≫ 

Biljana je kao Dara rasplakala Srbiju, a niko ne zna da je njena porodica prošla kroz logor smrti

Prabaka mlade glumice bila je sa još devetoro rođaka u koloni za Jasenovac i ona preživela, ali ostali nisu

  • 5
Dara iz Jasenovca, Biljana Čekić "Dara iz Jasenovca", Biljana Čekić / Foto: Branimir Milovanović

Glavnu ulogu Dare u filmu “Dara iz Jasenovca”, koji je premijerno prikazan sinoć na RTS1 igra trinaestogodišnja Biljana Čekić (13), koja je oduševila gledaoce. Iako nikome nije jasno kako je tako mlada glumica maestralno dočarala lik Dare, njen otac Radovan otkrio je da je njihova porodica prošla kroz horor logora u Jasenovcu.

Ona ide u osmi razred, živi sa ocem Radovanom, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom u mestu koje je na deset kilometara udaljeno od Kozarske Dubice.

Biljana je za ovu ulogu izabrana između čak 2.000 dece, a za nju svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica i da je ovu ulogu želela više od svega.

Otac Radovan koji je Biljanina najveća podrška, kaže da da je ponosan što je njegova ćerka tumačila lik Dare iz Jasenovca.

Radovan je zatim otkrio i da je njihova porodica osetila strahote i prikazane tegobe ovog rata, jer se čak devet članova nije vratilo. On je objasnio da je njegova baka sa još devetoro rođaka bila u koloni za Jasenovac i da je ona preživela, ali, ostali nisu.

- Zbog toga mi je drago što je film snimljen i što je moja ćerka iznela glavnu ulogu - istakao je Biljanin otac za Mondo.rs.

Da je u pitanju istinit događaj, dokazala je prijavnica dolaska u Jasenovac prabake Biljane Čekić, Zdravke Čekić, objavljena je na društvenoj mreži Tviter. Prijavnica je datirana na 11.10.1942.

- Prijavnica dolaska u Jasenovac prababe Biljane Čekić, Zdravke Čekić. 9 članova porodice Čekić je ostalo u Jasenovcu. Preživeli su nam podarili devojčicu koja je na svojim plećima ponela istoriju svojih predaka. Sudbina piše epike, uvek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    21. februar 2021 | 12:59

    Većina naših porodica iz tih krajeva završile su u ustaškim logorima smrti... Ali,zahvaljujući srpskim komunistima sve je zataškano u korist onog austrijskougarskog kaplara...

  • Невена

    21. februar 2021 | 13:39

    Биљана је једна прелијепа и екстремно за глуму талентована дјевојчица... надам се и молим Господа Бога да ће имати безбрижно дјетинство и да ће својој дјеци бити у прилици да омогући исто тако - безбрижно и разиграно дјетинство!!!

  • Mladen

    21. februar 2021 | 17:05

    Gledajući sinocnu premijeru filma ubedjen sam da mnogi dedovi očevi i majke su stradali u Jasenovcu . To je toliko veliko , gurano pod tepih mnogo decenija , znamo i zašto, zato što smo Srbi ! Drug Čopo ledeni nije dao da se o tom zločinu govori, zdušno su mu pomagali " Drugovi " zna se i koji . Lažno " Bratstvo i Jedinstvo " zajedno posle drugog svetskog rata je još više doprinelo Hrvatima da konačno ostvare svoj cilj , trećinu pobi , trećinu prekrsti a trećinu proteraj , tu trećinu proterase 95 u Oluji . Jasenovac i Genocid nad Srpskim Narodom u Hrvatskoj traje i danas , ima nas manje od 3% . Pitam se kome se danas Mi izvinjavamo ? Kome se izvinjavamo kad smo doživeli tri pokolja u dvadesetom veku? Ko je taj ko može da kaže da ima Hrvata za brata? Danas razumem rečenicu sačuvaj me Bože kuge i Hrvata . Snimati filmove , graditi muzeje , edukovati decu da uče Srpska stradanja ma gde god ona da su se desila. Ako o zločinu ne znamo, ponovice nam se opet .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA