Pet zemalja svake godine sigurno prolazi u finale Evrovizije: Pesma nema nikakve veze s tim - ovo je razlog

Ako ste primetili da su Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija uvek u finalu - to nije zbog publike ili kvaliteta pesme, nego zbog pravila takmičenja.

  • 2
Evrovizija 2022 bina Foto: Profimedia/Nderim Kaceli / SplashNews.com/Splash

Fanovi "Evrovizije" sitno broje do polufinala, a zatim i finala najpopularnijeg muzičkog takmičenja.

Večeras u Torinu počinje prvo polufinalno veče u kome će se 17 zemalja boriti za veliko subotnje finale, a u četvrtak će još 18 njih pokušati da se izbori za veliku završnicu.

Po deset zemalja će u utorak i četvrtak proći u finale, gde će ih čekati pet zemalja koje ne učestvuju u polufinalnim večerima, nego svake godine direktno upadaju u finale najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Ako ste primetili da su Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija uvek u finalu - to nije zbog publike ili kvaliteta pesme, nego zbog pravila takmičenja.

Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija nazivaju se zemljama Big Five (Velika petorka) i po pravilima su uvek direktno u finalu. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Evroviziju posle 14-godišnje pauze nazivaju se Big Five i one su najveći finansijski saradnici EBU (Evropske radiodifuzijske unije), koja organizuje takmičenje.

Inače je u finalu i šesta zemlja, a ove godine domaćin Italija pripada zemljama Big Five ekipe.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рашо

    11. maj 2022 | 18:09

    Ако нисте знали ти се зове расизам! Њих пет су одмах у финалу а остали се надмећу да добију прилику да се такмиче са "одабранима"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA