• 27

Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog dugmeta jer nisam hteo da pevam "Ravna ti je Jugoslavija"

, Telegraf

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi - rekao je Bebek

  • 27

Muzičar Željko Bebek (75) je progovorio o detaljima napuštanja grupe "Bijelo dugme" 1984. godine.

Komentarisao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme "Kosovska" koju je Goran Bregović (70) napisao na albanskom jeziku.

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar "Bijelom dugmetu" - započeo je Željko za Večernji list.

- Počelo je da mi smeta to što je Goran počeo da forsira to da rock’n’roll mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je bila potrebna pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto "Bijelom dugmetu" to treba. Živeli smo u svetu u kom je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da znači i ovo  - ako je već ravnopravnost, onda možemo da pevamo i na albanskom - dodao je on.

- To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja", pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drukčiju konotaciju - rekao je Bebek.

- Osim što sam morao da je naučim i što mi je bilo teško da pevam na albanskom, morao sam time da prenesem i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: "Idemo u novi projekat, OK, ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda" - kaže Bebek.

- I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao da sviram, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo je polako da se nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sastava kom nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila - kazao je Bebek.

- Bijelo dugme je za mene prestalo postojati 1984. Sve ostalo što je radila ekipa ljudi koja je nosila ime Bijelo dugme uopšte me ne zanima, osim što se tokom nekih intervjua prisetim tih deset godina i glavnog čoveka koji je zajedno sa mnom kreirao Bijelo dugme i ostao jako važan na muzičkoj sceni na ovim prostorima, Gorana - istakao je Željko.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    U jednoj TV emisiji kada su pitali Bregovića za koji bi se album Dugmeta odlučio kao najbolje odsviran i otpevan bez razmišljanja je rekao da je to album sa Tifom iz 1984.godine. Posle njega i Tifa odlazi iz Dugmeta a razlog...???

  • Djole

    Zeljko samo je trebalo da kazes da si Hrvatski desnicar i svi bi te lepo shvatili ! Nemoras da trazis razloge da se pravdas. BIo si i ostao Hercegovac koji se preselio u Zagreb. Posle Bijelog dugmeta tvoja karijera je bezanacajna za siroku publiku. To sto kroz medije i ti i tvoje kolega koje nemaju karijeru tj cija je karijera propala pokusavate bombasticnim pricama sebe dignete iznad mulja vise ne prolazi. Ostani dostojan i postuje sebe i druge baram zbog onog dela tvoje karijere koja te je ucinila poznatim. Zao nam je ali vise tvoju muziku niko ne slusa....

  • Johan

    Neću da vređam seljaka ali Bebek je bio jedan od najruralnijih pevača rokenrola u Jugoslaviji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima