Objavljen zvanični spisak učesnika Evrovizije2023: Dve balkanske zemlje nisu na spisku, evo i zbog čega

Na spisku država učesnica ove godine se ponovo nisu našle ni Rusija i Belorusija, koje su dobile zabranu zbog rata u Ukrajini

  • 0
Evrovizija i britanska zastava Foto: Shutterstock

Na zvaničnom kanalu Evrovizije objavljen je spisak država koje će se takmičiti dogodine u Liverpulu, a među mnogim zemljama koje su navedene na listi ne nalaze se dve sa Balkana.

Dve zemlje bivše Jugoslavije - Severna Makedonija i Crna Gora, odlučile su da se povuku iz takmičenja, a uz njih je od učešća odustala i Bugarska.

Kao razlog odustajanja televizija Severne Makedonije, MKTV, ranije je navela problem s finansijama.

- Odluka je u najboljem interesu javnosti, s obzirom na povećane troškove zbog energetske krize, koji zauzimaju veliki deo proračuna za javne usluge - naveli su.

Radio-televizija Crne Gore takođe je svoje odustajanje opravdala prevelikim troškovima.

- Pored značajnih troškova kotizacije, kao i cene boravka u Velikoj Britaniji - suočili smo se i s nedostatkom interesovanja sponzora, tako da smo odlučili da postojeće resurse usmerimo finansiranju tekućih i planiranih nacionalnih projekata i organizacijskih, te programskih reformi, koje za sobom povlače i značajne investicijske zahvate u opremu i prostorije - rekli su.

Na spisku država učesnica ove godine se ponovo nisu našle ni Rusija i Belorusija, koje su dobile zabranu zbog rata u Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA