MUP izdao zvanično saopštenje o slučaju Tanje Savić: Ovako je Dušan odveo decu iz Srbije

, Telegraf

Dušan je sa decom otputovao 16. aprila 2020. godine

Tanja Savić, Dušan Jovančević, venčanje Danijela Karić Ivan Mileusnić

Tanja Savić i Dušan Jovančević, Foto: ATA Images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije izdalo je zvanično saopštenje povodom slučaja Tanje Savić, koja je muža Dušana Jovančevića prijavila za otmicu sinova.

Pevačica ih, kako je navela, nije videla od aprila, a sve je prijavila skoro 4 meseca kasnije jer se, kako je izjavila, nadala da će biti drugačije.

Saoštenje MUP-a prenosimo u celosti.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari deset i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Republike Srbije 16. aprila 2020. godine i tom prilikom su na Aerodromu „Nikola Tesla“ koristili australijske pasoše.

Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice.

Ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju. 

Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika."

Podsetimo, Ivica Dačić jutros je, 15. avgusta, gostovao u "Jutru" na Prvoj televiziji, a u program se uključila i Tanja. Oboje su izneli do sada javnosti nepoznate detalje, a Tanja je rekla i da joj je Dušan odneo svu ušteđevinu.

Video: Pričalo se da imaju probleme u braku, a Tanja Savić samo dodaje ulje na vatru: Moj muž isključivo gleda samo sebe

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Em ti objašnjenje

    Trebalo je samo reći da strani državljani ne moraju imati saglasnost drugog roditelja za napuštanje Srbije. Kraj priče što se tiče ove situacije. A oni razveli o uslovima kada maloletni državljani Srbije nspuštaju Srbiju. Ko je to od ovog iz priče! Samo su zakomplikovala "objašnjenje". Opet poplovna ljudi neće razumeti da li je prekršen zakon.

  • Pitanje

    Zašto ona ne ode u Australiju i bude sa decom? Ako su joj deca najvažnija i pati, to je jednostavna odluka.

  • MarijaR

    Ja sam kao mala često putovala sa tetkom i moji su uvek vadili neki papir da tetka ima ako traže dozvolu od roditelja i nikad niko nije ni upitao, znači ne da možeš izvesti svoju decu iz države, nego možeš i tuđu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima