Severina o tragičnoj smrti devojčice u Hrvatskoj: Svirepo, okrutno, neshvatljivo, neoprostivo...

Pevačica je na Fejsbuku utvrdila kako u Hrvatskoj ne funkcionišu Centri za socijalnu zaštitu niti sudovi

  • 2
Severina Severina; Foto: Instagram/severina

Hrvatska pevačica Severina Kojić (48) se oglasila na društvenim mrežama oko tragičnog slučaja smrti dvoipogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, do koje je najverovatnije došlo usled zlostavljanja od strane roditelja.

Naime, Severina se oglasila na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je napisala:

- Svirepo, okrutno, neshvatljivo, neprežaljivo, neoprostivo... - započela je Severina.

- Mali anđeo oduzet je iz toplog i sigurnog udomiteljskog doma jer nije imao svog anđela u Centru za socijalnu zaštitu. Jer socijalnu zaštitu (od Centra koji se tako zove) nije dobio. Zašto? Zato jer sistem ne funkcioniše - dodala je Severina.

- Kao što sudovi ne funkcionišu. I sve u lancu. Korupcija ili nehat - rezultat je isti. Zašto je zbog toga moralo da umre od batina isprebijano dete? - napisala je pevačica na Fejsbuku i dobila veliku podršku za ovakve reči.

Podsetimo, nakon smrti deteta iz bolnice u Klaićevoj poslato je saopštenje u kojem se obaveštava javnost da je devojčica preminula.

''S velikom tugom i žaljenjem moramo da vas obavestimo da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru'', napisali su.

Kako je za Dnevnik.hr kazao direktor bolnice u Klaićevoj Goran Roić, devojčica je trebalo da bude podvrgnuta dodatnim dijagnostičkim testovima o stanju vitalnih funkcija.

Testovi su, rekao je Roić, trebalo da objektivizuju stepen oštećenja moždanih struktura.

Podsetimo, roditeljima devojčice (27 i 24) je nakon ispitivanja u Županijskom državnom tužilaštvu određen istražni zatvor.

Uz opširnu obranu roditelji su djlimično priznali počinjenje kaznenog dela kršenja prava deteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna tužiteljka Mirela Šmital.

Majka prvooptužena, zlostavljanje trajalo od novembra 2020.

Majka je prvooptužena i tereti se za pet kaznenih dela povrede detetovih prava i nanošenja naročito teške telesne povrede. Oca državno tužilaštvo tereti za četiri kaznena dela teške povrede detetovih prava i nanošenja naročito teške telesne povrede.

- Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno delo osobito teške telesne povrede čija je posledica da je dete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda detetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svo četvoro dece - rekao je sudija Mile Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period pre povređivanja dvogodišnje devojčice.

U slučaju dvogodišnje devojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje dece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku juče je komentarisao i resorni ministar Josip Aladrović koji je objavio kako je smenjen direktor Centra za socijalni rad Nova Gradiška te je imenovana nova vršiteljka dužnosti.

Iz ministarstva je poručeno kako je napravljena greška kad je dete vraćeno u porodicu nakon što je bilo smešteno kod staratelja.

Staratelj u suzama

Bivši staratelj povređene devojčice juče je u Dnevniku Nove TV rekao kako je malena u njegovom domu boravila od trećeg meseca života, pa do novembra prošle godine, kada je vraćena biološkim roditeljima.

- Pa dete vam je to, pa to je anđeo mali, dete normalno, dete zdravo, pravo, ma nema, ne može se zamisliti, razumete me - pričao je staratelj o ponašanju devojčice kada je se on brinuo za nju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    5. april 2021 | 22:25

    Ako niko ne bude razapet i javno kaznjen iz socijalne sluzbe onda su stvari izmakle kontroli odavno.

  • Baba

    6. april 2021 | 07:09

    Ni kod nas nije bolje socijalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA