≫ 

Dragan Krkić, Cunetov pevački blizanac: "I najveći muzički znalci teško su nas razlikovali"

- Nema nikakve sumnje da mi je to smetalo, i na radiju i u diskografiji - rekao je pevač

  • 1

"Aj, kasno prođoh gorom Romanijom,

aj, s dobrim drugom, aman lijepom djevojkom.

Aj, kad smo bili nasred Romanije,

nasred Romanije, aj, progovara, aman lijepa djevojka.

Aj, stani druže da se odmorimo,

da se odmorimo, aj, sa izvora, aman vode napijemo."

(narodna)

Ovu pesmu je za sva vremena zapečatio svojom interpretacijom gospodin Dragan Krkić, inženjer zaštite na radu i solista Radio Beograda. Pitaćete, s pravom, zar to ne peva Cune?

- Moja prirodna boja glasa neobično podseća na Cuneta. Nema nikakve sumnje da mi je to smetalo, i na radiju i u diskografiji. I najveći muzički znalci teško su nas razlikovali. Ali, nikad nisam imao želju da imitiram Cuneta i budem neki "mali Cune" - kaže Cunetov pevački blizanac.

Dragan Krkić ima sve osobine tipičnog radio pevača Carevčevog doba. Pevao je lako, dikcijski i intonativno savršeno, sa divnim ispevavanjem, pravim vajanjem i milovanjem otvorenih vokala. Baš kao Cune!

- Ja sam ceo radni vek, 35 godina, proveo u ŠIK "Crvena Zastava" na duboko humanom i odgovornom poslu inženjera zaštite na radu. Radio ssm u službi zaštite zdravlja mojih kolega, i nijednog trenutka nisam zažalio što mi je diskografsko-estradna karijera ostala u nekom drugom planu. Iskreno, bio sam svestan koliko podsećam na Cuneta. Možda bih se i preorijentisao na estardu, ali, jedan je Cune.

Muzička karijera Dragana Krkića počela je srdinom 60-ih, kada je posle svršene gimnazije u Kruševcu došao u Beograd na studije.

- Oktobra 1963. Radio Beograd je raspisao audiciju za svoje soliste. Javio sam se, i od 153 kandidata prošli smo nas trojica - Nedeljko Bilkić, Nedžad Sslković i ja. Usledile su dvomesečne intenzvne probe sa Carevčevom ekipom i komisijom (Miodrag Jašarević, Duško Radetić, Boki Milošević, Bora Ilić, Đoka Karaklajić, Ljubinko Miljković), a onda je zakazano probno snimanje pesama "Znaš li draga onu šljivu ranku", "Gorom jezde kićeni svatovi", "Šta bi bila đuzel đula". Tako sam postao radio pevač.

Muzička apoteka Muzička apoteka, Dragan Krkić, Foto: Promo

Za fonoteku Radio Beograda snimio je oko dvadesetak trajnih snimaka. I danas se u emisijama Radio Beograda mogu čuti Krkićve briljantne interpretacije pesama: "Čaj goro lane moje", "Oj devojko Smederevko", "Sinoć kad sam pošo u lov na jelene", "Oj Jelena, kćeri mija jedna", "Kad ja imam konja vrana", "Ja prošetah kraj Morave", "Hvalila se lepe Mare majka", "Kasno prođoh gorom Romanijom", "Bosno moja, divna, mila", "Pod bregom se jela razgranala", "S one strane Plive", "Kolika je šeher Banjaluka"...

U periodu od 1963. do 1973. godine Dragan Krkić je snimio jedanaest singlica, (osam samostalnih, dve duetske i jednu koktel ploču sa festivala "Sokobanja 68"). Svaku ploču radio je sa nekim drugim majstorom (Žarko Milanović, Žile Jovanović, Dragan Šunderić, Milovan Manojlović, Branimir Đokića, Danilo Mišković).

1966. učestvovao je i na Prvoj muzičkoj Balkanijadi narodne muzike u Bugarskoj u ekipi sa Nedeljkom Bilkićem, Duetom Milošević-Aleksić, Ljubivojem Vidosavljevićem, Srbom Ivanovićem i ansamblom Mikana Obradovića.

Dragan Krkić živi u rodnom Ćićevcu od zaslužene penziije i lepih muzičko-estradnih uspomena. U svom porodičnom gnezdu gaji neke nove 'tiće koji ne liče na Cuneta.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    20. septembar 2021 | 15:18

    Dragan Krkic je izvanredan pevac i hvala sto se setii njega. Solista radio Beograda i bezbroj lepih pesama i ploca. Pevao je u duet sa Lenom Balaz i Srbijankom Petrovic. Pored dosta kompozitora sardjiva je i sa Milovanom Manojlovicem cije pesmu su imale posebnu draz. Muzika uvek u skladu sa pesmom. Bilob i lepo saznati nesto vise o'Milovanu Manjlovic kao i Srbijanki Petrovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA