models" Ivana Stamenković Sindi prijavila je svog bivšeg supruga Nikolu Pavlovića da ju je davio i glavu udarao u zid nakon čega je Sindi zadobila lakše telesne povrede. Pevačica je svoju pravdu zatražila na sudu, pa su pravosudni organi Nikolu zbog nasilja u porodici osudili na uslovnu kaznu od godinu i po dana. 

Ivana Stamenković Sindi Sindi, Foto: ATA Images

Suzana Perović u rijalitiju Zadruga dobila je šamar od tadašnjeg dečka Mikija Đuričića, nakon čega je Miki dobio uslovnu kaznu ali i zabranu prilaska žrtvi.

Suzana Perović Suzana Perović, Printskrin: TV Pink

Nadežda Biljić javno je u rijalitiju priznala da je od bivšeg momka preživela fizičko nasilje. Tokom ove sezone na nju je nasrnuo Miki Đuričić i isprebijao je štakama nakon čega je završio na kazni od jednu godinu kućnog zatvora i zabranu prilaska žrtvi. Osim toga Nadežda je ponovo doživela nasilje od dečka Tome Panića. Kako navodi pevačica nakon kraće svađe Paniće je nasrnuo na nju i naneo joj lakše telesne povrede.

Nadežda Biljić Nadežda Biljić, Foto: Milena Đorđević

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(M.Pantić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    16. avgust 2019 | 18:40

    Stvarno sam protiv nasilja aki neke od ovih osoba tesko da su dame.

  • Miki

    16. avgust 2019 | 18:51

    Oprostite, ja ovde nisam video nijednu stabilnu i uspešnu osobu, a samim tim što je žensko nedaje joj se za pravo da se zove dama. Žene dok ti kopa oči zahteva ravnopravnost i poštovanje, a kad samo glas digneš, onda je to smak sveta jer su one slabiji pol. Moram reći da nikad nisam udario ženu. Pre bih sebi ruku odsekao, ali zato se i družiš sa nekim ko ti temperamentom, poštovanjem, obrazovanjem odgovara. Ne kažem da ženu treba tuči, daleko bilo, ali ima ih koje su zlo zla i mogu da te izbace iz takta uhhh. Tad treba biti muško i reci ćao. U tome treba da se ogleda veličina jaceg pola, održati prisebnost i kontrolu.

  • I ona

    16. avgust 2019 | 20:43

    Minu Lazarevic, glumicu ste zaboravili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA