• 13

Danas su jake i stabilne žene: Ovo su poznate dame koje su preživljavale fizičko nasilje!

Mnoge dame sa naše javne scene otvoreno su progovorile o fizičkom nasilju koje su doživljavale

  • 13

Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Nasilnik može biti član  porodice (muž, sin, otac, brat, ujak...) ili bilo koji poznati (prijatelj, poznanik, šef, kolega) ili nepoznati muškarac. Važno je znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da oni tu moć održe.  Nasilje nad ženama je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim.  Nasilje nad ženama je tokom hiljada godina istorije podstaknuto od svake društvene zajednice sve do danas.

Svakodnevno možemo pročitati ili čuti da se u našoj okolini dogodilo nasilje nad ženama. Mnoge žene o tome ćute, ali mnoge dame sa naše javne scene otvoreno su progovorile o nasilju koje su doživele od svojih partnera.

Fitnes instruktorka Ana Marija Žujović na svom Fejsbuk profilu 2015. godine okačila je fotografiju na kojoj joj je lice bilo u podlivima nakon što ju je bivši dečko maneken i voditelj Vladimir Stanojević pretukao. Ceo slučaj je prijavljen policiji, ali se još uvek čeka sudski epilog.

Ana Marija Žujović

Ana Marija Žujović, Foto: Facebook/ana.m.zujovic

Poznata rukometašica Svetlana Ceca Kitić u jednoj od svojih ispovesti priznala je da je od bivše supruga sa kojim ima ćerku Mariju, godinama trpela fizičko i psihičko zlostavljanje.

Svetlana Ceca Kitić

Ceca Kitić, Printskrin: Youtube/Happy Tv

- Trajalo sve dok nije došlo do toga da sam više bila u Hitnoj pomoći nego na sportskom terenu. Tada sam otišla u policiju i sve ispričala - ispričala je svojevremeno Ceca.

Pevačica Maja Marijana godinama je trpela nasilje od supruga Mladena Šmakića. Maju je Mladen 2013. godine  išamarao tokom snimanja spota Dejana Matića, ali se ona usudila da ga prijavi tek kada su je u to ubedili lekari. Maja se na kraju ipak vratila svom supugu koji ju je šamarao.

Maja Marijana

Maja Marijana, Foto: ATA Images

Dunja Ilić nekoliko puta je preživela fizičko nasilje i svaki put je to podelila na društvenim mrežama. Najveću medijsku pažnju izazvala je 2016. godine kada je kao razlog fizičkog zlostavljanja navela da se u njenom stanu u Prištini, pretukao drug njenog prijatelja kojeg nije poznavala kada se povela tema Kosova i Srbije. Nakon ovog incidenta pevačica se preselila ponovo za Beograd.

Dunja Ilić

Dunja Ilić, Foto: Facebook/Dona Ilic

Pevačicu Ivanu Šašić dvojica napadača 2015. godine u Šapcu prepreli su je ispred stana i nanela joj teške povrede, Šašićeva je tada završila u bolnici.

Ivana Šašić

Ivana Šašić, Foto: TV Pink

Košarkašicu Milicu Dabović 2017. je pretukao bivši dečko hrvatski rukometaš Šime Šiklić Simon. Milica je ceo slučaj prijavila policiji, a Sinom se našao na sudu. Rukometaš je priznao krivicu pa je kažnjen sa devet meseci uslovne slobode, ali je i zbog nasilja nad ženama proteran iz Srbije, i zabranu ulaska u zemlju na pet godina.

Milica Dabović

Milica Dabović Printskrin: Youtube/RTV Pink Official

Pevačica Nataša Bekvalac 2018. godine priijavila je svog supruga Luku Lazukića da ju je pretukao samo četri meseca nakon porođaja u njenom stanu na Dedinju. Ubrzo su se našli na sudom a samo godinu dana kasnije Lazukić je osuđen na osam meseci zatvora i tri godine uslovne zbog , kako se navodi, lakših telesnih nanetih pevačici.

Nataša Bekvalac

Nataša Bekvalac, Foto: e-stock.us

Manekenka i bivša članica grupe "Models" Ivana Stamenković Sindi prijavila je svog bivšeg supruga Nikolu Pavlovića da ju je davio i glavu udarao u zid nakon čega je Sindi zadobila lakše telesne povrede. Pevačica je svoju pravdu zatražila na sudu, pa su pravosudni organi Nikolu zbog nasilja u porodici osudili na uslovnu kaznu od godinu i po dana. 

Ivana Stamenković Sindi

Sindi, Foto: ATA Images

Suzana Perović u rijalitiju Zadruga dobila je šamar od tadašnjeg dečka Mikija Đuričića, nakon čega je Miki dobio uslovnu kaznu ali i zabranu prilaska žrtvi.

Suzana Perović

Suzana Perović, Printskrin: TV Pink

Nadežda Biljić javno je u rijalitiju priznala da je od bivšeg momka preživela fizičko nasilje. Tokom ove sezone na nju je nasrnuo Miki Đuričić i isprebijao je štakama nakon čega je završio na kazni od jednu godinu kućnog zatvora i zabranu prilaska žrtvi. Osim toga Nadežda je ponovo doživela nasilje od dečka Tome Panića. Kako navodi pevačica nakon kraće svađe Paniće je nasrnuo na nju i naneo joj lakše telesne povrede.

Nadežda Biljić

Nadežda Biljić, Foto: Milena Đorđević

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36
(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(M.Pantić)

Komentari

  • lemi

    osudjujem svaku vrstu nasilja mad zenama, ali neke izgledaju unakazeno posle estetskog hirurga...

  • I ona

    Minu Lazarevic, glumicu ste zaboravili

  • Au

    Ako su ovo dame? Jadna li si srbijo!!one svojim ponasanjem i stavom manipulisu muskarce! Samo neznam kakvi su ti muskarci,kad sa njima dele zivot!?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima