• 10

Toše Proeski nakon 12 godina konačno dobija veliku grobnicu: Naježićete se od njenog izgleda (VIDEO)

Ruke koje se mole uvučene su u arhitektonsko rešenje večnog počivališta najveće makedonske muzičke zvezde

  • 10

Ove godine, 16. oktobra, navršiće se 12 godina od stravične nesreće u kojoj je život izgubio jedan od najboljih glasova Balkana, Toše Proeski.

Pevačev "večiti dom" nalazi se na groblju Gumenje u Kruševu, a već skoro 12 godina reč je - verovali ili ne - o improvizovanoj metalnoj konstrukciji koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonima, prekrivena tepisonom od veštačke trave, dok je prostor oko groba popločan behaton pločama, koje propadaju.

No, konačno, opština Kruševo objavila je javni poziv kompanijama za izgradnju spomen-obeležja.

Toše Proeski spomenik

Budući spomenik Tošetu Proeskom, Printskrin: Youtube/360 Stepeni

Emisija "360 stepeni" skopske televizije "Alsat-M" najavila je animaciju idejnog dizajna novog "večnog doma" Tošeta Proeskog, a dizajn je uradio arhitekta Žarko Čeausevski.

Toše Proeski spomenik

Budući spomenik Tošetu Proeskom, Printskrin: Youtube/360 Stepeni

Izgradnja spomenika makedonskoj mužičkoj ikoni procenjuje se da će koštati oko 150.000 evra, sredstva su obezbeđena iz državnog budžeta, odlukom kabineta premijera Zorana Zaeva.

Toše Proeski spomenik

Budući spomenik Tošetu Proeskom, Printskrin: Youtube/360 Stepeni

Prema informacijama koje su objavljene u Elektronskom sistemu javnih nabavki, izgradnja bi trebalo da počne 10. septembra i bude gotova do kraja novembra.

Toše Proeski spomenik

Mesto na kojem treba večno da počiva Toše Proeski, Printskrin: Youtube/360 Stepeni

Arhitekta Čeauševski je i pre nekoliko godina pobedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, ali ta ideja nije realizovana, između ostalog i zbog toga što je objekat veći i skuplji. Kako su otkrili prisluškivani razgovori, projekat je takođe bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade.

Podsetimo, od 9. aprila stadion "Filip Drugi" u Skoplju nosi ime Nacionalna arena "Toše Proeski".

- Jutros, na redovnoj sednici Vlade doneli smo odluku o preimenovanju stadiona u Nacionalnu arenu „Toše Proeski“, u čast ličnosti koja je ostavila trajno obeležje na makedonsku i regionalnu savremenu istoriju - saopštili su tada iz Vlade u Skoplju.

VIDEO: Đorđe David: Prošlo je 11 godina od smrti Tošeta Proeskog, takav čovek se nikada više neće roditi

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Niki

    Svaka cast jer ovaj decko to zasluzuje i sam je Crkvu izgradio i posle dvanaest godina treba da ima svoj vecni dom kakav njemu dolikuje...♥♥♥

  • Ljiljana Ružin

    Lično sa poznavala Tošeta. Osim toga štoje bio vrhunski ivanserijski talentovan umetnik, bio je iznad svega dobar, plemenit i skroman čovek. Svka čast projektantu i makedonskij vladi koja je odobrila sredstva, ali, sigurna sam da Toše ovako nešto nikada ne bi odobrio. Ni svako drugi normalan. Ovo je preterivanje,koje se sunovraćuje u kič! Posebno onaj krevet, kome samo fali baldahin... Strašno.

  • Apoteoza

    Makedonci, sta je s vama? Dozovite se pameti! Pocinili ste zlocin nad Skopljem, sada cinite jos jedan nad Tosetom Proeskim! Odustanite od projekta i gradnje, a arhitekti sto pre ponistite diplomu i zabranite bavljenje arhitekturom!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima